0.7 C
București
sâmbătă, 14 decembrie 2024
AcasăSpecial11 "eurodalmatieni"

11 „eurodalmatieni”

» Candidatii "patati" pentru alegerile europene au fost trecuti pe raboj de Coalitia pentru un Parlament Curat.

» Nemultumiti ca sunt aratati cu degetul, cei mai multi se declara nevinovati sau ameninta ca vor da in judecata membrii societatii civile care au intocmit "lista neagra"

Coalitia pentru un Parlament Curat – Alegeri Europene (CPC – AE) a dat publicitatii "lista neagra" a candidatilor la alegerile europarlamentare pe care ii considera incompatibili din punct de vedere moral cu aceasta calitate. Printre cei 11 trecuti pe catastif se numara presedintele PNG, Gigi Becali, deputatii PSD Adrian Severin si Ioan Mircea Pascu si fostul ministru de Finante Daniel Daianu din partea PNL. Pe lista mai figureaza: Petru Filip si Marian Zlotea (de la PD), Cristian Anghel (PNL), Daniela Buruiana-Aprodu, Cristian Stanescu si Nicolae Patru (toti trei de la PRM) si Rozalia-Ibolya Biro (de la UDMR).
Daniel Daianu, ministru de Finante in 1998 (locul doi pe lista PNL pentru Parlamentul European) a fost inclus de CPC – AE printre cei care nu intrunesc conditiile de integritate deoarece acesta "a fost trei ani ofiter al Directiei de Informatii Externe a Securitatii", precizandu-se ca Daianu are verdict de la CNSAS ca nu a facut politie politica. Intr-un interviu acordat pentru "Romania libera" (pagina 8), Daianu precizeaza ca "a blama categorii de oameni, ca si cum nu ar fi vorba de persoane concrete, este antidemocratic".

Cat priveste PRM, lista o include si pe Daniela Buruiana, aflata pe locul doi pentru PE, care in declaratiile de venit din 2005, 2006, 2007 – precizeaza Coalitia – a raportat venituri semnificativ mai mici decat bunurile pe care le detine sau le-a achizitionat. Pe de alta parte, Buruiana catalogheaza Coalitia drept "o adunatura de haimanale si de fomisti care au o problema: buba la cap". Mai mult – ne-a spus Buruiana – "lista va deveni credibila cand va aparea si Stolojan acolo".
Marian Zlotea, locul opt pe lista PD pentru europarlamentare, a fost considerat de CPC – AE ca neindeplinind conditiile de integritate deoarece presa a semnalat ca fundatia acestuia a primit finantare de la administratia locala in perioada in care Zlotea indeplinea o functie publica in administratie, fiind astfel in conflict de interese. In replica, Zlotea ne-a declarat ca a comunicat Coalitiei faptul ca nu a semnat nici o donatie, mai mult, ca nu are nici o fundatie: "Sunt doar speculatii de presa. Ii voi da in judecata si le voi cere despagubiri pentru declaratii mincinoase".
Pe "lista neagra" a Coalitiei pentru un Parlament Curat se afla si Adrian Severin, locul doi pe lista PSD pentru europarlamentare. CPC – AE citeaza un raport al Corpului de Control al Guvernului, potrivit caruia Severin "a primit o locuinta de la primarie in 1991, iar o alta a fost repartizata socrilor sai, desi nu indeplineau conditiile legale", in sensul ca fiecare avea deja o locuinta proprietate personala in Bucuresti. Adrian Severin respinge acuzatiile, afirmand ca "sunt doar minciuni" si adaugand ca nu recunoaste "nici un fel de autoritate a acestei coalitii". si Ioan Mircea Pascu, locul sapte pe lista PSD pentru europarlamentare, este inclus de CPC – AE in categoria celor care nu respecta criteriile de integritate deoarece "a fost ministru al Apararii in perioada achizitionarii a doua fregate din Marea Britanie pentru care la Londra au fost arestate doua persoane, pentru coruptie".
Printre cei considerati incompatibili de catre Coalitie se afla si Gigi Becali, care este cap de lista al PNG pentru Parlamentul European. Coalitia precizeaza ca "multimilionarul George Becali are destule probleme cu legea, desi nu a fost condamnat pana in prezent de nici o instanta", fiind cercetat de DNA "pentru dare de mita in urma unui schimb avantajos de terenuri cu Ministerul Apararii".

Criterii

Printre criteriile dupa care s-a intocmit "lista neagra" – precizeaza coordonatorul CPC – AE, Costel Popa – se numara realizarea de profit necuvenit ca urmare a unui conflict de interese cat timp persoana a detinut functii publice, traseismul politic, colaborarea cu fosta Securitate, detinerea unei averi disproportionate fata de sursele declarate de venit, sau implicarea in anchete de coruptie, deturnare de fonduri, frauda avand calitatea de invinuit. Suzana Dobre, director executiv al Societatii Academice din Romania, socoteste ca "fata de 2004, situatia s-a imbunatatit considerabil din punctul de vedere al colaborarii cu partidele politice si al modului in care s-a discutat eliminarea unor candidati de pe lista". Mircea Toma, director la Agentia de Monitorizare a Presei, a precizat ca "au fost analizati candidatii plasati pe locuri eligibile, avandu-se in vedere sondajele de opinie, li s-a dat dreptul la recurs si, ca urmare a discutiilor, patru persoane au fost scoase de pe lista neagra". Cristian Parvulescu, de la Asociatia ProDemocratia, sustine ca "fata de 2004, cand procentul celor inscrisi pe lista neagra era de 30%, acum a coborat la 11, semn ca partidele au inteles importanta integritatii candidatilor".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă