2.8 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialUniunea Europeană caută Jokerul jocurilor de noroc online

Uniunea Europeană caută Jokerul jocurilor de noroc online

O „halcă” importantă de pe masa pieţei interne a Uniunii Europene creşte pe zi ce trece. Este vorba despre piaţa jocurilor de noroc online, care în 2008 valora 6 miliarde de euro, iar în 2013 este aşteptată să prindă volum până la 11 miliarde de euro.

În faţa unei asemenea creşteri, Comisia Europeană s-a decis să lanseze o consultare publică prin care caută să găsească eventualele neregului din acest segment de piaţă şi apoi să acţioneze în consecinţă. Procedura este intitulată „Cartea Verde” şi îşi propune ca, până la 31 iulie, să „strângă date, să evalueze mize şi să asculte opiniile tuturor părţilor interesate cu privire la acest fenomen”.

5-1, raportul site-uri ilegale – site-uri legale

Deocamdată, CE ştie că sunt în jur de 15.000 de site-uri de jocuri de noroc în Uniunea Europeană şi că pentru fiecare site cu licenţă există nu mai puţin de cinci care funcţionează ilegal.

De asemenea, oficialii europeni iau în considerare faptul că reglementările şi sancţiunile pentru jocurile de noroc de pe web diferă de la o ţară la alta. Şi că, de regulă, industria de profil este cu atât mai înfloritoare cu autorităţile sunt mai restrictive. Astfel de situaţii se întâlnesc în Germania, Italia, Franţa şi Suedia.

Din întreaga piaţa europeană a jocurilor de noroc, „halca” online înseamna 7,5 la sută în 2008.Cea mai mare piaţă de acest tip este în Marea Britanie.

Programul „Cartea Verde” vrea să ia în discuţie fiecare detaliu al problemei.

În primul rând, CE intenţionează să vadă care sunt avantajele sau dificultăţile create de simbioza pe teritoriul Uniunii a diferitelor sisteme de licenţiere a jocurilor de noroc.

Apoi, oficialii de la Bruxelles vor să stabilească exact care sunt serviciile oferite de aceste site-uri, pe lângă jocurile de noroc propriu-zise: înscrierea şi identificarea utilizatorilor, precum şi comunicarea cu aceştia.

Pericol de dependenţă şi fraudă

Interesul public este de asemenea în atenţia CE. Protecţia consumatorilor este pe primul loc la acest capitol. Astfel, Comisia Europeană ţine cont că jocurile online pot provoca dependenţă, că minorii au nevoie de o grijă specială într-un astfel de context şi că realizarea plăţilor trebuie să aibă loc în condiţii de securitate. Pericolul ca asemenea site-uri să înlesnească frauda sau să practice spălarea de bani nu este ignorat.

În fine, CE încearcă să stabilească modalităţi de colaborare între ţările membre astfel încât jocurile de noroc online ilegale – o problemă transfrontalieră – să fie mai strict controlate de autorităţile naţionale.

Pagina dedicată consultării publice în această problemă este următoarea: http://ec.europa.eu/internal_market/consultations/2011/online_gambling_en.htm.

Claudiu Berbece
Claudiu Berbece
Claudiu Berbece, reporter Rl online
Cele mai citite

Proteste în mai multe județe: Polițiștii au ieșit din nou în stradă, împotriva reducerilor salariale

Manifestările includ pichetarea sediilor instituțiilor, marșuri pe străzile orașelor și proteste organizate încă de dimineață Sute de polițiști din întreaga țară protestează față de reducerea...

Rusia și războiul său hibrid din Europa, inclusiv în România

O investigație a publicației germane „Die Zeit” a documentat cel puțin 50 de cazuri de spionaj, sabotaj, atacuri cibernetice și alte acțiuni ostile în...

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...
Ultima oră
Pe aceeași temă