14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecial7est.ro: Cum a ajuns fiul lui Tudorel Toader asistent universitar. Senatul Universității...

7est.ro: Cum a ajuns fiul lui Tudorel Toader asistent universitar. Senatul Universității Alexandru Ioan Cuza ar fi schimbat meteodologia ca să poată participa la concurs. Reacţia ministrului Justiţiei

UPDATE 22.30: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, la B1 TV, că "modificarea regulamentului nu facilitează nimic, mai introduce un filtru".

„El este notar public, are cinci ani de experiență în învățământul superior, este la o universitate privată. Uitați-vă în regulament la metodologie. Modificarea de la regulament nu facilitează nimic, mai introduce un filtru. Orice om de bună-credință se uita în Monitorul Oficial, vedea anunțul. Criteriile erau îndeplinite", a precizat Tudorel Toader, joi seara, la B1 TV.

_____________________________________

Senatul Universității Alexandru Ioan Cuza ar fi schimbat metodologia de angajare cu o lună înainte să scoată la concurs un post de asistent universitar, în cadrul Facultății de Drept, pentru ca Ionuț Alexandru Toader, fiul ministrului Justiției, Tudoel Toader, să se poată înscrie. Înainte de modificarea paragrafului, el nu ar fi îndeplinit condițiile pentru a participa la examen, scrie 7est.ro.

La sfârşitul lunii aprilie, Universitatea Al. I. Cuza a anunţat scoaterea la concurs a postului de asistent universitar la Facultatea de Drept pentru disciplina „Drept Civil. Partea Generală; Drept Civil. Persoanele".  În 30 martie, Senatul Universităţii Al.I. Cuza a modificat un articol din metodologia de concurs pentru ocuparea posturilor didactice, fiind eliminată prevederea ca la Facultatea de Drept la postul de asistent universitar să fie necesar doar titlul de doctor în Drept Civil. 

„Schimbarea a fost propusă Senatului de către Consilul de Administrație, căruia, la rândul său i-a fost propusă de către Biroul Executiv al Consilului de Administrație (BECA), prin prorectorul de resort. Măsura de introducere a unei etape suplimentare de verificare a fost propusă pentru a asigura un grad sporit de transparență și corectitudine a concursurilor didactice, după consultarea unor exemple de bună practică de la universitățile din Consorțiul Universitaria (de exemplu – UBB Cluj). A fost considerată necesară deoarece, până acum, îndeplinirea standardelor era decisă de Biroul Juridic al UAIC, apărând situații în care consilierii juridici ai UAIC trebuiau să decidă dacă anumite teze de doctorat susținute pe domenii „conexe” sau „de frontieră” au legătură sau nu cu domeniul postului scos la concurs. Practic, s-a introdus o etapă de „verificare a eligibilității”, din partea specialiștilor din fiecare facultate, care emit un aviz consultativ”, se arată într-un răspuns emis de către reprezentanții Universității Cuza redacției 7Est.

Astfel, Ionuţ Alexandru Toader s-a înscris ulterior la concurs şi a fost declarat admis cu media 9,24, el fiind singurul concurent pe acest post.

„Eu am îndeplinit toate condițiile… Regulamentele pot fi modificate de la o zi la alta. Eu am aflat despre concurs de pe site-ul www.uaic.ro”, a spus Ionuț Alexandru Toader, contactat de jurnaliști.

Potrivit sursei citate, angajarea lui Ionuț Alexandru Toader la Facultatea de Drept a fost făcută în contextul în care Tudorel Toader este suspendat din funcția de rector pe durata exercitării mandatului de ministru. Conform regulamentelor Universității Cuza, Ionuț Alexandru Toader nu ar fi avut voie să se înscrie la concurs,  atât timp cât avea o rudă în conducerea universității.

 

„Astfel au fost fentate regulamentele universității care interzic angajarea rudelor celor aflați în funcții de conducere decizionale”, mai scriu jurnaliștii.

Cele mai citite

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă