Surse din cadrul Comisiei Europene au confirmat pentru HotNews.ro că Executivul de la Bruxelles a transmis o prima scrisoare de avertizare („Letter of Formal Notice”) autorităţilor române, vizând posibile nereguli la atribuirea contractului pentru instalaţii de desulfurare a gazelor la Complexul Energetic Craiova „ca urmare a plângerilor primite de mai mulţi participanţi la licitaţie”: „Pe baza informaţiilor disponibile, Comisia a considerat că România ar putea să nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CI”. Este vorba despre Directiva Parlamentului European şi a Consiliului din 31 martie 2004 de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii în sectoarele apei, energiei, transporturilor şi serviciilor poştale. HotNews.ro a detaliat controversa din jurul proiectului în cauza încă din luna martie. Este un proiect finanţat cu 22 milioane de euro din fonduri structurale europene.
Reprezentanţii Comisiei Europene au explicat că, în iulie 2009, Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional „Creşterea Competitivităţii Economice”, adică Ministerul Economiei, a transmis la Bruxelles o aplicaţie pentru un proiect major de instalaţii de desulfurare a gazelor pentru unităţile 1 şi 2 ale Complexului Energetic Craiova ÎI. Comisia a evaluat dosarul şi a decis acordarea finanţării. Ca urmare a acestui proiect, Complexul ar trebui să îndeplinească în întregime cerinţele de protecţie a mediului impuse de legislaţia în vigoare până la sfârşitul anului 2010, aşa cum este prevăzut în Tratatul de aderare al României la UE.
Autorităţile au lansat procedura de achiziţii publice pentru contractul de lucrări în cadrul acestui proiect. „În data de 7 mai, în urma plângerilor primite de la mai mulţi participanţi la licitaţie, şi în acord cu Articolul 258 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, Comisia a adresat o prima avertizare scrisă („Letter of Formal Notice”) autorităţilor române, solicitând precizări asupra neregulilor suspectate în procedura de achiziţii. Pe baza informaţiilor disponibile, Comisia a considerat că România ar putea să nu respecte anumite prevederi ale Directivei 2004/17/CI”, au explicat sursele citate. Până la deadline-ul de 7 iulie, autorităţile române au transmis o serie de precizări, mai menţionează reprezentanţii CE contactaţi de HotNews.ro, care sunt în analiza oficialilor de la Bruxelles. Transmiterea unei scrisori de avertizare de către Comisia Europeană reprezintă primul pas în declanşarea unei proceduri de infringement.