2.4 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSpecial500.000 de bugetari ameninta guvernul cu greva generala

500.000 de bugetari ameninta guvernul cu greva generala

» Ordonanta de urgenta care blocheaza lefurile dascalilor a fost publicata ieri in Monitorul Oficial si, deci, incepe sa produca efecte. Parlamentarii PSD si PD-L promit insa, respingerea ei in regim de urgenta, in cele doua Camere legislative.

» Traian Basescu a dat, tot ieri, asigurari ca viitorul guvern "va anula" ordonanta de urgenta prin care Guvernul a amanat legea de majorare a salariilor profesorilor cu 50 la suta.

» Principalele centrale sindicale se declara gata sa intre in greva generala, daca nici saptamana viitoare nu conving Executivul sa vina cu un plan pe termen scurt privind cresterea "echitabila" a salariilor bugetarilor, dar jocul lor pare sincronizat cu cel al partidelor.

» Partidele si sindicatele au intrat in jocul electoral impreuna, iar Executivul incearca sa demonteze calendarul grevelor.

Presedintele Traian Basescu le-a promis ieri profesorilor ca "dupa instalarea noului guvern" ordonanta de urgenta care a amanat marirea cu 50 la suta a salariilor dascalilor "va fi anulata". Pana atunci insa, acest act normativ produce efecte, dar Senatul se grabeste sa blocheze ordonanta intr-o sedinta de urgenta programata pentru marti. Chiar daca va fi respinsa in camera superioara a Legislativului, soarta ei depinde de Camera Deputatilor, condusa de liberalul Bogdan Olteanu, care ar putea amana punerea ei pe ordinea de zi. Liderul PD-L Emil Boc crede ca lefurile profesorilor vor ramane blocate pana la alegeri din cauza aranjamentelor care se vor face la Camera.

In acelasi timp principalele centrale sindicale,   Cartel Alfa, CNSLR Fratia, Blocul National Sindical (BNS), Alianta Sed Lex a functionarilor publici, isi mentin amenintarile cu greva generala, dar negociaza cu Guvernul un proiect de salarizare unica a bugetarilor, prin care veniturile acestora sa creasca in mod echitabil in viitor. Intalnirea de ieri de la Ministerul Muncii a esuat, dar liderul Cartelului Alfa, Bogdan Hosu, a declarat ca "s-au facut cativa pasi inainte" fiindca "s-au identificat problemele pe trei perioade – imediata, medie si pe termen lung". Totusi, propunerile concrete ale guvernantilor sunt asteptate de sindicalisti la o noua negociere, care va avea loc luni, dar acest lucru nu inseamna suspendarea protestelor anuntate.

 

Federatia Educatiei Nationale (FEN) si Alma Mater, cele doua sindicate din invatamant afiliate la Cartel Alfa, cer aplicarea imediata a legii care prevede cresterea salariilor profesorilor cu 50 la suta. La fel si Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) afiliata la CNSLR Fratia, care aduna peste 190.000 de cadre didactice si care a anuntat intrarea in greva generala de la 18 noiembrie. Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu a declarat transant, ca legea privind salariile dascalilor "trebuie aplicata imediat", iar "Parlamentul are sarcina de a gasi o solutie". Liderul BNS, Dumitru Costin spune ca se va alatura celorlalte centrale sindicale doar daca vor ajunge la un acord comun privind cererile de majorare salariala, socotind ca o majorare cu 50 la suta a tuturor bugetarilor, indiferent de veniturile actuale ale acestora, va crea discrepante.

Traian Basescu le-a cerut sindicalistilor sa amane grevele pana dupa alegeri, fiindca nu vrea sa vada "sindicatele aruncate de la un partid la altul". Principalele centrale au insa afinitati politice devenite traditionale: in vreme ce lideri ai CNSLR Fratia au intrat in Parlament cu PSD, vicepresedintele BNS, Matei Bratianu candideaza tot pe listele social-democratilor la Constanta, in vreme ce liderul FEN, Catalin Croitoru este membru PD-L si candideaza pentru un loc in Camera Deputatilor, intr-un colegiu din Bucuresti. Altfel spus, partidele si sindicatele au intrat in jocul electoral impreuna, iar Executivul incearca sa demonteze calendarul grevelor din noiembrie prin tratative si eventuale promisiuni, care sa intre in vigoare anul viitor, fiindca circa 500.000 de bugetari se pregatesc sa paralizeze educatia, sanatatea, administratiile si serviciile publice.

Sabina Fati
Sabina Fati
Sabina Fati, redactor-sef adjunct
Cele mai citite

INS: Salariul mediu brut a crescut în septembrie, cu variații în sectoarele economiei

Câștigul salarial mediu brut din România a ajuns în septembrie 2024 la 8.553 lei, cu 1,3% mai mult față de luna anterioară, conform datelor...

Marcel Ciolacu nu crede în implicarea Rusiei în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD în alegerile prezidenţiale, a fost întrebat luni, într-o conferinţă de presă la Alexandria, dacă are informaţii despre implicarea Rusiei...

Alegeri prezidențiale 2024. PSD conduce topul cheltuielilor pentru campania electorală. Cât au cheltuit partidele în primele două săptămâni

Cu mai puţin de două săptămâni până la startul primului tur al alegerilor prezidenţiale, competitorii electorali încearcă să ajungă cât mai aproape de alegătorilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă