23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Mii de sindicaliști protestează, miercuri, în București. Care sunt principalele...

FOTO VIDEO Mii de sindicaliști protestează, miercuri, în București. Care sunt principalele revendicări. Ce anunţ a făcut premierul Tudose

UPDATE 15.45: Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, după întâlnirea cu sindicaliştii care au protestat în Piaţă Victoriei, că nu s-a luat decizia renunţării la transferarea CAS de la angajat la angajator, dar nu a exclus căutarea unor "soluţii de compensare", potrivit Hotnews.

Vineri dimineaţă, începând cu ora 10,00, va avea loc o întâlnire a confederaţiilor sindicale cu premierul Mihai Tudose, a informat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

UPDATE 11.00: Peste 2.000 de persoane protestează în Piaţa Victoriei din Capitală. Principalele revendicări se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar şi la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă.

„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, ţara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marţi, Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinţei de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.

Liderul sindicatului poliţiştilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 şi vor ajunge la nivelul din 2009.

„Avem nemulţumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, şi Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem nişte particularităţi în această lege şi mă refer la articolul 25, cu acele plafoane.

Această lege, în sistemul de apărare şi sigurnaţă publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituţional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, poliţiştii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă.

Acţiunile de protest au început în 11 septembrie şi au fost organizate în mai multe oraşe din ţară.


Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a anunţat că va continua seria de proteste, în urma mai multor decizii ale Guvernului, aceştia urmând să picheteze, miercuri dimineaţa, în Piaţa Victoriei. Şi Federaţia Solidaritatea Sanitară anunţă că va participa la miting, potrivit Mediafax.

Principalele revendicări ale sindicaliştilor se referă la blocarea transferului taxelor sociale de la angajator către angajat, dar şi la modificarea Legii 62/2011, pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile.

„Vom avea încă o bilă neagră pentru că vom fi, de fapt, ţara care încearcă să distrugă modelul social-european”, a spus, marţi, Preşedintele Confederaţiei „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, în cadrul conferinţei de presă, făcând referire la deciziile Guvernului.

Liderul sindicatului poliţiştilor a subliniat că, cel mai probabil, salariile din sistemul public vor scădea din 2018 şi vor ajunge la nivelul din 2009.

„Avem nemulţumiri legate de Legea 153/2017, lege a salarizării din sistemul public, şi Legea 63 privind dialogul social. Cu privire la salarizare, este clar că prin acest transfer de contribuţii vor fi neutralizate acele majorări de 25%. Mai mult de atât, noi avem nişte particularităţi în această lege şi mă refer la articolul 25, cu acele plafoane.

Această lege, în siste,mul de apărare şi sigurnaţă publică nu va produce efecte în 2018, pentru că legiuitorul, în mod necosntituţional, a făcut inaplicabilă legea. Practic, poliţiştii, militarii nu vor fi beneficiarii salariului prevăzut în Legea 153, ci ne vom întoarce la salariul de bază din 2009”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, Dumitru Coarnă.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” a organizat, marţi, o conferinţa de presă în cadrul căreia au fost prezentate detalii privind acţiunile de protest desfăşurate în această perioadă, precum şi detalii organizatorice privind mitingul din Bucureşti de miercuri.

Acţiunile de protest au început în 11 septembrie şi au fost organizate în mai multe oraşe din ţară.

„Propunerea Guvernului de transfer al taxelor sociale de la angajat la angajator reprezintă un experiment singular, ale cărui consecinţe negative vor fi (din nou) suportate exclusiv de lucrători. De consecinţele pozitive, dacă vor exista, vor beneficia doar capitalul şi reprezentanţii acestuia (patronii şi angajatorii).

Plata contribuţiilor sociale exclusiv de către angajat nu este aplicată în nicio ţară UE. Dimpotrivă, în cele mai multe ţări, cota suportată de angajator este mai mare decât cea plătită de lucrători, deoarece companiile au şi o răspundere socială. Această distribuţie asigură o repartizare echitabilă a creşterii economice între capital şi lucrători, iar transferul integral al contribuţiilor către lucrători va debalansa acest echilibru”, susţin sindicaliştii.

De asemenea, sursa citată atrage atenţia şi cu privire efectele negative ale modificării legislaţiei dialogului social din 2011 prin desfiinţarea negocierii colective la nivel superior şi restrângerea dreptului la acţiune colectivă au condus la accentuarea inegalităţilor sociale în România, la cotele cele mai ridicate din Europa.

„Astfel, în cei şapte ani de la intrarea în vigoare a condiţionărilor abuzive din Legea dialogului social (62/2011) nu s-a mai putut negocia niciun contract colectiv de muncă la nivel de sector, iar la nivel de companie, din cele aproximativ 14.000 de contracte semnate, marea majoritate – peste 85% – sunt semnate de reprezentanţii salariaţilor, de cele mai multe ori desemnaţi de însuşi managementul companiei, astfel încât valoarea prevederilor în beneficiul lucrătorilor în aceste negocieri de faţadă este minimă. Efectele sunt vizibile şi au stârnit îngrijorarea instituţiilor internaţionale, precum Organizaţia Internaţională a Muncii sau Comisia Europeană”, conform „Cartel Alfa”.

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” anunţă că 3.000 de membri vor participa la protest, ulterior organizând Marşul pentru sănătate, traseul Piaţa Victoriei – Ministerul Muncii – Ministerul Sănătăţii.

"Motivul protestelor îl constituie nemulţumirea justificată a membrilor de sindicat şi a tuturor salariaţilor faţă de scăderea veniturilor prin aplicarea legii 153/2017 şi prin intenţia Guvernului de a creşte impozitarea salariului de bază", transmit sindicaliştii „Solidaritatea Sanitară.

Restricţii de trafic în Bucureşti pentru mitingul din Piaţa Victoriei

Poliţiştii anunţă că traficul rutier va fi restricţionat, miercuri, pentru desfăşurarea protestului anunţat de Confederaţia Cartel Alfa. Mitingul se va desfăşura între orele 11.00 – 16-00.

Potrivit Brigăzii Rutiere, traficul rutier este restricţionat în intervalul orar 08.30-16.30, după cum urmează:

• Şos. Kiseleff, între str. Arh. Ion Mincu şi Piaţa Victoriei şi la nevoie de la Arcul de Triumf, în funcţie de numărul participanţilor/mijloacelor de transport;
• Traficul rutier din Piaţa Victoriei va fi resistematizat prin asigurarea traficului rutier în dublu sens, în faţa Guvernului României, între Bd. Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu;
• Nu se va permite accesul în Piaţa Victoriei din Str. Buzeşti, din Bd. Nicolae Titulescu, respectiv din Bd. Ion Mihalache, restricţia menţinându-se până la finalizarea activităţii;
• Pe str. Paris, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor;
• Pe breteaua Iancu de Hunedoara, traficul va fi direcţionat doar către Bd. Aviatorilor.

Rute alternative:
– Piaţa Presei Libere – Bd. Kiseleff – Piaţa Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle – Calea Dorobanţilor – Şos. Ştefan cel Mare;
– Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Ion Mihalache –Str. Buzeşti – Str. Berzei;
– Bd. Aerogării – Str. Căpitan Alexandru Şerbănescu – Str. Barbu Văcărescu – Şos. Ştefan cel Mare.

Cele mai citite

Duel între Danielle Collins şi Elena Rîbakina în finala turneului WTA de la Miami

Finala WTA 1.000 de la Miami le va pune față în față pe americanca Danielle Collins şi kazaha Elena Rîbakina, ambele jucătoare câștigându-și semifinalele...

Înscriere la facultate, înainte de absolvirea Bacalaureatului. Pentru cei care vor o carieră în dezvoltarea de jocuri video

BISM (Bucharest International School of Management) și Amber Studio, în colaborare cu prestigioasa Abertay University din Marea Britanie, pregătesc începând cu luna septembrie lansarea...

Atenționare Cod galben de vânt puternic în 15 județe din țară

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic valabilă vineri, până la ora 18:00, în 15 judeţe, şi o...
Ultima oră
Pe aceeași temă