UPDATE. Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat marți că, potrivit legii, procurorii erau obligați să anunțe CMR înainte de începerea urmăririi penale în dosarul decontărilor de rețete fictive.
Citește și: Dosarul rețetelor false. Astărăstoae: Procuratura era obligată să anunțe Colegiul Medicilor
–
UPDATE. Anchetatorii au făcut percheziții și la firma unui om de afaceri din Sibiu. Conform unor surse judiciare, ar fi vorba despre firma lui Ilie Vonica. Soția acestuia ar urma să fie adusă la București, la audieri.
Totodată, la un distribuitor de medicamente a fost găsită suma de jumătate de milion de lei, iar în mașina unui intermediar, 70.000 de euro.
–
UPDATE. 10 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de aducere vor fi interogate de procurori. Este vorba despre martori, au declarat surse din poliție pentru România liberă.
”Din datele şi probele administrate în cauză rezultă indicii rezonabile că suspecţii au creat circuite economice şi financiare fictive cu scopul de a-şi însuşi sumele de bani rezultate din activitatea infracţională şi de a denatura plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat.
Prejudiciul produs bugetului de stat, reprezentând TVA şi impozit pe profit, se ridică la suma de circa 1,7 milioane de lei”, informeaă Parchetul depe lângă Tribunalul București.
Astfel, reprezentanţii unei societăţi ce deţine un lanţ de farmacii au înregistrat în contabilitate facturi fictive de achiziţii de medicamente de la societăţi cu un comportament de tip fantomă.
”În baza a circa 1.100 de reţete false pentru medicamente oncologice şi hematologice emise de 3 medici de specialitate pe numele unor pacienţi care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanţii societăţii în cauză au decontat fraudulos la CASMB suma de circa 8,3 milioane de lei.
Sumele de bani obţinute au fost spălate printr-un circuit financiar fictiv, finalizat cu retragerea în numerar şi însuşirea lor”, mai arată Parchetul.
Activităţile au fost desfăşurate beneficiind de sprijinul tehnic de specialitate al Serviciului Român de Informaţii şi A.N.A.F. – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.
–
UPDATE. În locuinţa unui medic a fost găsite sume importante de bani. Ar fi vorba de sute de mii de euro, dolari și lei. Totodată, la o farmacistă a fost găsită suma de 100.000 de lei şi peste 23.000 de euro.
–
Peste 100 de polițiști desfășoară,marți dimineață, 26 de percheziții la Spitalul de Oncologie din Capitală și farmacii din București și alte trei județe. Acțiunea se desfășoară într-un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la comiterea infracțiunilor de înșelăciune, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, evaziune fsicală, spălare de bani, dare și luare de mită, în domeniul medicamentelor. Anchetatorii percheziționează și locuințele medicilorși farmaciștilor suspectați de implicare în aceste infracțiuni.
”La data de 20 mai a.c., Poliția Română și Parchetul de pe lângă Tribunalul București coordonează 26 de percheziții în municipiul București (19), precum și în județele Sibiu (3), Dolj (1) și Ilfov (3).
Peste 100 de polițiști de la Poliția Capitalei, precum și de la I.P.J. Sibiu, sunt angrenați în acțiune, efectuând percheziții atât la locuințele unor persoane fizice, cât și la sediile unor persoane juridice”, informează Poliția Capitalei.
Dosarul penal aflat în instrumentarea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București, vizează întocmirea de rețete false în domeniile oncologic și hematologic care au fost decontate prin CASMB.
Prejudiciul estimat până în prezent se ridică la 3.500.000 de euro.
Întreaga activitate beneficiază de sprijinul de specialitate al S.R.I..
În cauză, vor fi puse în executare 13 mandate de aducere, persoanele vizate urmând a fi conduse la sediul Poliției Capitalei, unde vor fi audiate de către un colectiv de polițiști și 5 procurori.