Academicianul Bogdan Alexandru, INCULPAT de DNA pentru prejudicii de peste 3,7 milioane euro în dauna Academiei Române

de Ondine Ghergut , 31 martie 2016 - stire actualizata la ora 21:41, 31 martie 2016
Academicianul Bogdan Alexandru, INCULPAT de DNA pentru prejudicii de peste 3,7 milioane euro în dauna Academiei Române

Academicianul Alexandru Bogdan, fost președinte al Fundației Patrimoniu a Academiei Române, este audiat la DNA într-un dosar deschis încă din 2014, în care se investighează  încheierea a 20 de contracte de arendă pe bani puțini, prejudiciile fiind estimate la peste 3,7 milioane de euro. Academia este una dintre instituțiile care dețin cele mai multe proprietăți imobiliare.Multe dintre ele ar fi fost înstrăinate sau arendate ilegal.

Ancheta este de durată din cauza expertizelor, spun specialiștii.

Academicianul Alexandru este urmărit penal pentru folosirea influenței ori a autorității funcției sale de conducere în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, constând, în principal, în neplata obligațiilor contractuale.

Procurorii l-au încadrat încă din 2014 în forma continuată a infracțiunii.

Fundația Patrimoniu a Academiei Române a fost înființată în 2005. Bogdan Alexandru a fost președintele Fundației Patrimoniu în perioada 2006-2010, perioadă în care ar fi  încheiat  20 de contracte, fără respectatarea statutului fundației, contracte prin care Academia Română a fost prejudiciată.

 Prejudiciile sunt atât de natură patrimonială (a vândut bunuri imobile ), cât și bugetară (redevențe mici pentru arendări de terenuri, sume neîncasate în totalitate, protocoale sau convenții care au produs prejudicii Academiei Române).

Contractele care au prejudiciat Academia Română

1.   Convenţia de cooperare tehnico-ştiinţifică încheiată  cu  S.C. GRUPUL INDUSTRIAL VOICULESCU ŞI COMPANIA SA (GRIVCO SA, controlat de Dan Voiculescu) la care s-ar fi semnat nelegal cinci acte adiționale, fără respectarea Statutului Fundaţiei „Patrimoniu”. Prin cele cinci acte adiţionale, au fost încheiate cinci contracte de arendare fără respectarea procedurii de avizare a actelor juridice încheiate de către Fundaţia „Patrimoniu”, procedură obligatorie. Spre exemplu, pentru suprafaţa de teren de 1.484,31 hectare Fundaţia „Patrimoniu” nu a calculat valoarea arendei şi nici nu a comunicat arendaşului obligaţia de plată. Există mai multe nereguli consemnate în audit. Astfel de nereguli apar și la alte contracte, protocoale de colaborare sau convenții

2.   Contractul de arendare încheiat cu SC Rovexim SRL, la care s-a făcut un act adițional în 2007 prin care s-a prelungit contractul pe 20 de ani. Arenda nu a fost încasată integral; nu s-au renegociat prețurile pentru arendare, păstrându-se prețuri mici, sub valorile pieței

3.   Contract de concesiune pe 99 de ani cu SC Manoleti SRL a peste 300 de hectare ( de fapt, două contracte) –prejudiciile sunt peste 4.000.000 de euro

4.   Protocolul de parteneriat tehnico-ştiinţific şi economic încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. MIDAGRO S.R.L.

5.   Contractul de parteneriat încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. EVN WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION  S.R.L.Bogdan Alexandru ar fi pus gratuit la dispoziţia S.C. EVN  WINDPOWER DEVELOPMENT & CONSTRUCTION S.R.L. suprafaţa de 130,8 hectare teren;

6.   Contractul de arendare încheiat între Academia Română şi Lasc Doru

7.   Contractul de arendare nr. 4746 din 10.12.2002, încheiat între Academia Română şi S.C. M.D. AGRICOLA S.R.L.

8.   Contractul de arendare nr. 1138 din 25.03.2004, încheiat între Academia Română şi S.C. CARPAŢI MODERN FURNITURA S.R.L.

9.   Contract de concesiune încheiat cu S.C. HORTIMPEX  LIYLAN AGRO S.R.L. Terenurile au fost concesionate pe 45 de ani, cu redevență “0” lei

10.Protocol de colaborare tehnico-științifică încheiat cu S.C. BIO AGRA S.R.L. în dezavantajul Academiei

11.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIMAT MATCA S.A.

12.Contract de arendare încheiat cu S.C. AGRIROM S.R.L.

13.Contract de arendare încheiat cu S.C. PREST SERV INTERNAŢIONAL S.R.L.

14.Contract de arendare încheiat cu Asociaţia Familială Butcaru Valentina

15.Contracte (trei) de consultanţă încheiate între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. si contract de prestări servicii

16.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. GFA-RO CONSULTANŢĂ IMPEX  S.R.L.

17.Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi S.C. PHARO STRATEGY S.R.L.

18. Contractul de prestări servicii încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi  S.C. TASCS CONTAB GRUP S.R.L.

19.Contractul de asistenţă juridică încheiat între Fundaţia „Patrimoniu” şi CAB – Lucian Pitaru

20. Contract prestări servicii încheiat cuS.C. NICO PROTECTION SECURITY GROUP  S.R.L. ( Fundația Patrimoniu a încheiat, în total, trei contracte cu această societate: două de prestări servici, una de consultanță)

Citiți, de luni, în România liberă, serialul despre culisele jafului de proporții, realizat pe spatele Academiei Române. 

Comentarii

 • Constantin

  31 martie 2016 19:23

  Academician,nu un oarecare toparlan,si face cu stiinta sau fara "milostenii"celor "saraci! Are atata carte ,cat o biblioteca ambulanta ,dar se preteaza la fapte de de speculant!!! Banii ,sunt tentanti ,dar si terfelit onoarea si demnitatea pentru veci.Din pozitia sa in Societate,faptele sunt nu numai lipsite de patriotism,ci si degradante ,ca cin,academic.Pedeapsa trebuie sa fie cu atat mai aspra,mai dura cu cat a fost ,facuta de un intelectual cu rang ,aducand grave prejudicii de imagine Romaniei!! Calegi sai se simt onorati de fapetele confratelui??

  raspunde comentariului
 • Dadi

  31 martie 2016 18:03

  OPORTUNITATE pentru TIMPUL LIBER ! Trebuie sa ai o ora , doua libere pe zi, calculator sau laptop, conexiune la internet, multa INCREDERE , CURIOZITATE si multa SERIOZITATE. Noi iti oferim restul, adica programul pe care sa-l folosesti cand vrei, in timpul tau liber si sa castigi bani . SUCCESUL este o stare de spirit pe care o inteleg doar cei bine INFORMATI . Acum PROIECTUL s-a extins si international . Vrei mai multe detalii? Solicita-le la adresa de email cosdadiyahoo.com

  raspunde comentariului
 • Iliescu Ion

  31 martie 2016 16:36

  Nici eu ca var al lui Cioaba - regele meu, n-ajungeam pereshedinte in 1990 fara ajutorul academicianului de ca-aha-caatTheodorescu de l-am bagat derector TVR-L sa va mai vrajeasca in ale comunismului si acum mai apare la RTV ca tare-i mai place mancatul de fhe-ecale in democratia asta servind diverse cercuri SRIste maasonice ce jefuiesc la greu tara asta binecuvantata unde cei cinstiti crapa de foame. Astea-s cozile de topor ce-au fost din toate timpurile in istoria zbuciumata a lumii iar la noi sunt la superlativ.

  raspunde comentariului
 • Graur

  31 martie 2016 16:28

  ce a mai ramas din panarama de "academie" mioritica comunista ?? toate nulitatile cu 3 cls. primare au fost bagate ca 'telectuali" de vaza cu lucrari plagiate stil Ponta,Acum il avem pe nenorocitul de Manolescu si alte surogate de frunte - o rusine, iata s-a ajuns la maxim cu impostura, asta-i sfarsitul speciei Homo sapiens.

  raspunde comentariului
 • parere

  31 martie 2016 16:15

  Cu ocazia asta trebuie data lege ca Concesionarea sa nu se mai faca pe mai mult de zece ani. Terenul vandut la straini dupa 25 ani sa revina la statul roman....etc La englezi la a treia generatie pamantul revine la stat.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate
Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Urmareste-ne pe Facebook

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design