12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecial1 Decembrie cu tabere politice și huiduieli timide. La Ziua Națională, PSD...

1 Decembrie cu tabere politice și huiduieli timide. La Ziua Națională, PSD și PNL au păstrat distanța

Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au fost fluierați la sosirea la defilarea de sub Arcul de Triumf de către persoane aflate în apropierea liderilor PSD și ALDE.

Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, foştii şefi ai statului Ion Iliescu, Traian Băsescu şi Emil Constantinescu, miniştri, diplomaţi, reprezentanţi ai instituţiilor statului și liderii PNL au asistat la parada militară din București de la tribuna oficială.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, s-au aflat dincolo de gard, în apropierea zonei oficiale, dar în spaţiul destinat publicului. În momentul în care președintele Iohannis a coborât din maşină, în zona Arcului de Triumf din București din public s-au auzit huiduieli.


Citește și: Liderul PSD, Liviu Dragnea, mărturisește ce a simțit la Ziua Națională, stând în mulțime, întrucât nu avea invitație în tribuna oficială

„Eu zic să glumim astăzi. A fost prea multă tensiune ieri, din păcate, din partea celorlalți. De 1 Decembrie, românii trebuie să se bucure, să fim uniți. Acum, dacă îmi permiteți o glumă, eu nu știu cine a fost exilat și care nu. Atunci când nu ții neapărat să stai pe niște trepte având senzația că dacă stai undeva mai sus ești mai înalt…, aia este o greșeală”, a afirmat Dragnea.


„Criminalilor! Huo!“ i s-a strigat și premierului Cioloş, când acesta a ajuns la Arcul de Triumf. Huduielile au venit din zona în care se aflau liderii PSD și ALDE, însă nu au fost preluate și de cetățenii din alte zone.

Anterior evenimentelor au circulat informații neoficiale potrivit cărora PSD, ALDE și PRU ar fi pregătit o contramanifestație, aducând oameni din provincie pentru a protesta împotriva președintelui și premierului. Liviu Dragnea a susținut că partidul său nu organizează nicio formă de protest sau manifestare negativă pe 1 Decembrie.

Președintele Klaus Iohannis a decis anul acesta să nu cheme la parada de 1 Decembrie și nici la recepția oficială găzduită la Palatul Cotroceni, politicieni cu pro-bleme în justiție, cum ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, și liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Gabriela Firea a primit invitație din partea MApN, dar a susținut că nu este invitată la ceremonii.


Citește și: ALDE şi PSD au organizat împreună propria serbare de Ziua Națională unde au oferit ţuică, brânză şi cârnaţi

Principalii lideri din ALDE și PSD, care n-au fost invitați de președintele Iohannis la recepția de la Palatul Cotroceni, au organizat joi, împreună, propria „recepţie” de 1 decembrie.


Administrația Prezidențială l-a invitat pe președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, care însă a ales să participe la manifestările de la Alba Iulia.

Prima paradă cu F-16

Mii de oameni au venit să asiste la parada militară. Imnul Naţional a fost intonat de soprana Carla Muşat. Au participat peste 3.000 de militari şi specialişti de la Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.

Anul acesta, Armata Română a venit cu o serie de noutăţi la parada militară, principala fiind avioanele multirol F-16. Trei din cele şase astfel de aeronave pe care le au în dotare Forţele Aeriene în acest moment au survolat Piaţa Arcului de Triumf.

Spectatorii au avut ocazia să urmărească și defilarea detaşamentelor armatelor străine, vedeta fiind un grup din Marea Britanie din cadrul regimentului regal irlandez „Pipes and Drums“. Spectatorii au mai asistat la defilarea asociaţiei „Tradiţia Militară“, ai cărei membri au purtat costume militare din perioada Primului Război Mondial, dar şi la trecerea pe sub Arcul de Triumf a cavaleriei Jandarmeriei Române.

Punctul principal de atracţie l-a constituit defilarea tehnicii de luptă: transportoarele blindate Piranha şi Zimbrul, tancurile TR-85 M1, rachetele sol-aer Hawk şi OSA-AKM, lansatoarele multiple de rachete LAROM, dar şi alte vehicule.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Uscătorul de păr: cum influențează coafura sănătatea părului tău

Uscătorul de păr este un aliat de nădejde pentru obținerea look-ului dorit. Însă te-ai gândit vreodată cum influențează utilizarea sa zilnică sănătatea părului tău?...

România, lider regional la consumul individual efectiv în raport cu puterea de cumpărare

România ocupă primul loc în regiune la consumul individual efectiv pe cap de locuitor, exprimat la paritatea puterii de cumpărare (PPP), un indicator esențial...

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă