1.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialCui dădea mită patronul Hexi Pharma: De la spitale și partide, la...

Cui dădea mită patronul Hexi Pharma: De la spitale și partide, la servicii secrete

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma decedat după ce a intrat cu mașina într-un copac, ar fi fost agent al Serviciului de Informații Externe (SIE), a declarat fosta sa soție, Laura Georgescu. Ca să obțină contracte pentru livrare de dezinfectanți diluați și să aibă protecție, Condrea ar fi dat mită multor persoane cu putere de decizie în spitale, politică și servicii secrete, a mai afirmat Georgescu.

“Tot anturajul meu și al lui erau ofițeri SRI, SIE, DGIPI (…) L-am întrebat direct dacă este ofițer SIE. El nu mi-a răspuns nimic, deși de obicei îmi răspundea cu «Da» sau «Nu» (…) El era ofițer SIE, iar ofițerul nu se deconspiră”, a susținut fosta soție a patronului Hexi Pharma, . Aceasta a povestit presei că provine dintr-o familie cu tatăl fost militar, care avea prieteni din anturajul familiei Ceaușescu, dând și nume. Și despre familia lui Condrea a afirmat că ar fi fost apropiată de ofițeri.

Ca să convingă auditoriul de realitatea spuselor sale, a arătat  o fotografie de la nunta ei cu Dan Condrea, în care un alt bărbat care apare în imagine ar fi fost ofițer de la DIPI.

Laura Georgescu a mai susținut că fostul ei soț era permanent protejat și filat de ofițeri de la  Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI – serviciul secret al Ministerului Afacerilor Interne), cărora le plătea TVA la mașini. Protecția DIPI ar fi funcționat inclusiv la Poliția Rutieră, ca sa fie mai blândă cu el când depășea viteza (Condrea era vitezoman). Fosta nevastă a mai susținut că omul de afaceri mituia, că dădea bani directorilor din spitale, din diverse instituții și la partide, inclusiv unui parlamentar, membru al Comisiei de Sănătate, și că acasă avea un fișier cu toate persoanele care îl susțineau pe fostul soț în derularea afacerilor și obținerea contractelor și pe care îi plătea. De asemenea, că de aceste mituiri știa și directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu.

Citește și: Patronul Hexi Pharma, victima găștilor de securiști?

Laura Georgescu a declarat că a aflat aceste amănunte după ce a intrat în fostul lor apartament fără știrea soțului și a deschis fișiere din calculator. A susținut că în seifurile de la două reședințe ale lui Dan Condrea s-ar afla astfel de documente, depozitate în format electronic. Femeia a dezvăluit și faptul că în acele fișiere ar exista date și despre diluarea dezinfectanților de la Hexi Pharma, lucru pe care l-a aflat cu ani în urmă, când a intrat pe un document de producție a dezinfectanților. Laura Georgescu a afirmat că a sesizat astfel de aspecte și instanței de judecată (instanță civilă), la care a depus cererei de reîncredințare/protecție a copilului lor.

Practici de mituire și diluare a dezinfectanților, confirmate de dezvăluirile presei

Din declarațiile fostei soții a patronului decedat al societății Hexi Pharma, coincid cu dezvălurile presei doar relatările despre mituire pentru obținerea contractelor și cele despre diluarea substanțelor dezinfectante. Jurnaliștii de la gsp.ro au consemnat dezvăluirile unui medic microbiolog, care confirmă aceste practici. Medicul respectiv răspundea și de testele epidemiologice dintr-un spital bucureștean, prin care se constata ineficiența dezinfectantelor deoarece erau diluate. Doctorul ar fi fost rugat, contra mită, să nu dezvăluie rezultatele, dar ar fi refuzat și a plecat să lucreze “la privat”. Nu au fost dezvăluite numele medicului și ale spitalului la care directorul a acceptat, contra “plic”, dezinfectanți diluați livrați de Hexi Pharma. Restul afirmațiilor fostei soții sunt greu de probat și rămâne în sarcina procurorilor care fac ancheta.

Replici la dezvălurile fostei soții a patronului defunct

– Serviciul de Informații Externe a comunicat faptul că Dan Condrea nu a fost ofițer/agent al acestui serviciu.

– Direcția de Informații și Protecție Internă (DIPI) a transmis României Libere: ”La nivelul institutiilor publice, implicit al DIPI, TVA se plătește, potrivit prevederilor legale în vigoare, din fonduri de la bugetul de stat. Potrivit competențelor, DIPI asigură organelor de urmărire penală doar suportul de specialitate, datele și informațiile obținute fiind puse la dispoziția acestora, potrivit legii (altfel spus, nu se ocupă de filaj, nu face acte de urmărire penală– n.r). Referitor la așa-zisul ofițer DIPI ( care ar apărea într-o fotografie – n.r), ne rezervăm dreptul de a nu comenta alegațiile persoanei respective”.

– Petru Movilă, parlamentar, membru în Comisia de Sănătate de 12 ani a negat, pentru Digi24, că ar exista membri ai acestei comisii care ar fi luat bani pentru a-i susține afacerile lui Condrea.

 – Directorul Hexi Pharma, Dinu Flori: “În toata existența mea de 16 ani la Hexi Pharma nu am dat niciodată mită, șpagă vreunui medic. Este o calomnie. O rog ( pe fosta soție – nn) să meargă la Parchet, să facă denunț pentru că vreau să se afle adevărul” 

Citește și:  UPDATE. Dezvăluri incredibile. Contractele Hexi Pharma cu spitalele se făceau cu știința politicienilor. Reacția directorului

Deocamdată, dosarul NU va fi declinat la DNA

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, întrebat de reporterul România liberă dacă va declina la DNA dosarul “Hexi Pharma” instrumentat la Secția de Supraveghere a Urmăririi Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, ne-a răspuns că “nu există, cel puțin deocamdată, temei legal pentru declinare de competență în favoarea DNA. Chiar și astăzi (joi-nn) s-au ridicat documente și alte probe. Vor fi toate evaluate și se vor dispune măsurile legale”.

Din moment ce există deja un dosar pe rol, care anchetează “in rem” (pentru faptă) toate aspectele referitoare la nelegalitățile suspectate a fi fost săvârșite la Hexi Pharma, DNA nu se poate autosesiza, spun specialiștii.

 

 

 

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...

Rusia o acuză pe Maia Sandu ar pregăti o operațiune pentru preluarea controlului Transnistriei

Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat luni președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, că ar intenționa să inițieze o operațiune militară pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă