4.7 C
București
marți, 26 noiembrie 2024
AcasăSpecialRegulile anticorupţie propuse de Monica Macovei, aprobate de Parlamentul European

Regulile anticorupţie propuse de Monica Macovei, aprobate de Parlamentul European

Propunerile europarlamentarului român Monica Macovei referitoare la conflictele de interese şi cheltuielile nejustificate de care sunt acuzate trei agenţii europene au fost avizate favorabil de Parlamentul European, decizie care va schimba regulile anticorupţie care se aplică în Uniunea Europeană

 

Parlamentul European (PE) a acceptat ieri propunerile  europarlamentarului Monica Macovei de amânarea a descărcării de gestiune pentru trei agentii europene, cu scopul de a lămuri mai multe conflicte de interese şi nereguli descoperite chiar de  aceasta. „Am fost raportor al PE pentru anul financiar 2010 la 24 de agenţii europene şi 7 întreprinderi comune şi consider că votul Parlamentului European este un succes major pentru stoparea risipei banului public”, scrie Monica Macovei pe blogul său.

Agenţiile vizate de rapoartele întocmite de europarlamentar, în baza cărora s-a luat hotărârea de ieri sunt Agenţia Europeană de Mediu, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi Agenţia Europeană pentru Medicamente. Din respectivele documente reiese că există mai multe cazuri de angajaţi  de la aceste instituţii care au legături cu industriile pe care se presupune că ar trebui să le supervizeze şi să le monitorizeze neutru din poziţia de angajaţi plătiţi din banii UE. Spre exemplu, la Agenţia Europenă de Mediu (AEM), europarlamentarul a descoperit  că directorul executiv Jacqueline McGlade a fost în „vizite de studiu” în Caraibe şi Marea Mediterană pe banii EURTHWATCH, cu banii primiţi de acest ONG de la ageţia europeană. Risipa din banii publici a fost evaluată la peste 33.000 de euro. De altfel, această situaţie de conflict de interese a atras deja demisia directorului. În plus, aceeaşi agenţie  nu a respectat regulile anticorupţie în domeniul achziţiilor publice şi ale transparenţei. Monica Macovei a atras atenţia asupra faptului că AEM şi-a acoperit clădirea din Copenhaga cu o  faţadă „ecologică” cu iederă  pentru suma de 295.000 de euro, dar contractul a fost acordat fără licitaţie.

Siguranţa Alimentară, condusă de un incompatibil

Reprezentanţii Agenţiei Europene de Mediuau motivat că au făcut investiţia pentru a testa impactul folosirii plantelor pe clădiri, pentru a creşte nivelul biodiversităţii în oraşe şi pentru a reduce poluarea aerului şi a zgomotului, dar nu s-a adus nici o dovadă în acest sens.

 Europarlamentarul a descoperit multe  nereguli şi la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA), unde a semnalat câteva cazuri de potenţiale conflicte de interese la vârf.  Diana Bánáti, preşedintele Consiliului de administraţie al AESA, nu a menţionat în declaraţia sa de interese că a fost membră în conducerea unei organizaţii finanţate de către industria alimentară şi cea de agrochimice. După dezvăluiri, Diana Banati a demisionat din acea organizaţie, dar nu şi din funcţia de preşedinte al agenţiei europene.

La Agenţia Europeană pentru Medicamente, Monica Macovei a descoperit, spre exemplu, că fostul director executiv s-a angajat la o companie de consultanţă care consiliază şi companii farmaceutice. „Transparenta şi buna gestionare a conflictelor de interese au devenit vitale pentru guvernare şi pentru cetăţeni. Conflictele de interese trebuie să devină un criteriu important în procedura de descărcare de gestiune pentru toate instituţiile europene. Dacă nu sunt gestionate eficient, conflictele de interese pot să distorsioneze alocarea fondurilor publice şi a resurselor umane, să irosească banii publici şi să scadă încrederea cetăţenilor”, a menţionat Monica Macovei pe acelaşi blog. Europarlamentarul român a cerut totodata Consiliului Europei, Comisiei Europene şi statelor membre să revizuiască modul în care numesc membrii consiliilor de administraţie ale agenţiilor descentralizate şi directorii agenţiilor.

Decizia finală privind modul cum se va face descărcarea de gestiune pentru anul 2010 în cazul celor trei agenţii va fi luată la toamnă.

Cele mai citite

Medaliații României la Jocurile Olimpice și Paralimpice au fost premiați în cadrul Galei COSR!

Sportivii români care au urcat pe podiumul Jocurilor Olimpice și Paralimpice din 2024 au fost recompensați în cadrul Galei „110 ani de Olimpism în...

Un celebru realizator de podcast american a intrat în conflict cu Vladimir Kliciko

Joe Rogan, celebru realizator de podcast american, "răspândeşte propaganda rusă" cu privire la războiul din Ucraina, a acuzat fostul campion mondial de box la...

Depozitele rezidenților au crescut cu 9,8% față de anul trecut, ajungând la 602 miliarde lei

Depozitele gospodăriilor populației au înregistrat o creștere anuală de 17,8% Depozitele rezidenților neguvernamentali au înregistrat o creștere de 1,2% în luna octombrie 2024 față de...
Ultima oră
Pe aceeași temă