Marian Căpățână și Mircea Băsescu pot fi uciși în arest, ducă ar fi să se confirme amenințarea proferată de Florin Anghel : "la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, te las leş acolo!", după cum rezultă din rechizitoriul DNA Constanța. Dosarul a fost instrumentat în urma plângerii depuse de Mircea Băsescu.
Mircea Băsescu a fost păcălit?
În rechizitorriul prin care Serviciul Teritorial Constanța i-a trimis în judecată pe membrii clanului Bercea Mondialu' pentru șantaj și amenințări apar interceptări și informații surprinzătoare care pot schimba percepția publică față de situația fratelui președintelui în relatia cu membrii clanului interlop.
Spre exemplu, inculpata Anghel Fănica i-a reproşat martorului Căpăţână Marian Adrian că nu a dat banii respectivi persoanei vătămate (Mircea Băsescu – n.n.) aşa cum era o presupusă înţelegere între ei, iar ulterior a afirmat că, dacă în recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-ar fi dat o soluţie de casare cu trimitere spre rejudecare ori o pedeapsă de cel mult 5 ani închisoare, ea ar fi renunţat la orice pretenţie.
La rândul său, inculpatul Anghel Florin a afirmat că persoana vătămată Băsescu Mircea fusese păcălită de către martorul Căpăţână Marian Adrian care luase banii de la el, dar nu îi folosise pentru a obţine eliberarea tatălui său, ci pentru a-i investi în societatea comercială AVERSA.
În acest context, inculpatul Anghel Florin a exercitat ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian: „ la puşcărie, de nu-ţi bag un cuţit direct în cap, te las leş acolo!” şi i-a reproşat acestuia investirea banilor primiţi de la el în activitatea firmei AVERSA : „păi tu iei bani de la tata şi-i bagi în AVERSA?”.
În contextul în care inculpatul Anghel Florin exercita ameninţări cu moartea la adresa martorului Căpăţână Marian Adrian, inculpata Anghel Fănica a pretins acestuia restituirea sumei de 280.000 euro: „daţi-ne domne banii noştri! … voi trebui să-mi daţi banii înapoi şi am terminat problema” şi a solicitat ca martorul să îi transfere proprietatea asupra bunurilor sale importante: „să moară copiii mei dacă nu mă mut eu la tine în casă la Drăgăneşti cu toţi copiii mei! De nu te duci tu să faci acte de vânzare cumpărare pe numele meu … Mărienică, să fim înţeleşi, mergi cu mine la notar şi îmi faci acte pe casa ta … pe tot ce este al tău”.
Fiul lui Bercea Mondialu': "Să moară familia mea de nu-i înjunghii pe toți!"
După ce inculpata Anghel Fănica a formulat aceste solicitări, ulterioare ameninţării cu moartea proferate de inculpatul Anghel Florin, acesta din urmă a exercitat o nouă ameninţare, întărind spusele mamei sale şi conferind forţă solicitărilor ei: „dacă nu, să moară familia mea (îl bate pe umăr pe Căpăţână Marian Adrian) de nu înjunghii pe toţi ”.
Totodată, inculpata Anghel Fănica s-a arătat şi ea nemulţumită de faptul că martorul investise banii primiţi pentru eliberarea soţului ei în firma Aversa, din discuţie rezultând nemulţumirea inculpatei legată de faptul că martorul nu dusese banii persoanei vătămate deşi promisese aceasta: „Mariane, unde e banii? Mariane, tu ai mâncat banii atunci! …unde-i banii mei care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui! Da, uite-l! … pe noi ne interesează asta: unde e banii pe care ţi i-am dat? Unde i-ai dus? Uite, cumătrul zice că nu i-ai dat nici un ban lui … Eu ţi-am dat bani să-i dai la AVERSA? … Să-mi iei banii şi să-i pui la AVERSA …Păi dacă tu ştiai că îmi iei banii şi îi pui la AVERSA nu trebuia să îmi iei banii , băi.”
Inculpaţii Anghel Fănica şi Anghel Florin au susţinut în cadrul discuţiei respective că au dat suma de 600.000 euro martorului Căpăţână Marian Adrian deoarece acesta afirmase că îi va da mai departe persoanei vătămate pentru ca aceasta să uzeze de influenţa sa şi să obţină eliberarea din arest a martorului Anghel Sandu: „Mariane! Dacă tu nu veneai la … să ceri bani de la mine, eu n-aduceam nici un franc la Constanţa … păi tu ai spus: dă mă bani acolo să se … că vă face treabă … nu ştii cum ai zis: Dă banii să mă duc să-i dau eu lu Mircea, ca să se simtă mai obligat, ca să poată s-o … de câte nu mi-ai zis tu mie vorba asta: să-ţi aduc bani să-i duci la Constanţa?Ai zis să-ţi aduc bani să vii cu ei la Constanţa? ”
În cadrul conversaţiei, inculpatul Anghel Florin a mai arătat că a înţeles să dea suma în discuţie (respectiv cei 600.000 euro) martorului Căpăţână Marian Adrian deoarece persoana vătămată ( adică Mircea Băsescu) ceruse aceasta: „Dă-i lui Marian! Mi-ai zis să îi dau. Dă-i lu Maria, dă-i lu Marian acolo! Aşa mi-ai zis!”.
În răspuns, persoana vătămată a afirmat că martorul Căpăţână Marian Adrian era înrudit cu inculpaţii Anghel Florin şi Anghel Fănica, împrejurare negată însă de acesta din urmă.
Din cuprinsul discuţiei rezultă că persoana vătămată şi martorul Căpăţână Marian Adrian cunoşteau împrejurarea că în birou fusese montată tehnică de înregistrare în mediul ambiental.
Astfel,cei doi discută înainte de venirea inculpaţilor Anghel Fănica şi Anghel Florin iar martorul Căpăţână Marian Adrian îi cere interlocutorului său să iasă pe hol în timp ce persoana vătămată a notat ceva în agendă, după care a arătat înscrisul martorului.
Martorul Căpăţână Marian Adrian a declarat că l-a cunoscut pe Băsescu Mircea în urmă cu aproximativ 8 ani, în cadrul unor relaţii comerciale.
Ulterior, la finalul anului 2009, martorul Căpăţână Marian Adrian l-a prezentat pe Anghel Sandu persoanei vătămate Băsescu Mircea. Cu ocazia acestei întâlniri, martorul Anghel Sandu i-a cerut persoanei vătămate să îi boteze o nepoată, respectiv pe fiica fiicei sale, Anghel Izaura.
Conform declaraţiilor martorului, între persoana vătămată şi Anghel Sandu nu au existat anterior nici un fel de relaţii, care să genereze vreo datorie bănească între ei.
În continuare, martorul Căpăţână Marian Adrian a declarat că în luna ianuarie sau februarie 2011 a fost arestat numitul Anghel Sandu iar în aprilie sau mai 2011, el a luat cu împrumut de la inculpatul Anghel Florin, suma de 600.000 euro.
Martorul a precizat că a primit banii respectivi în două tranşe iar scopul împrumutului a fost acela de a achiziţiona mijloacele de producţie ale SC Aversa SA, vândute la licitaţie de către AVAS în cadrul procesului de reorganizare judiciară a societăţii.
Martorul a adăugat că nu a primit banii pentru a obţine eliberarea din arest a martorului Anghel Sandu, că nu a afirmat la nici un moment că ar avea, personal sau prin intermediari, influenţă asupra vreunui magistrat care ar fi putut să îl pună în libertate pe acesta.
Martorul Căpăţână Marian Adrian a declarat că din suma primită a restituit inculpatului Anghel Florin suma de 320.000 euro, în perioada mai – iunie 2012, precizând că plata s-a făcut în biroul persoanei vătămate, din Portul Constanţa Sud – Agigea.
Plata a fost făcută în acel loc deoarece martorul urma să monteze utilajele pe care intenţiona să le cumpere de la SC Aversa SA în Portul Constanţa pe un teren care aparţinea firmei persoanei vătămate şi să organizeze acolo activitatea de producţie.
În aceste condiţii, deoarece martorul nu deţinea un birou propriu în Portul Constanţa, petrecea mult timp în sediul societăţii persoanei vătămate.
Martorul a apreciat că din acest motiv este posibil ca membrii familiei Anghel să fi apreciat că banii restituiţi lor ar fi provenit de la persoana vătămată.
Potrivit propriilor declaraţii, martorul a câştigat licitaţia pentru cumpărarea utilajelor AVERSA însă ulterior aceasta a fost anulată printr-o decizie a AVAS.
Ulterior, inculpaţii Anghel Fănica şi Anghel Florin au început să facă presiuni asupra martorului Căpăţână Marian Adrian şi asupra persoanei vătămate pentru a-i determina să restituie restanţa de 280.000 euro.
Martorul a mai arătat că inculpaţii au afirmat în mod neadevărat, inclusiv împrejurarea că banii fuseseră plătiţi pentru eliberarea din penitenciar a martorului Anghel Sandu, prin folosirea influenţei persoanei vătămate Băsescu Mircea.
De asemenea, martorul a declarat că, la data de 26.03.2014, a participat la o întâlnire cu inculpaţii, împreună cu persoana vătămată, în biroul acesteia din Portul Constanţa.
Cu această ocazie, inculpaţii au devenit violenţi în limbaj şi atitudine, exercitând ameninţări asupra sa şi asupra persoanei vătămate, martorul declarând că în timp ce inculpatul Anghel Florin îl ameninţa cu moartea, inculpata Anghel Fănica i-a cerut să treacă toate bunurile sale pe numele ei.
Ulterior, cei doi inculpaţi au fost arestaţi însă acţiunile de constrângere a martorului au fost continuate de către inculpaţii Anghel Izaura şi Constantin Marius.
Astfel, martorul a declarat că a fost căutat de către aceştia din urmă care i-au cerut şi ei restituirea sumei de 280.000 euro.
Cu privire la aceste aspecte, persoana vătămată a declarat că în cadrul acestei întâlniri, inculpaţii Anghel Florin şi Anghel Fănica au exercitat ameninţări asupra martorului Căpăţână Marian Adrian, cerându-i acestuia să restituie banii primiţi de la ei.
De asemenea, persoana vătămată a arătat că din discuţia respectivă a reieşit cu claritate că banii fuseseră daţi martorului dar şi că acesta îi folosise pentru afacerea AVERSA.
3. Atât martorul Căpăţână Marian Adrian cât şi persoana vătămată au declarat că după încarcerarea inculpaţilor Anghel Fănica şi Anghel Florin, în urma condamnării lor definitive la pedepse privative de libertate, presiunile nu au încetat ci au fost continuate de către inculpaţii Anghel Izaura şi Constantin Marius.
La data de 25.05.2014, la locuinţa persoanei vătămate au venit inculpaţii Anghel Izaura şi Constantin Marius care au solicitat din nou plata sumei de 280.000 euro, ameninţând că în cazul unui refuz vor face dezvăluiri în presă despre presupusa implicare a persoanei vătămate într-o infracţiune de corupţie, afirmând că deţin înregistrări în acest sens.
Această discuţie s-a repetat la data de 26.05.2014, de această dată la biroul persoanei vătămate care a depus la dosar mai multe înregistrări ale convorbirilor telefonice purtate cu inculpaţii, efectuate de ea cu propriul telefon mobil.
Din cuprinsul acestora rezultă că încă din data de 22.05.2014 inculpata Anghel Izaura l-a contactat pe Băsescu Mircea spunându-i că îl va vizita în cursul următoarelor zile.
De asemenea, din cuprinsul înregistrărilor rezultă că la data de 25.05.2014, în jurul orei 17:40, inculpaţii se aflau la poarta locuinţei persoanei vătămate, solicitând să vorbească .
În dimineaţa zilei de 26.05.2014, inculpaţii s-au deplasat din nou la locuinţa persoanei vătămate iar de aici la locul de muncă al acesteia, din Portul Constanţa Sud Agigea, unde au avut o nouă întrevedere .
Cu această ocazie, inculpaţii au fixat şi un termen pentru plata sumei de 280.000 euro, respectiv data de 30.05.2014, când aveau să se deplaseze din nou în mun.Constanţa.
La data de 27.05.2014, persoana vătămată a fost din nou apelată de către inculpata Anghel Izaura care i-a cerut ca până vineri (30.05.2014), să îi rezolve.
Cu toate acestea, în mod intempestiv şi inopinat, la data de 29.05.2014, la domiciliul persoanei vătămate din mun.Constanţa s-au prezentat inculpaţii Anghel Izaura, Constantin Marius şi Anghel Grinică Ion.
Aceştia au fost conduşi de către persoana vătămată la sediul SC Fattoria Terrantica SRL din Portul Constanţa Sud Agigea unde, în biroul ei, se afla suma de 10.000 euro compusă din bancnote ale căror serii fuseseră consemnate în prealabil într-un proces verbal. De asemenea, bancnotele au fost inscripţionate cu cuvântul Şantaj şi au fost tratate cu praf criminalistic.
În interiorul biroului cele patru persoane au purtat o convorbire în cursul căreia toţi cei trei inculpaţi au pretins, pe rând, de la inculpat suma de 280.000 euro.
De asemenea, persoana vătămată a dat iniţial inculpatului Constantin Marius suma de 10.000 euro însă inculpata Anghel Izaura a refuzat şi a pus banii respectivi pe birou, afirmând că sunt prea puţin. De altfel, şi ceilalţi doi inculpaţi au considerat că suma de 10.000 euro este prea mică şi au solicitat sume net superioare, propunând chiar persoanei vătămate un sistem de rate.
De precizat este împrejurarea că fiecare dintre cei inculpaţi a solicitat persoanei vătămate plata unor sume de bani iar când aceasta a refuzat motivând că nu dispune de asemenea resurse, fiecare dintre inculpaţi a propus o serie de soluţii pentru ieşirea din acest impas: împrumutul, inclusiv de la fratele persoanei vătămate, vânzarea caselor martorului Căpăţână Marian Adrian ori vânzarea casei persoane vătămate.
În continuare, toţi cei trei inculpaţi au exercitat ameninţări asupra persoanei vătămate, arătând că în cazul în care persoana vătămată nu s-ar fi conformat solicitărilor lor, aveau să disemineze în presă înregistrări despre care au afirmat că fuseseră făcute de către inculpatul Anghel Florin, că erau relevante cu privire la săvârşirea de către persoana vătămată a unei infracţiuni de trafic de influenţă, în care ar fi fost implicat şi martorul Căpăţână Marian Adrian.
De asemenea, toţi cei trei inculpaţii au ameninţat că vor prezenta înregistrările respective organelor de urmărire penală, ceea ce, în opinia lor, ar fi avut ca efect arestarea imediată a persoanei vătămate.