25.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialScene de iad în „virajul fatidic“

Scene de iad în „virajul fatidic“

Infernul s-a deschis marţi seară la ora 20.41, când trenul Alvia a deraiat şi s-a zdrobit de parapetul de siguranţă, la circa trei km distanţă de gara Santiago de Compostela.

Catastrofa feroviară s-a soldat cu 80 de morţi şi 168 de răniţi, fiind cea mai gravă din ultimele patru decenii. Regele Juan Carlos şi prinţul Felipe au transmis condoleanţe şi în semn de doliu şi-au suspendat activităţile, iar premierul Mariano Rajoy, sosit la locul catastrofei, a anunţat trei zile de doliu naţional.

Catastrofa feroviară din Santiago de Compostela, Galicia, considerată cea mai gravă din ultimii 40 de ani din istoria Spaniei, a avut loc la scurt timp – 12 iulie – de cea produsă în gara Bretigny-sur-Orge, în Franţa, când deraierea unui tren de pasageri a făcut şase victime, accidentul fiind cel mai sângeros cunoscut de Franţa în ultimul sfert de secol.

Cauza prezumptivă a gravului accident pare a fi viteza excesivă, conductorul trenului recunoscând că a intrat cu 180 km la oră în curba cunoscută ca deosebit de periculoasă, un tronson unde viteza era limitată la 80 km.

Localnicii au fost primii care au venit la locul accidentului, urmaţi de ambulanţe şi echipe de pompieri. Locomotiva luase foc şi toate cele 13 vagoane erau sărite de pe linie, unele la distanţă de 15 metri. Strigătele răniţilor şi ale celor captivi în vagoanele răsturnate sau contorsionate străpungeau văzduhul, unii călători încercau să iasă pe geamuri.

În jur, trupuri aruncate la sol. Martorii descriu scene de groază şi toate spitalele din Galicia au fost mobilizate pentru a veni în ajutorul zecilor de răniţi. Clinicile au fost asediate de oameni veniţi să doneze sânge iar hotelurile au pregătit camere pentru a găzdui rudele pasagerilor din trenul Alvia. Supravieţuitorii au relatat ziariştilor scene de coşmar. Ei au estimat că trenul a luat un viraj, chiar sub viaductul principal Galice Turnpike şi când au deschis ochii, erau înconjuraţi de cadavre.

Doliu naţional

Trenul de mare viteză Alvia, exploatat de compania feroviară de stat Renfe, avea la bord 247 de persoane şi a deraiat în apropierea gării oraşului Santiago de Compostela care se pregătea pentru celebrul festival de San Jacques, apostolul care a evanghelizat Spania şi unde străzile oraşului sunt de fiecare dată inundate de mii de pelerini creştini veniţi din lumea întreagă. Primarul a anunţat anularea tuturor festivităţilor iar reprezentantul guvernului în Galicia a evocat şapte de zile de doliu în regiune.

Ieri, întreaga Administraţie generală de stat, comunităţile autonome şi Federaţia spaniolă a municipalităţilor şi provinciilor şi a Camerei reprezentanţilor au ţinut un minut de tăcere pentru victime. La Santiago, minutul de tăcere a fost condus de premierul Rajoy, de membrii executivului, de delegatul guvernamental şi de primarul oraşului.

Născut la Santiago de Compostela, capitala regiunii Galicia, Rajoy a vizitat locul tragediei şi spitalele unde au fost internaţi răniţii şi a mulţumit tuturor care au participat la eforturile de salvare. El a anunţat că vor fi deschise două anchete pentru stabilirea cauzelor accidentului. Examinarea cutiei negre va fi hotărâtoare pentru precizarea vitezei cu care mergea trenul în „virajul morţii”, unul considerat fatidic. Este primul accident feroviar mortal pe o linie de AGV (tren de mare viteză) spaniolă.

 

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Lavrov recunoște că Putin a glumit cu susținerea Kamalei Harris la președinția SUA

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut o glumă atunci când a spus că Moscova o sprijină pe candidata democrată, Kamala Harris, în cursa pentru...

Cum poate fi îmbunătățit aspectul urechilor cu ajutorul chirurgiei estetice?

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a...
Ultima oră
Pe aceeași temă