-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecial70 milioane de euro pentru protejarea Canalului Sulina stau neutilizate

70 milioane de euro pentru protejarea Canalului Sulina stau neutilizate

Autoritatile se plang ca nu au bani sa repare digurile si sa consolideze malurile Dunarii pentru a apara satele de furia apelor, dar un imprumut contractat de Guvernul Romaniei de la Banca Europeana de Investitii (BEI) in valoare de 38 milioane de euro nu este folosit. Este vorba de un contract de imprumut semnat de reprezentantii Ministerului Transporturilor in 8 martie 2002 pentru protejarea malului Canalului Sulina, din care s-au utilizat doar 8,4 milioane de euro.

Conform contractului ce poarta nr. 21490/2002, BEI se angaja sa acorde Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, in numele Ministerului Transporturilor, 38 milioane de euro, iar Guvernul Romaniei, prin Finantele Publice, urma sa acorde si el alti 38 milioane de euro pentru realizarea lucrarilor necesare protejarii malului Canalului Sulina. Proiectul are trei sectiuni distincte: cinci milioane de euro erau alocate pentru indepartarea epavei Rostock din zona localitatii Partizani, 3,8 milioane de euro pentru realizarea unui sistem de semnalizare si de supraveghere a navigatiei pe canal si diferenta pana la 76 milioane de euro urma sa fie cheltuita pentru lucrari de intretinere.

Primele blocaje, din cauza epavei Rostock

In toamna anului 2003, cand au inceput operatiunile de ranfluare a epavei Rostock, toata lumea era optimista si se preconiza ca in anul 2004 proiectul va intra in faza a doua. Urmau sa fie contractate, prin licitatie publica, lucrarile de consolidare a malurilor canalului si de suprainaltare a digurilor.
Dupa cateva luni de lucru la epava Rostock au aparut insa divergente intre AFDJ si concernul de firme americano-olandeze care realiza operatiunile de ranfluare. In timp ce firmele din SUA si Olanda reclamau ca au fost duse in eroare in privinta conditiilor concrete de la epava Rostock si din acest motiv lucrarile nu se deruleaza conform graficului, cei de la AFDJ sustineau ca au inclus in caietul de sarcini toate informatiile in privinta epavei.
In septembrie 2004 a avut loc o licitatie pentru stabilirea constructorului care urma sa efectueze lucrarile de protejare a malului canalului. S-au inscris la aceasta licitatie opt firme sau grupuri de firme din Romania si din alte tari. Licitatia a fost blocata imediat, intrucat mai multe firme participante au contestat in instanta modul de derulare a operatiunilor de licitare. Procesele se tin lant de mai bine de un an la instantele din Galati, iar BEI a blocat toate finantarile la acest proiect pana cand va fi solutionat conflictul judiciar.
Surse din AFDJ Galati ne-au declarat ca fosta conducere a companiei ar fi strecurat in documentele de licitatie anumite inadvertente pentru ca lucrarile sa nu fie atribuite la prima licitatie, intrucat firma tulceana Deltacons, al carei patron este ruda cu un fost director al AFDJ, ar fi trebuit sa castige licitatia, dar nu indeplinea conditiile din caietul de sarcini. Aceasta smecherie a fost sesizata de alte firme inscrise la licitatie si s-a cerut suspendarea licitatiei pana cand instantele se vor pronunta in privinta corectitudinii acesteia.

Cele mai citite

Creștere alarmantă a violenței domestice: lovirea și amenințarea, principalele infracțiuni în 2024

La nivel naţional, au fost emise peste 12.000 de ordine de protecţie provizorii, aproape 5.000 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie Numărul faptelor...

Tragedie în Italia: O româncă ucisă de soțul său italian, care, apoi, s-a sinucis

Cei doi erau căsătoriți de 8 luni și nu aveau copii Eliza Ștefania Feru, o româncă de 30 de ani, a fost împușcată mortal de...

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă