1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialAcademicianul Florin Constantiniu, informator al Securitatii?

Academicianul Florin Constantiniu, informator al Securitatii?

» Numele de cod "Chris", alias Florin Constantiniu, a dat note informative despre colegii sai de la Institutul de istorie "Nicolae Iorga".

» Academicianul Dan Berindei a ridicat in slavi planurile comunistilor de a distruge satul romanesc.

» Istoricul Nicolae Stoicescu a avut curajul, intr-o sedinta din 1988, sa-l numeasca pe Ceausescu nesabuit. Dar a platit pentru asta.

Academicianul Florin Constantiniu a fost informator al Securitatii, sub numele de cod "Chris", a dezvaluit presedintele Aliantei Civice, serban Radulescu-Zoner, in cartea sa recent publicata, "Securitatea in Institutul de istorie Nicolae Iorga". De asemenea, potrivit unor documente ale Securitatii, gasite in arhivele CNSAS si prezentate in acest volum, academicianul Dan Berindei a laudat in 1988 masurile luate de Ceausescu pentru demolarea satelor si stramutarea fortata a taranilor. Zoner face o radiografie a metodelor de urmarire conspirativa a cercetatorilor de la Institutul "Nicolae Iorga" si deconspira numele unor istorici care au fost racolati drept informatori ai Securitatii. "Securitatea a incercat si uneori a reusit sa racoleze ca informatori cercetatori dintre cei mai reputati din punct de vedere profesional", scrie Zoner in cartea sa.

Zoner ne-a declarat ca istoricul Florin Constantiniu a fost racolat de Securitate in perioada "cand s-a strans surubul" la Institutul Iorga, adica dupa 1985. Presedintele AC sustine ca istoricul Constantiniu i-a furnizat informatii locotenent-colonelului de securitate Florica Florea despre o sedinta a "adunarii generale a oamenilor muncii" din Institutul "Nicolae Iorga" din 28 iulie 1988, informatii care erau pe cale sa duca la desfiintarea institutului. In cartea acestuia este prezentat raportul intocmit de securista Florica Florea, pe baza informatiilor primite de sursa "Chris", persoana identificata a fi Florin Constantiniu, prezent la acea sedinta. In acest raport se spune: "In cadrul adunarii generale, printre cei care au luat cuvantul s-au numarat si istoricii L. Demeny, stefan Andreescu, serban Papacostea si D. Hurezeanu, care s-au referit la masurile ce se vor intreprinde pe linia sistematizarii localitatilor rurale, subliniind in termeni denigratori si critici faptul ca autoritatea publica nu consulta specialisti in istorie cand hotarasc astfel de masuri. Referindu-se la masurile de sistematizare, N. Stoicescu, intr-un acces de furie si incitare, le-a denumit «plan nesabuit de distrugere a satelor care sunt lacasuri de veacuri ale taranilor»".

 

Zoner sustine ca a aflat cine se ascunde in spatele sursei "Chris" dupa o analiza grafologica. "Conform raportului de expertiza grafica extrajudiciara, nr. 11 din 16 iulie 2007, autorizat de Ministerul Justitiei, informatorul Securitatii cu numele codificat «Chris» este Florin Constantiniu", scrie in cartea sa Radulescu-Zoner. Raportul intocmit de Florea Florica a fost trimis superiorilor ei, ajungand in cele din urma la nivelul Comitetului Central al PCR, despre aceasta situatie avand cunostinta si ministrul de Interne, Tudor Postelnicu. Elena Ceausescu a fost direct informata de continutul raportului, ea dand ordin sa se desfiinteze Institutul de istorie "Nicolae Iorga". Cel care a intervenit pe langa Nicolae Ceausescu pentru a salva institutul a fost, paradoxal, seful Securitatii, Iulian Vlad.

La acea sedinta cu scantei a intervenit si istoricul Dan Berindei (acum academician), care a sarit in ajutorul planurilor lui Ceausescu. Zoner ne-a declarat ca Berindei a sustinut teza potrivit careia in mai toate tarile occidentale pe care le-a vizitat satele au inceput sa dispara si sa lase loc civilizatiei urbane. Desi nu a fost desfiintat institutul, s-au luat o serie de masuri drastice impotriva istoricilor care au avut curajul sa se ridice impotriva deciziei lui Ceausescu de a distruge satele romanesti. Nicolae Stoicescu si Ludovic Demeny au fost imediat pensionati.

DEZVALUIRE
» Constantiniu recunoaste partial Serban Radulescu-Zoner
Si-a lansat ieri cartea la Institutul "Nicolae Iorga", provocand numeroase vociferari intr-o sala arhiplina. "Printre noi, in aceasta sala, pot fi multi fosti informatori sau colaboratori ai Securitatii", a spus Zoner. De altfel, au fost prezenti foarte multi istorici din generatia comunista. Ei au tinut sa fie prezenti in conditiile in care Zoner a anuntat ca face dezvaluiri despre colaborarea cu Securitatea a unor istorici de la institut, fara sa dea nume. Florin Constantiniu a luat cuvantul pentru a se apara in fata acuzelor aduse de Zoner in cartea sa. "Eu nu am semnat nici un angajament cu Securitatea. Eu, ca secretar de partid, eram obligat sa fac un raport despre discutiile avute in acea sedinta, raport care a fost inaintat securistei Florea. Eu nu puteam sa evit acel raport despre Stoicescu. Securitatea a incercat sa ma racoleze, dar eu am refuzat", a declarat Constantiniu.

Cele mai citite

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

BCE aproape de ținta de inflație: Christine Lagarde avertizează asupra riscurilor din sectorul serviciilor

Christine Lagarde, președinta Băncii Centrale Europene (BCE), a declarat că zona euro este "foarte aproape" de a atinge ținta de inflație pe termen mediu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU