21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecial1 Mai, un simplu foc de paie

1 Mai, un simplu foc de paie

Aproape 20.000 de turisti si-au petrecut minivacanta de 1 Mai pe litoral. Desi cifra este considerata buna de autoritati, pana la mijlocul lunii iunie statiunile vor fi, din nou, pustii.

Desfasurarea impresionanta de forte pe litoralul romanesc a reusit sa convinga doar 20.000 de turisti. Autoritatile locale, guvernamentale si patronii din turism s-au facut luntre si punte pentru a aduce cat mai multi turisti pe litoral. Au fost organizate peste 40 de concerte, demonstratii de Formula 1, s-au lansat imnuri. In Mamaia au cantat, in cluburi private, rapperi celebri din SUA, iar pe plaje au rasunat refrene celebre romanesti, pe care turistii le-au ascultat gratis. Cea mai asteptata creatie a fost "Imnul Turismului", lansat vineri noapte in prezenta presedintelui Basescu si a ministrului Turismului, Elena Udrea. In ciuda faptului ca Marius Moga a fost platit cu 10.000 de euro pentru aceasta piesa, in public au existat voci care au spus ca le place mai mult parodia care circula pe internet. Ziua de 1 Mai a fost marcata si de serbarile campenesti cu mici si bere, organizate din bani publici de majoritatea primariilor constantene.

Atractia zilei de 2 mai a fost demonstratia de Formula 1 sustinuta de fosta vedeta  a "marelui circ" David Coulthard, in statiunea Mamaia. Circa 15.000 de persoane au infruntat ploaia mocaneasca si frigul pentru a vedea un monopost de F1. Cu un motor de 950 de cai putere si o viteza limitata la 250 kilometri pe ora, din cauza pistei prea scurte si a vremii, Coulthard a fost aplaudat la scena deschisa.
Politicienii nu au lipsit de pe litoral, mai ales ca ne aflam in preajma alegerilor europarlamentare. Traian Basescu a facut obisnuita baie de multime in Mamaia, iar Elena Udrea a "batut" litoralul de la nord la sus. Nu au lipsit nici ministrul Tineretului, Monica Iacob Ridzi, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sau Elena Basescu. seful statului a declarat ca ii place litoralul romanesc si ca statiunea Mamaia arata frumos, numarul mare de turisti veniti pe litoral  fiind "un inceput promitator de sezon".

Ieri dupa-amiaza, statiunile de pe litoral erau aproape pustii si vor ramane asa cel putin cateva saptamani, pana la inceperea efectiva a celor doua luni de turism estival pe litoralul romanesc. Vremea rea a stricat planurile proprietarilor de pensiuni din Tulcea. Desi au avut rezervari pentru aproape intreaga capacitate de cazare, acestea au fost anulate in ultima vreme din cauza prognozei meteo. Chiar si putinii turisti ajunsi aici au plecat la primele semne de ploaie. Cei care s-au bucurat in voie de minivacanta au fost pescarii, care, desi suntem in plina prohibitie, au avut capturi bogate si nu au fost controlati de autoritati. Cateva sute de mii de romani au preferat sa mearga in statiunile montane. Abundenta de turisti in aceste zone a fost dublata de mai multe incidente, salvamontistii si jandarmii montani fiind nevoiti sa intervina in mai multe cazuri pentru salvarea unor persoane.

» Circuit ecvestru
Ministrul Turismului, Elena Udrea, a vizitat herghelia de la Mangalia, unde a avut o noua idee de promovare a turismului. "Incercam chiar sa organizam, cu sprijinul Ministerului Agriculturii, un circuit al hergheliilor, prin care acestea sa fie date in exploatare turistica", a spus Udrea.

Cele mai citite

Tipuri de mașini de găurit: cum o alegi pe cea care ți se potrivește?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Ciucă dezvăluiri din operațiunile de peste hotare: Cele mai ieftine arme le aveau românii și insurgenții

Stimularea industriei de apărare este crucială pentru securitatea continentului, susține președintele PNL, Nicolae Ciucă, aflat în vizită la Cugir. „Îmi aduc aminte că, în teatrele...
Ultima oră
Pe aceeași temă