6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialReforma sistemului financiar, amânată la calendele greceşti

Reforma sistemului financiar, amânată la calendele greceşti

Deşi Nicolas Sarkozy şi-ar fi dorit ca temele principale să fie criza economică mondială şi reformele pieţelor financiare, agenda întâlnirii de la Cannes a şefilor de stat din grupul G20 a fost dată peste cap de anunţarea referendumului din Grecia.

 

În mod normal, preşedintele american Barack Obama şi multimiliardarul Bill Gates, invitat la Cannes pentru a susţine o prezentare despre nevoia introducerii unui impozit pe tranzacţii financiare, ar fi fost vedetele întâlnirii G20. Însă situaţia încordată din Europa face ca cei doi americani să nu joace decât roluri secundare la summitul din acest an. Privirile presei şi analiştilor se îndreaptă către ţările din Uniunea Europeană, dar şi către economiile emergente: ajutorul financiar al Chinei şi Indiei ar putea fi vital pentru salvarea zonei euro. India, Rusia şi Brazilia au anunţat deja că sunt dispuse să susţină financiar Europa – prin intermediul Fondului Monetar Internaţional – însă nu sunt dispuse să o facă necondiţionat; este posibil ca statele europene să fie nevoite să renunţe, în favoarea acestor state, la unele dintre privilegiile deţinute în cadrul FMI. Nici ajutorul Chinei nu va veni fără un preţ, Beijingul cerând acordarea statului de economie de piaţă de către Europa.

Cu toate acestea, deşi recenta dezvoltare a situaţiei din Grecia va domina agenda, şi alte probleme globale vor face parte din subiectele de discuţie ale şefilor de stat. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:

Rolul viitor al Fondului Mo-netar Internaţional. Franţa doreşte să pună noi instrumente financiare, cum ar fi acordarea unor credite pe termen scurt, la dispoziţia FMI – pentru ca acesta să devină mai flexibil şi să poată ajuta mai uşor şi mai rapid statele lovite de criză. Germania şi Statele Unite se opun, iar băncile centrale se tem că FMI ar putea deveni un concurent pe piaţa schimbului valutar.

Reglementarea „băncilor din umbră”. Conform unor estimări recente, circa 25-30% din activităţile sistemului financiar global se derulează astăzi prin intermediul unor actori financiari care nu sunt supuşi reglementărilor băncilor clasice. Printre aceştia se numără fondurile de investiţii, SIV-uri (vehicule structurate de investiţii), agenţiile de rating sau investitorii speculativi. De asemenea, şi concernele financiare care operează global vor fi pe viitor supuse unei reglementări mai stricte.

Dezechilibrul economiei globale. În ultimii ani, diferenţele dintre deficitele comerciale ale unor ţări precum Statele Unite şi excedentele comerciale ale altora (de exemplu, China şi Germania) au crescut enorm, constituind un risc major care ar putea duce economia globală într-o nouă criză.

Reforma monetară mondială. Franţa şi Germania sunt de părere că dolarul nu trebuie să rămână singura monedă mondială – şi propune crearea unui sistem care să se bazeze pe mai multe monede, printre care şi cele ale unor economii emergente cum ar fi Brazilia şi China. De asemenea, pentru Statele Unite şi Europa cursul slab al monedei chinezeşti, întreţinut artificial de Beijing, este o problemă majoră.

Impozitarea transacţiunilor financiare. Cerută insistent de Franţa şi Germania, aceasta se loveşte de opoziţia la fel de puternică a Marii Britanii şi Statelor Unite, care se tem că un asemenea impozit ar putea goni unii investitori din pieţele financiare de la Londra şi New York. Impozitarea ar putea reduce activităţile pur speculative de la burse, iar mai multe voci – printre care şi cea a lui Bill Gates – cer ca încasările să fie folosite pentru ajutorarea statelor subdezvoltate.

Comerţul cu produse agrare. Creşterea necontrolată a comerţului speculativ cu produse cum ar fi grâul a devenit o problemă serioasă – volumul tranzacţiilor financiare pe baza produselor depăşind cu mult cantitatea fizică a acestora. Statele membre G20 vor să pună capăt afacerilor speculative cu aceste produse.

Corupţia. Pentru Nicolas Sarkozy, combaterea corupţiei este una dintre principalele priorităţi. Conform Băncii Mondiale, peste 1.000 de miliarde de dolari se scurg anual în canale necontrolate. La Cannes vor fi discutate noi standarde internaţionale pentru a stăvili corupţia, spălarea de bani şi evaziunea fiscală. 

Cele mai citite

ISU Dâmbovița: Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ

Concentraţiile de gaz sunt monitorizate în localitatea Doiceşti, după o refulare de apă la forarea unui puţ, informează, miercuri seara, Inspectoratul pentru Situaţii de...

China este în căutarea creșterii economice pierdute. Cât de fondată este teama de un război economic cu Trump?

China a intrat în centrul atenției investitorilor datorită pachetelor de stimulare gândite de Partidul Comunist Chinez, care au impulsionat piețele globale, însă, deși indicii...

Record de produse contrafăcute, confiscate de oficialii vamali europeni

China rămâne principalul furnizor de produse contrafăcute Oficialii vamali europeni au confiscat un număr de record de produse contrafăcute în 2023, potrivit unui raport recent...
Ultima oră
Pe aceeași temă