Guvernul italian a decis ridicarea nivelului de alertă în jurul obiectivelor sensibile din toată peninsula după un atac revendicat de un grup anarhist, fiind posibilă şi „folosirea armei”. Atentatele din ultimele zile din Italia contra simbolurilor politicii de austeritate au accentuat temerile privind o revenire a violenţei extremiste care a însângerat ţara în anii 1979 şi 1980.
Creşterea nemulţumirii italienilor afectaţi de măsurile de austeritate şi înmulţirea atacurilor anarhiste au determinat executivul de la Roma să decidă ridicarea nivelului de alertă la nivel naţional şi joi urmează o reuniune a Comitetului pentru ordine şi securitate, unde va fi prezentat un pachet de propuneri. Anunţul intervine după ce Federaţia anarhistă informală (FAI) a revendicat atentatul de la Genova, în care a fost împuşcat în picior responsabilul Ansaldo Nucleare, o filială a gigantului public Finmeccanica. Procurorul Michele Di Lecce a precizat că revendicarea a fost însoţită de anunţarea a „opt noi acţiuni” pentru răzbunarea anarhiştilor închişi în Grecia.
Furia creşte în Italia contra guvernului de tehnicieni al lui Mario Monti, care a înmulţit măsurile de austeritate şi a crescut impozitele pentru a reduce deficitul bugetar al Italiei. Monti intenţionează să extindă puterile agenţiei de percepere a impozitelor, Equitalia, în cadrul ofensivei contra fraudei şi evaziunii fiscale care privează Trezoreria de circa 120 miliarde de euro anual. De câteva luni a crescut numărul sinuciderile şomerilor sau ale antreprenorilor ştrangulaţi de datorii, crescând îngrijorarea şi furia unei părţi a populaţiei contra Equitalia şi a guvernului Monti.
Reacţionând la această nemulţumire a italienilor, premierul Mario Monti a declarat că „Italia este în prezent marcată de puternice tensiuni sociale. Şi este normal ca precaritatea să ducă la creşterea nemulţumirilor, dar trebuie să reacţionăm împreună în faţa crizei (…) Nu trebuie renunţat acum, dimpotrivă, trebuie făcut un efort comun, bazat pe o repartizare echitabilă a greutăţii”. El a ţinut să avertizeze că, dacă nu este înfruntată cu convingere şi curaj, criza economică poate deveni culturală, afectând valori. Insecuritatea generează frustrare, furie, agresivitate, în bar, pe stradă, la uzină sau în consiliul municipal.
Umbra Brigăzilor Roşii
Grupurile anarhiste italiene au trimis în ultima vreme scrisori-capcană la Equitalia, directorul general fiind rănit la mână de o astfel de scrisoare. La un birou al agenţiei din Bergamo, la 3 mai un bărbat a luat ostatice 15 persoane, înainte de a se preda. După revendicarea atentatului contra directorului general al Ansaldo Nucleare, societate specializată în domeniul nuclear, cotidianul Corriere della Sera a primit o scrisoare de la celula Olga a Federaţiei anarhiste informale – Frontul revoluţionar internaţional, în care explică faptul că atacul a dorit să „pedepsească unul dintre numeroşii vrăjitori din industria atomică”. În revendicarea atentatului, grupul anarhist a promis că va ataca curând Finmeccanica, al doilea grup industrial al Italiei, legat de apărare. „Finmeccanica este moarte şi exploatare”. FAI a semnat numeroase acţiuni violente în Italia şi în străinătate de la debutul anilor 2000.
Vineri, la Legnano, la 30 km nord-vest de Milano, pe zidurile clădirilor publice au fost lipite afişe purtând cuvintele „Brigăzile Roşii” şi steaua cu cinci colţuri a grupării armate de extremă-stânga. Potrivit anchetatorilor, împuşcarea în picioare şi arma folosită (un pistolet semi-automat de fabricaţie rusă, Tokarev) la Genova, amintesc de modul de acţiune al grupării teroriste de extremă-stânga, „Brigăzile Roşii”. Ei au subliniat că o „coloană genoveză” a vizat patru lideri ai Ansaldo între 1975 şi 1979. „Este ca şi cum ar fi dorit să ne spună – reîncepem ca acum 40 de ani”, a precizat un membru al forţelor de securitate.
Anchetatorii italieni au declarat că mişcarea anarhistă este în mod special mai puternică la Genova şi, pe internet, unele grupuri cheamă la luptă armată. Directorul Finmeccanica, Giuseppe Orsi şi-a exprimat îngrijorarea şi a estimat că dacă originea teroristă este confirmată, atunci există „un pericol de destabilizare socială legată de dificultăţile economice ale ţării şi un risc de instrumentalizare a faptelor în scop ideologic”. Oameni politici de stânga şi de dreapta şi-au exprimat indignarea.