UPDATE 08.05: În urma audierilor s-au făcut opt reţineri în dosarul mafiei medicamentelor.
––
Peste 60 de percheziţii au loc miercuri dimineaţă, în Capitală şi şase judeţe, la firme şi suspecţi de evaziune fiscală şi spălare de bani la comerţul cu medicamente pentru boli grave, potrivit Poliţiei Române, relatează Mediafax.
Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, au descins la 64 de adrese, respectiv domiciliile unor persoane şi sediile unor societăţi comerciale din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Buzău, Iaşi, Ialomiţa, Argeş şi Olt.
Sunt vizate 20 de firme specializate în depozitarea şi vânzarea de medicamente, care, potrivit anchetatorilor, s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Prejudiciul în acest caz a fost estimat de anchetatori la peste 3 milioane de euro.
După percheziţii, zece persoane vor fi duse la audieri.
"În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că, în perioada anilor 2013-2014, reprezentanţii societăţilor comerciale implicate ar fi creat circuite fictive pentru introducerea în lanţul legal a unor medicamente cu valoare mare de piaţă utilizate în tratamentele unor boli grave, precum cancer, hepatită, diabet, procurate la negru de pe piaţa internă sau comunitară. De asemenea, s-a mai stabilit că, prin intermediul societăţilor implicate ar fi fost fost transferate sume importante de bani (aproximativ 5 milioane de euro) către persoanele vizate din circuitul infracţional, iar banii astfel obţinuţi fiind reintroduşi în circuitul ilicit prin transferuri bancare şi contracte de împrumut fictive", precizează Poliţia Română.
Prin acest mecanism, în circuitul legal din România şi din alte state comunitare ar fi fost introduse inclusiv medicamente falsificate din categoria celor comercializate de reprezentanţii firmelor vizate în dosar, mai susţin anchetatorii.
La descinderile de miercuri participă aproape 200 de poliţişti, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi specialişti criminalişti. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.