4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialRomânii "sclavi moderni" în orăşelul Claudiei Schiffer

Românii „sclavi moderni” în orăşelul Claudiei Schiffer

Firma de comerţ online Amazon îşi constru-ieşte un centru logistic în orăşelul Rhein-berg (cunoscut ca locul de naştere al fotomodelului Claudia Schiffer). La această in-ves-tiţie lucrează mai mulţi români care au intrat însă în conflict cu angajatorul lor, potrivit televiziunii regionale de stat WDR, din landul Renania de Nord Westfalia.

După ce a făcut plângere la poliţia locală, Mihai Costache, reprezentantul muncitorilor, l-a contactat pe Bernard Bauguitte, coordonatorul organi-zaţiei caritabile a bisericii evanghelice din Rheinberg, cerându-i ajutorul şi acuzându-şi patronul că până, în prezent, nu le-a plătit decât 50 euro pe săptămână pentru mâncare, deşi acesta datorează fiecăruia dintre ei între 1.200-1.300 euro.

Mihai Costache a declarat pentru RL: „Noi aveam un anunţ online că punem rigips. Actualul patron, un domn pe nume Bogdan Marian Pop, ne-a contactat pe internet: «Eu sunt în Germania de mult timp şi mă ocup de lucrări mari. Am nevoie de rigipsări. Dacă veniţi, o să câştigaţi poate şi dublu şi triplu faţă de România. Am mult rigips de pus».

Ne-a pus să venim inclusiv cu sculele noastre. Am ajuns în Germania, şi au trecut deja două luni, şi nu am văzut nici un ban. Am înţeles că un băiat s-a lovit la mână şi e în spital şi trebuie să-şi plătească singur spitalizarea, că patronul ne-a promis că ne face asigurări, dar până acum nu ne-a făcut. Alte trei echipe din Hunedoara, Satu Mare şi nişte unguri din Covasna deja au plecat, văzând că nu le dă banii pentru munca lor. Aşa face el.

Te ţine, se foloseşte de tine 2-3 săptămâni, o lună de zile, după care te trimite acasă, ca să scape de tine şi să-şi şteargă urma”. În plus, deşi nu sunt plătiţi, muncitorii afirmă că sunt taxaţi cu 10 euro/zi taxă de cazare. Suma este una piperată, dacă ţinem cont că muncitorii se plâng că sunt îngrămădiţi şi câte 12 într-o locuinţă.

Cu aceeaşi bani, un muncitor îşi poate închiria în zonă un apartament de 40 metri pătraţi. În mod straniu, rigipsarii îl acuză pe patronul firmei că îi hăituieşte inclusiv cu cazarea: „Suntem la a treia locuinţă. Ne-a mutat de trei ori într-o lună. El ascunde tot.

Noi, de o săptămână, ne-am revoltat şi l-am ameninţat că nu mai ieşim din casă până nu plăteşte salariile. Fix într-una din zilele în care noi nu am fost la muncă, joi, a venit Zoll Control (n.r. – inspectorii de muncă) ca să descopere muncitorii la negru şi patronul nostru a început să-i ascundă: «Hai, plecaţi, că au venit ăştia!».

Atunci, toţi românii au luat-o la fugă pentru că nu avem contracte de muncă. Patru dintre electricienii polonezi care lucrau pe şantier nu au avut toate actele în regulă şi au fost deja arestaţi”.

Mihai Coman denunţă inclusiv condiţiile de lucru de pe şantier şi absenţa unor asigurări de sănătate minimale, esenţiale pentru muncitorii în construcţii: „Şantierul se cheamă Amazon. Partea de rigips a luat-o patronul nostru şi el o execută. De multe ori lucrăm şi la 6 metri înălţime şi nu avem protecţie”.

Până la încheierea ediţiei, RL nu a reuşit să ia legătura cu antreprenorul acuzat de înşelarea muncitorilor români.

SALARIU

8 euro pe oră

Investiţia din Germania aparţine firmei Amazon, iar lucrările pentru amenajările interioare au fost date în subantrepriză firmei Pop Bau Gmbh. În acest moment, 18 români spun că au fost angajaţi fără forme legale de această companie.

Ei ar fi trebuit să primească în medie 8 euro pe oră, cu toate că salariul minim în construcţii este de 14 euro. Patronul amână la nesfârşit plata salariilor.

Cele mai citite

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

România și Bulgaria, mai aproape de aderarea completă la Schengen: Anunț oficial al Ursulei von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri un pas important pentru România și Bulgaria în drumul lor spre aderarea completă la...

România cade pe locul 17 în piața auto europeană a mașinilor electrice după reducerea subvențiilor

Eliminarea primei de 10.000 de euro din programul Rabla Plus a dus la o scădere drastică a vânzărilor de mașini electrice în România, care...
Ultima oră
Pe aceeași temă