-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSpecialTiraspolul spune că nu va renunţa la procesul de recunoaştere internaţională a...

Tiraspolul spune că nu va renunţa la procesul de recunoaştere internaţională a independenţei

Transnistria nu va renunţa niciodată la procesul de recunoaştere internaţională a independenţei sale, arată o declaraţie a MAE de la Tiraspol, relatează portalul km.ru, preluat de UNIMEDIA, citat de Newsin.

Declaraţia MAE de la Tiraspol intervine după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat săptămâna trecută, în urma întrevederii cu omologul său moldovean, Iurie Leancă, că Moscova se pronunţă pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova, iar Chişinăul şi Rusia au ajuns la un acord în acest sens.

Publicaţia rusă consideră, de asemenea, că Serghei Lavrov „nu a spus nimic nou”. „După cum se ştie, limba este dată diplomaţilor pentru a ascunde gândurile, iar declaraţiile ministrului rus pot fi interpretate diferit”, arată portalul km.ru. „Conceptul privind statutul special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova poate avea interpretări foarte diferite: de la Republica Moldova fiind un stat unitar şi Transnistria, cu un statut pe care-l are în prezent Găgăuzia, până la o confederaţie a doi subiecţi egali, cu drepturile limitate pentru Transnistria. Este clar că autorităţile de la Chişinău preferă prima opţiune, iar autorităţile transnistrene nu o acceptă nici măcar pe cea de-a doua”, mai afirmă sursa menţionată.

Potrivit km.ru, în aceste condiţii, Rusia, care insistă ca mecanismele pentru o coexistenţă să fie negociate doar de părţile aflate în conflict, poate menţine status quo-ul pentru totdeauna. Situaţia actuală este, de fapt avantajoasă pentru Rusia, deoarece oferă posibilitatea existenţei Transnistriei, faptul care nu permite unirea cu România, şi, în consecinţă asigură statutul „neutru” al Republicii Moldova”, consideră autorul articolului.

În plus, Tiraspolul declară deschis oficialilor de la Moscova că recunoaşterea Transnistriei ar fi o contribuţie foarte importantă pentru crearea arhitecturii de securitate pe continentul european, mai scrie km.ru

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a sugerat marţi, la conferinţa de presă susţinută după întrevederea cu şeful diplomaţiei de la Chişinău, că Rusia îşi va retrage armamentul din Transnistria doar după soluţionarea conflictului, argumentând că nu poate folosi forţa pentru a convinge autorităţile de la Tiraspol, care se opun transferului de muniţii ruse.

Lavrov a mai declarat că Rusia este dispusă şi interesată de transferul de armament din Transnistria, precum şi de o schimbare a formatului forţelor de menţinere a păcii – pe care le-ar vedea plasate mai degrabă sub mandat OSCE – dar numai după ce se va ajunge la o soluţie în conflictul transnistrean.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, această soluţie este acordarea unui statut special Transnistriei, în cadrul unei Moldove unificate, căreia ar urma să-i fie respectată integritatea teritorială, dar, a ţinut să sublinieze Lavrov, ar trebui, de asemenea, ca Moldova să-şi menţină neutralitatea înscrisă în Constituţie.

Lavrov a accentuat, în aceste condiţii, că importantă este reluarea oficială a negocierilor în format 5 plus 2, în cadrul cărora a pledat din nou pentru dialog direct între Chişinău şi Tiraspol, arătând clar că Moscova doreşte ca Transnistria să aibă statut de parte egală în discuţii (ceea ce Chişinăul respinge).

Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Rezidențiat: Un sistem medical care strigă după ajutor

În timp ce peste 10.000 de candidați au susținut examenul de rezidențiat, România se confruntă cu un paradox cutremurător: avem un număr mare de...
Ultima oră
Pe aceeași temă