8.6 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialJaful de la Băile Herculane, anchetat la 12 ani distanţă

Jaful de la Băile Herculane, anchetat la 12 ani distanţă

Procurorii de la criminalitate organizată investighează modul în care au fost preluate o serie de imobile şi bunuri din Băile Herculane, la peste un deceniu distanţă de la momentul în care presa a relata că vânzarea staţiunii s-a făcut în favoarea unui grup de interese condus de fostul parlamentar PSD, Iosif Armaş.

Procurorii DIICOT Caraş-Severin au efectuat 16 percheziţii domiciliare într-un dosar care vizează 22 de suspecţi, printre care se află şi fostul deputat PSD Iosif Armaş, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Hercules SA Băile Herculane. Ancheta vizează săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi complicitate la delapidare, bancrută frauduloasă şi complicitate la bancrută frauduloasă, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Privatizare cu premeditate

Unul dintre principlaii suspecţi este Iosif Armaş, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC Hercules SA Băile Herculane, acţionar şi administrator special al SC Argirom Internaţional SA Bucureşti,  societate care la rândul ei deţinea peste 60% din acţiunile SC Hercules SA Băile Herculane.

În 2003, celebra staţiune "Baile Herculane" a fost vândută, iar cumpărătorul era baronul PSD, deputatul de atunci Iosif Armaş, prin firma sa "Argirom International". Pentru 40,9% din capitalul societăţii "Hercules" SA, Armaş a plătit doar 1,5 milioane de dolari, adică un preţ mai potrivit pentru un hotel decât pentru o ditamai staţiune.

Interesant este faptul că în cadrul "Argirom", Armaş era partener cu alţi mahări pesedişti sau rude ale acestora, precum vicepreşedintele Senatului Doru Tărăcilă, soţia preşedintelui Senatului, Nicolae Văcăroiu, fiul şefului Poliţiei Române, Florin Sandu, soţia şefului serviciului secret al Ministerului Justitiei, Marian Ureche (toţi deţineau aceste funcţii la nivelul anului 2003). Aceştia erau administratori sau acţionari importanţi în cadrul firmei, ceea ce demonstra că privatizarea Băilor Herculane a fost o veritabilă afacere în sânul marii familii pesediste.

O altă dovadă că vânzarea staţiunii s-a făcut doar în interesul pesedistilor o reprezintă şi faptul că, în loc de cele 35 de milioane dolari cât anuntase şeful Ministerului Turismului de la acea dată, Dan Matei Agathon, că va investi în staţiune, "investitorul strategic", gruparea pesedistă de atunci, nu a scos la bătaie decât 1,5 milioane de dolari. Adică de aproapte 25 de ori mai puţin.
 
Raiul pensionarilor

După ce au devenit acţionari majoritari, pesediştii din jurul lui Armaş au mai făcut, cu acordul guvernului condus de Adrian Năstase, câteva "mutări" spectaculoase. Astfel, pesediştii au trecut pe propriile firme multe dintre serviciile practicate de staţiune. Printre acestea a fost preluat şi contractul cu Casa de Pensii. Numai de pe urma pensionarilor care veneau în staţiunea Băile Herculane, prin bilete subvenţionate de stat, acţionarii "Argirom Intenational" câştigau anual sume de zeci de ori mai mari decât ratele pe care trebuiau să le plătească în baza contractului de privatizare.

Ce s-a furat din patrimoniu

Imobile înstrăinate în mod fraudulos de acest grup condus de Iosif Armaş ar fi: pădure în Domogled cu Fabrica de Gheaţă; pădure la Cerna cu restaurant "Grota Haiducilor", clădire IBTH – birouri, clădire Băi Termale "Apollo", clădire Baia Termală "Hebe", spital pentru militari şi ofiţeri – Pavilion 4, sanatoriul medical Balnear – Pavilion 3 (actual Hotel Apollo), imobilul "Băile Neptun", Hotel Decebal – Sanatoriu medical balnear – Pavilionul 2, Hotelul Traian – Pavilionul 1, complex de edificii – Cazinou, Sanatoriul Militar cu curte şi baie pentru militari, Hotel Diana, Hotel Roman, Hotel Afrodita, Baia Venera, Baia Diana, sanatoriul medical balnear IOVR – Pavilionul 12, clădire Sediu Nou, Hotelul Hercules şi Hotelul Ferdinand.

CIFRA – 30 de milioane euro este evaluat prejudiciul total cauzat prin activitatea infracţională la Herculane

 

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Cătălin Cîrstoiu declară că a fost la clinica privată pentru a-și ajuta colegii

Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei PSD-PNL pentru funcţia de primar general al Capitalei, a declarat miercuri seara că a fost la clinica privată deţinută de...
Ultima oră
Pe aceeași temă