-3 C
București
duminică, 19 ianuarie 2025
AcasăSpecial6 greseli pe care parintii le fac in alimentatia copiilor

6 greseli pe care parintii le fac in alimentatia copiilor

Harriet Worobey, specialist nutritionist in pediatrie, a prezentat pentru publicatia americana "The New York Times" principalele erori de nutritie, dar si de comportament alimentar pe care parintii le fac in detrimentul sanatatii copiilor.

Ea sustine ca este obisnuita cu excesele si deficientele alimentare comise inconstient si "din prea multa dragoste" de parinti. In articol mentioneaza ca a fost stupefiata de cazul unui prescolar care avea o dieta exclusiv bazata pe ciocolata. "Ciocolata cu lapte, afine cu ciocolata, prajituri cu cacao – incredibil!" – exclama Dr. Worobey, directorul Centrului Universitar de Studii in Nutritie din New Brunswick, New Jersey. Explicatia acestui abuz alimentar? "Mama copilului s-a gandit asa: daca asta vrea, asta ii dau"!

In vreme ce majoritatea parintilor nu pot fi acuzati ca le ofera copiilor ciocolata prea des, totusi se fac vinovati de multe greseli atunci cand alcatuiesc meniul zilnic si mai ales de lipsa unei monitorizari atente a obiceiurilor alimentare ale  celor mici. Lipsa de timp este principalul factor pentru care parintii uita ca in procesul educativ si alimentatia este o "materie" care se preda la scoala vietii si este extrem de importanta in evolutia copilului. De regula, cei mici sunt refractari la tot ce este nou, se poate spune chiar "neofobici". In lipsa de inspiratie, unii  parinti aleg varianta "daca nu vrea asta, atunci sa manance ce-o vrea".

"Cred ca parintii au credinta falsa ca sunt obligati sa se asigure ca trebuie sa ofere ceva copilului sa manance – orice, dar sa fie hranit si sa nu planga de foame. Apoi, gata! Responsabilitatea se incheie aici. Nimic mai fals" – atrage atentia dr. Worobey si adauga: "Este imperios necesar ca treaba parintilor sa fie bine si intelept facuta, adica sa se asigure ca le ofera copiilor o gama variata de produse alimentare, sanatoase si consistente".
 
Exista mai multe strategii care pot ghida mai ales tinerii parinti in privinta alimentatiei. Insa, este important de stiut si care sunt principalele sase greseli pe care le fac acestia atunci cand isi hranesc propriul copil. Iata-le:

1) Sa goniti copilul din bucatarie!

 

Cu cuptor incins, o oala cu apa care aproape da in clocot si cu cutitul in mana, este de inteles de ce parintii nu agreeaza prezenta copilului in bucatarie atunci cand prepara cina, de exemplu. Dar, studiile arata ca implicarea celor mici in activitatile gastronomice este un prim pas extrem de important in "convingerea" acestuia sa incerce mancaruri noi. Astfel, cercetatorii de la Universitatea Columbia au incercat sa inteleaga modul in care gatitul afecteaza obiceurile alimentare ale copiilor. In cadrul unui studiu, aproape 600 de copii de gradinita au fost inclusi intr-un program menit sa-i faca sa manance mai multe legume si fructe. Unii dintre acestia, pe langa beneficiul de a invata cateva lectii de alimentatie sanatoasa, au participat la "ateliere de gatit". Rezultatele au scos in evidenta faptul ca ,pe masura cresterii gradului de implicare a copiilor in prepararea propriului "meniu", creste exponential si curiozitatea, raspunderea si nevoia de selectie a alimentelor consumate.     

 
2) Sa-l presati mereu sa ia "doar o inghititura"!

 

Sa-i cereti micutului sa guste putiin din fiecare fel de mancare pare o cerinta rezonabila, dar seamana cu o bomba cu efect intarziat. Conform statisticilor, copiii reactioneaza extrem de negativ cand sunt fortati de parinti sa manance, chiar si atunci cand li se ofera in schimb o recompensa.  Intr-un studiu realizat la Univerrsitatea de Stat din Pennsylvania, cercetatorii le-au cerut copiilor sa manance legume si sa bea lapte, oferindu-le in schimb acadele si program prelungit la televizor. Mai tarziu, rezultatel au aratat ca efectul nu a fost cel scontat: copiii au inceput sa refuze exact alimentele pentru care erau recompensati.

Cea mai indicata solutie este sa sa puneti alimentele noi pe masa si sa incurajati copilul sa "incerce sa guste macar".  Dar nu exagerati cu reprosurile in cazul unui refuz si nici nu faceti mare caz daca accepta sa guste. Incercati sa adoptati un comportament neutru, dar participativ.

 

3) Sa ascundeti de el "chestiile bune si gustoase"!

 

Parintii se tem adesea sa lase in preajma copiilor dulciurile si inghetatele  de teama ca acestia vor da navala asupra lor, fara nici un control.  Si atunci ale ascund de ei. Dar majoritatea studiilor avertizeaza ca, dimpotriva, ce le este interzis copiilor ii face pe acestia sa si-le doreasca si mai mult si, in plus,  devin mai refractari la alte alimente. Sfatul specialistilor este sa nu aduceti in casa lucrurile pe care nu doriti sa le oferiti copiilor. In schimb, cumparati-le snacksuri sanatoase si lasati-i sa aiba acces la debara.

4) Sa tineti regim in fata copilului!

 

Copii isi imita parintii in aproape tot ceea ce fac si deprind de la acestia diferite comportamente, inclusiv pe cel alimentar. Chiar si in formarea preferintelor culinare, exemplul parintilor este decisiv.  De aceea, este bine ca parintii care tin vreo dieta de slabit sa fie constienti de acest risc, mai ales pe termen lung, cand poate sa se dezvolte o atitudine de rejectie fata de alimentele " de pe lista neagra a dietei". 


5) Sa-l chinuiti cu "aceleasi legume plicticoase"!

 

Numararea obsesiva a caloriilor ii face pe unii parinti sa puna in farfurii aceleasi si aceleasi legume, aproape la fiecare masa. Asadar, nu este de mirare ca micutul va privi dezgustat in tavan si va ofta dupa o fripturica sau  un desert gustos.  Nutritionisti spun ca parintii nu ar trebui sa se teama sa faca cateva combinatii de legume cu alte produse sarace in calorii.  Chiar si putin unt,  verdeata sau  cateva linguri de branza rasa pot "revigora" atmosfera de la cina. 

6) Sa renuntati prea devreme

 

Dr. Worobey marturiseste ca la cabinetul ei vin foarte multi parinti care  spun  adesea acelasi lucru: "Pustiul meu nu ar manca nici in ruptul capului asa ceva".  Ei bine, nu este chiar asa, pentru ca preferintele se schimba de cate ori incercam ceva nou. Deci,  secretul consta intr-o dieta echilibrata, sanatoasa si gustoasa, dar  mai ales mereu cu ceva nou in ea.  Specialistii sustin ca in primele faze ale copilariei este nevoie de minimum 10 incercari si chiar luni de zile pentru a reusi in efortul de a convinge copilul sa accepte introducerea unui aliment nou in meniul sau.

Susan B. Roberts, specialist nutritionist si co-autoarea cartii "Hraniti-va copilul pentru o sanatate de durata", sugereaza folosirea "regulii celor 15" –  adica puneti pe masa un aliment de cel putin 15 ori sa vedeti daca in cele din urma copilul il va accepta. Apoi, daca tentativa persuasiva are succes, folositi "poduri de legatura" . Mai exact, gasiti alimente colorate similar sau cu gusturi si arome asemanatoare  pentru a diversifica meniul. Expunerea treptata a copilului la noile alimente este cea mai importanta masura pe care nu trebuie sa o rateze niciun parinte care vrea sa-i ofere o hrana sanatoasa si gustoasa. 

Elena Marinescu
Elena Marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Un avion TAROM care urma să ajungă de la București la Tel Aviv a fost ținut la sol

Un avion, care urma să decoleze pe ruta București-Tel Aviv, a fost ținut la sol, după ce în timpul inspecției tehnice de dinaintea zborului...

Bulgaria primește primele avioane F-16 noi. România va face poliție aeriană cu aparate second-hand

Jurnaliștii bulgari dau ca exemplu România, care gestionează mai bine proiectul de trecere a aviației occidentale spre aeronavele F-35 de ultimă generație Bulgaria marchează un...

CSM București a trecut în stil de mare echipă de Krim Mercator Ljubljana cu 36-23

CSM București a învins echipa slovenă Krim Mercator Ljubljana cu scorul de 36-23 (17-8), sâmbătă, în Sala Polivalentă ''Ioan Kunst-Ghermănescu'', în Grupa A a...
Ultima oră
Pe aceeași temă