Nouă distribuitori de medicamente, precum şi companiile Bayer şi Sintofarm, au fost amendaţi cu 12 milioane de euro pentru practici anticoncurenţiale, după o anchetă a Consiliului Concurenţei, care a durat patru ani. Mai exact, distribuitorii au fost sancţionaţi pentru că nu s-au supus politicii de preţuri a Ministerului Sănătăţii şi au refuzat să mai livreze medicamente către spitale şi farmacii. În plus, au prejudiciat piaţa din România şi au reexportat medicamente esenţiale în alte ţări din Europa. Astfel de lupte între Ministerul Sănătăţii, producători şi distribuitori de medicamente au loc de mai bine de şase ani. Pe de-o parte Ministerul Sănătăţii încearcă să pondereze consumul de medicamente, după ce a liberalizat piaţa în 2008, pe de altă parte producătorii încearcă să îşi reducă cât mai mult pierderile şi să îşi menţină profiturile uriaşe. Pacienţii au de suferit şi rămân săptămâni întregi fără medicamente.
MS şi-a greşit politica de preţuri
Decizia Consiliului Concurenţei de a amenda abaterile din piaţă este însă departe de a rezolva această situaţie, cred experţii în Sănătate. „Dacă decizia distribuitorilor de a reexporta medicamente a fost voluntară şi s-a opus politicii Ministerului de modificare a preţurilor la medicamente, atunci acţiunea are sens. Dacă exportul paralel s-a făcut pentru a acoperi deficitul de flux numerar, decizia Consilului Concurenţei ar putea fi atacată în instanţă”, a comentat Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate. Acesta spune că politica de preţuri la medicamente a Ministerului Sănătăţii este una greşită. „În loc să scadă drastic preţul la medicamente, Ministerul ar trebui să negocieze contracte cost-volum cu fiecare producător în parte şi să facă discounturi”, adaugă Paveliu.
Distribuitorii au izolat piaţa românească
Distribuitorii amendaţi de Consiliul Concurenţei sunt Mediplus, Polisano, Relad, Farmexim, Farmexpert, Fildas, Montero, ADM, Pharmafarm. „Au încheiat înţelegeri care au avut ca obiect restrângerea concurenţei prin izolarea pieţei româneşti şi împiedicarea comerţului pe alte pieţe”. În oncologie, de exemplu, distribuitorii cumpără un număr egal de doze cu pacienţii din programe, apoi aceste medicamente sunt cumpărate din farmacie tot de ei şi reexportate (ex. în Germania, Olanda, Rusia), fără a mai ajunge la pacienţii cu cancer. În acest context, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat că „distribuitorii angro au obligaţia de a satisface cu prioritate cerinţele pieţei din România”. În alte ţări, dacă distribuitorii au astfel de practici, producătorul îi sancţionează. În România, sunt mai greu de controlat acţiunile de felul acesta, din cauza corupţiei şi legislaţiei superficiale.
Investigaţia Consiliului Concurenţei a început în 2008, când distribuitorii au refuzat să mai livreze medicamente către farmacii şi spitale, după un război dus cu Minsterul Sănătăţii. Reprezentanţii acestuia refuzau să ajusteze preţul medicamentelor în funcţie de evoluţia cursului valutar, iar distribuitorii începuseră să înregistreze pierderi foarte mari. „În acea perioadă distribuitori vindeau medicamente sub preţul de achiziţie. Cumpărau produse în euro, vindeau în lei şi tot ei erau cei care suportau devalorizarea. În acest context, s-au sfătuit probabil să sisteze vânzările. Într-o piaţă reglementată, statul nu îşi bate joc de mediul de afaceri şi nu au loc nici astfel de practici”, a comentat Dragoş Dinu, consultant în domeniul farmaceutic.