Aproape 140 de localităţi din 15 judeţe au fost afectate de inundaţii, iar 44 de persoane au fost evacuate, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, citată de Mediafax.
Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că, la nivel naţional, au fost afectate în total 139 de localităţi din 15 judeţe, fiind inundate sau avariate 66 de locuinţe.
În localitatea Coloneşti, din judeţul Olt, au fost inundate la nivelul subsolului clădirile în care funcţionează dispensarul şi căminul cultural.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri au fost evacuate preventiv 44 de persoane, dintre care 38 din judeţul Teleorman, localităţile Tătăreştii de Sus şi Plosca, patru din judeţul Dolj, localitatea Sopot, şi două din comuna giurgiuveană Vânătorii Mici. Toate cele 44 de persoane au fost cazate temporar în spaţii amenajate în incinta primăriilor sau a grădiniţelor, unde le-au fost asigurate condiţiile necesare, inclusiv hrană caldă, a spus Dajbog.
Referitor la situaţia din judeţul Teleorman, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că au fost afectate 13 localităţi, fiind inundate 120 de anexe şi cinci beciuri. Totodată viitura a afectat şi 54 de poduri şi podeţe şi 591 de fântâni.
Circulaţia a fost închisă pe DN 10, la km 81, în zona localităţii Siriu,din Buzău, din cauza aluviunilor şi a stâncilor care cad de pe versanţi. În acest sens zona a fost semnalizată, iar poliţiştii îi îndrumă pe şoferi să folosească rute ocolitoare.
Totodată, au fost închise preventiv trei porţiuni de drumuri judeţene din Teleorman. Este vorba despre DJ 504, între Alexandria şi Lăceni, DJ 506, zona Scurtu Mare, şi DJ 703, zona Călineşti.
Pe autostrada A3 Bucureşti-Ploieşti s-a acumulat apă, existând riscul de accidente, a mai spus reprezentanta MAI.
Toate porturile maritime şi fluviale au fost deschise circulaţiei miecuri dimineaţă, rămânând închis numai canalul Sulina.
Tot miercuri dimineaţă a fost reluată şi circulaţia trenurilor între Roşiorii de Vede şi Alexandria, traficul pe acest tronson fiind oprit marţi seara pentru refacerea terasamentului.
Purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că, până la acest moment, nu au fost înregistrate pierderi de vieţi omeneşti din cauza inundaţiilor. Cazurile din Ungheni, judeţul Argeş, şi Veţel, judeţul Hunedoara, unde o persoană a fost găsită decedată, iar o alta este căutată de autorităţi, nu au legătură cu inundaţiile, a precizat Dajbog.
În acest moment în cele 15 judeţe intervin aproape 1.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi care folosesc peste 340 de autospeciale.
În acelaşi timp, a fost constituită o rezervă de peste 20.000 de angajaţi care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.