19.3 C
București
marți, 24 septembrie 2024
AcasăSpecial45 de ani de la asasinarea pastorului Martin Luther King

45 de ani de la asasinarea pastorului Martin Luther King

La 4 aprilie 1968 a fost asasinat, în Memphis, Tennessee, pastorul Martin Luther King Jr., laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1964, cunoscut militant pentru apărarea drepturilor civile ale populaţiei de culoare.

Unul dintre cei mai importanţi activişti pentru drepturile civile ale afro-americanilor, Martin Luther King Jr., s-a născut în Atlanta, Georgia, la 15 ianuarie 1929, în familia unui pastor baptist, scrie rtv.net.

A absolvit cursurile Colegiului Morehouse (1948) şi cursurile teologice ale Seminarului Teologic Crozer (1951). Şi-a obţinut doctoratul în 1955, în cadrul Universităţii Boston.

Pastor, din 1954, la Biserica Baptistă din Dexter Avenue, localitatea Montgomery din statul Alabama, Martin Luther King a devenit un puternic militant pentru drepturile civile ale afro-americanilor din statele aflate în partea de Sud a Statelor Unite, potrivit Agerpres. În 1955, a organizat cel mai important protest al afro-americanilor, boicotul transportului public din Alabama, în semn de protest faţă de constrângerea de a călători în locuri speciale.

Militant paşnic împotriva segregării pe criterii rasiale, Martin Luther King şi-a câştigat respectul societăţii americane. Talentat orator, în discursurile sale a făcut apel la valorile creştine şi la idealurile americane care i-au animat pe primii colonişti din America de Nord.

În 1957, a fondat „Southern Christian Leadership Conference” (SCLC), care a devenit una dintre cele mai importante mişcări pentru eliminarea segregării rasiale din Statele Unite.

Curtea Supremă de Justiţie, la care King a apelat în numeroase rânduri, a eliminat, la 21 decembrie 1956, toate discriminările rasiale din sudul SUA.

În 1963, marşul din Washington a influenţat puternic percepţia opiniei publice americane şi internaţionale asupra problemelor din sudul Statelor Unite.

Preşedintele John F. Kennedy (1961-1963) a adoptat şi el o serie de măsuri care au eliminat segregarea rasială din instituţiile publice americane. Succesorul său, Lyndon B. Johnson (1963-1969), a continuat politica promovată de acesta şi, la 2 iulie 1964, a promulgat Civil Rights Act prin care era eliminată orice formă de discriminare rasială pe teritoriul Statelor Unite.

La 10 decembrie 1964, Martin Luther King a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

Cele mai citite

Arena Națională are gazon la standardele impuse de UEFA

Arena Națională, cel mai mare stadion din România, se va redeschide pentru fotbal pe 26 septembrie 2024, după o perioadă dedicată concertelor și festivalurilor...

Gabriela Ruse, parcurs excelent la WTA Beijing!

Gabriela Ruse continuă parcursul bun din calificările pentru WTA Beijing, iar Jaqueline Cristian, Irina Begu și Ana Bogdan și-au aflat adversarele din primul tur. Gabriela...

Două persoane au fost atacate de urs în Brașov și au ajuns la spital

Două persoane au fost atacate de un urs, duminică seară, în localitatea Crizbav din județul Brașov. Victimele sunt o fată de 14 ani, însărcinată...
Ultima oră
Pe aceeași temă