0.4 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSpecial2.700 de morti pe sosele in 2007

2.700 de morti pe sosele in 2007

» Apetitul infractorilor pentru crime, violenta si gainarii comise pe strada a scazut cu 18%, in vreme ce numarul mortilor in accidente rutiere a crescut cu 5%, se arata in bilantul Politiei Romane pe 2007.

» Politistii au confiscat cu 82% mai multe droguri – peste 2.300 de kilograme, iar infractiunile informatice, crima organizata, contrabanda si falsificarea de bani au explodat.

Anul trecut au murit mult mai multi oameni in accidente rutiere decat in urma unor acte criminale. Astfel, 2.700 de persoane au murit pe soselele tarii in vreme ce numarul talhariilor si omorurilor este in scadere. Zicala "sa dai in cap la oameni pe strada" pare ca nu i-a mai ghidat in viata pe infractorii din Romania. Bilantul pe 2007 al Politiei Romane arata ca infractiunile cu violenta au scazut cu 7% in cazul omorurilor si cu 36,5% in cazul celor in care s-au folosit arme de foc.
Criminalitatea stradala a scazut si ea cu 18%, astfel ca pe strazile patriei au avut loc, fata de 2006, mai putine omoruri (cu 2%), mai putine talharii (cu 28%), mai putine violuri (cu 34%) si mai putine furturi (cu 21%). De asemenea, traficul de fiinte umane nu s-a mai purtat in 2007, scazand cu 8,5%, iar 82 de grupari care se ocupau cu asta au fost destramate de politisti. O data cu intrarea in UE, traficantii de carne vie au lasat prostitutia pe planul doi (a scazut cu 37%) si s-au apucat de exploatare prin munca: numarul victimelor s-a dublat, iar destinatiile favorite au fost Italia si Spania. O schimbare cauzata tot de integrarea europeana s-a inregistrat si in domeniul traficului cu migranti – Romania s-a transformat, din tara sursa si de tranzit catre Europa, in tara tinta pentru migrantii ilegali.

Infractorii romani au fost mai atrasi insa de domeniile criminale mai sofisticate, dar si cu posibilitati mult mai mari de castig. Politistii au constatat 9.700 de infractiuni de crima organizata si au anihilat 220 de astfel de grupari, cu 17% mai multe ca in anul precedent. In urma acestor actiuni, au fost confiscate peste 7 milioane de euro, 18 kilograme de bijuterii, 100 de masini si 67 de imobile.
Traficul de droguri a crescut imens anul trecut, daca e sa te iei dupa cantitatea de stupefiante confiscata de politisti: 2.300 de kilograme (crestere cu 82% fata de 2006). "Cannabisul ramane drogul cel mai cautat, din cauza pretului mic, iar consumul si traficul de droguri sintetice au crescut in randul tinerilor", a explicat chestorul Gheorghe Popa, seful Politiei Romane. Rutele de trafic de heroina din Romania spre alte state au ramas neschimbate anul trecut, adica la fel de des folosite, in timp ce cocaina isi gaseste cu greu drum prin tara noastra. Politia a mai observat ca vamile sunt luate cu asalt de contrabandistii de tigari, care s-au inmultit foarte mult anul trecut, din cauza diferentei mari de pret intre Romania si tarile vecine.
Falsificarea de bani si criminalitatea informatica au explodat in 2007. Politia a interceptat peste 230.000 de euro, peste 75.000 de dolari si 85.000 de lei falsi, iar noua retele de falsificatori au fost prinse. Fraudele informatice au crescut cu 54%, metodele preferate de romani fiind "phishing"-ul, paginile false de internet ale unor institutii si echipamentele de fraudare a bancomatelor. Atacurile informatice pe internet au vizat mai ales SUA, Franta, Italia, Anglia, Germania, Belgia, Spania si Olanda. Criminalitatea economico-financiara s-a intensificat cu 10%, activitatile predilecte fiind spalarea de bani, circuitele financiare si comerciale fictive, contrafacerea alcoolului si tigarilor si falsificarea timbrelor pentru acestea.
Pentru 2008, Politia Romana se asteapta la o crestere a schimbului de criminalitate intre Romania si statele europene, la aparitia unor noi moduri de operare ale infractorilor si la organizarea acestora in grupuri.

Unde va grabeati, domnilor soferi?

Raul pe care romanii si l-au facut cu mana lor, in 2007, se poate cuantifica in cresterea numarului de accidente rutiere grave: peste 8.200, cu 15% mai multe ca in anul precedent. Pe sosele au murit peste 2.700 de oameni (cu 5% mai mult ca in 2006), iar numarul celor raniti grav a crescut cu 17%. Pietonii indisciplinati au constituit punctul de pornire al celor mai multe astfel de accidente (22%). Alte cauze au fost viteza neadaptata la conditiile de drum (17%) sau excesiva (14%) si neacordarea prioritatii (8%). Conform statisticilor, Romania ocupa in continuare primul loc la numarul mortilor in accidente rutiere.

Cele mai citite

Noi reguli privind TVA pentru IMM-uri începând cu 2025

De la 1 ianuarie 2025, IMM-urile din Uniunea Europeană vor beneficia de un plafon maxim de scutire de TVA stabilit la 85.000 EUR. Măsura vizează...

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...
Ultima oră
Pe aceeași temă