Un sociolog francez, Guy Aznar, propune crearea unor oraşe pentru nomazi în Europa, al căror număr să fie proporţional cu populaţia statelor şi a căror finanţare să fie asigurată din bugetul comunitar, relatează Le Monde citat de Mediafax.
Un „oraş nomad” este un spaţiu care să poată primi 1.500-2.000 de caravane, adică aproximativ 5.000 de persoane, explică socioogul. Ar fi vorba despre un teren de camping plantat cu arbori, care să fie dotat cu structuri sanitare corespunzătoare, structuri medicale, inclusiv stomatologice şi oftalmologice, şcolare (adaptate la viaţa nomadă), precum şi o structură de administrare colectivă.
Oraşul nomad ar urma să conţină ateliere care să permită locuitorilor să exercite activităţi economice sau să creeze întreprinderi, în profesii tradiţionale ale nomazilor sau chiar şi în profesiile mai noi, din sfera digitală. Un rol important ar urma să îl joace agricultura ecologică. Toate acestea ar urma să transforme oraşele de nomazi în comunităţi „aproape autosuficiente”, „modele de dezvoltare durabilă”, consideră sociologul.
„Să ne imaginăm că un oraş nomad primeşte 1.500 până la 2.00 de caravane, adică aproximativ 5.000 de persoane, să multiplicăm cu 20 de regiuni franceze, putem deci să primim, în Franţa în condiţii bune, aproximativ 100.000 de nomazi”, apreciază Guy Aznar.
„Să ne imaginăm că cele 27 de state membre ale Comunităţii (Europene) fac la fel (după mine, ele nu ar trebui să poată alege, ci crearea de oraşe de nomazi ar trebui să devină obligatorie printr-o directivă, numărul lor urmând să fie proporţional cu populaţia), observăm că putem primi două până la trei milioane de nomazi în Europa în condiţii exemplare”, susţine sociologul.
Acesta adaugă că este posibil ca ţări sau regiuni de unde provin numeroşi nomazi, cum ar fi România, Bulgaria sau Andaluzia, să fie invitate de UE să creeze un număr mult mai mare de oraşe pentru nomazi. Potrivit sociologului francez, finanţarea acestor structuri şi cheltuielile lor de funcţionare ar urma să fie asigurate de bugetul comunitar.