Zeci de brazi au fost confiscaţi, în ultimele două zile, de poliţiştii de la Ordine Publică în urma unor acţiuni în câteva judeţe din ţară. Acesta este doar începutul, spun oamenii legii, pentru că în această perioadă, furtul pomilor de iarnă este un fel de „infracţiune de sezon”.
Deocamdată, cei care au căzut în plasa poliţiei au fost transportatorii. Poliţiştii spun însă că urmează razii şi în pieţe şi târguri, unde sunt comercializaţi astfel de brazi.
De fapt, „Mafia pomilor de Crăciun” este bine pusă la punct. Membrii reţelelor îşi împart activităţile, ca în orice grupări ilegale. Unii taie brazii din pădure, alţii îi depozitează, alţii îi vând, iar alţii îi transportă de la „depozite” către locuirle de desfacere.
Oamenii legii spun că sunt foarte multe cazuri în care brazii sunt tăiaţi şi cu mai bine de o lună înainte de sărbători. pentru anu se usca, ei sunt ţinuţi în beciuri sau alte depozite friguroase şi întunecoase.
Mulţi dintre aceşti copaci ajung însă în târguri de profil, la preţuri la fel de mari cu ale brazilor intraţi legal pe piaţă. Hoţii de brazi s-au gândit însă şi la cei cu mai puţini bani.
Pentru cei care nu-şi permit să cumpere Pom de Crăciun, „contrabandiştii” le pun la dispoziţie crengi de brazi. Cei care le cumpără trebuie însă să ştie că tăierea cetinei este la fel de ilegală dacă nu se face în baza unei autorizaţii.
Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, 20 de pomi de iarnă şi peste 320 de kilograme de cetină au fost confiscate, duminică în Dâmbăviţa, pe DN 71. Alţi 51 de brazi au fost confiscaţi în Mureş.
De semenea, poliţia a dat mii de lei amenzi unor transportatori de lemne de foc. Aceştia s-au ales cu dosare penale după ce au tăiat ilegal pomi din păduri pentru a-i vinde celor care folosesc pentru a se încălzi material lemnos. Cele mai multe amenzi pentru astfel de infracţiuni s-au dat în judeţele Mureş, Mehedinţi şi Timiş.