De Ziua marinei ruse, preşedintele Dmitri Medvedev nu a mai ajuns duminică la Sevastopol, unde staţionează Flota Rusiei din Marea Neagră, pe fondul unor divergenţe cu Kievul. Mai exact, Ucraina a refuzat să semneze cu această ocazie un acord privind unificarea gigantului rus Gazprom cu societatea ucraineană de distribuţie a gazelor Naftogaz, în condiţiile impuse de Moscova, relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant, citat de Agerpres.
Ucraina nu a acceptat ultimatumul Kremlinului, iar Medvedev a fost nevoit să sărbătorească Ziua marinei ruse la Baltiisk (un şantier naval din Kaliningrad), criticând starea vetustă a echipamentelor din dotarea flotei ruse, scrie în acest context publicaţia menţionată.
Pregătindu-se de Ziua marinei, potrivit Kommersant, Kremlinul şi Ministerul rus de Externe au purtat cu Kievul consultări intense pentru ca şeful statului rus să poată efectua o vizită la Sevastopol. „Despre acest lucru într-adevăr s-a discutat, Moscova îşi exprimase dorinţa în acest sens'”– a afirmat o sursă din cadrul MAE ucrainean, care spune că, în cele din urmă, părţile nu au ajuns la niciun acord, iar vizita a fost contramandată.
La insistenţele Kommersant, diplomatul ucrainean a refuzat să indice motivul exact pentru care preşedintele rus şi-a anulat vizita în Ucraina, indicând doar că ‘negocierile s-au purtat la cel mai înalt nivel’, iar despre conţinutul lor ştiu doar câteva persoane.
Cu toate acestea, a spus el, principala condiţie pusă de Moscova Kievului pentru ca această vizită să aibă loc a fost semnarea unui acord cu privire la unificarea Gazprom cu Naftogaz, însă partea ucraineană a respins condiţiile impuse de Rusia. „Atunci vizita nu va mai avea loc”, ar fi spus oficialii ruşi, potrivit acestuia.
Surse de la Kremlin au confirmat pentru ziarul citat afirmaţiile diplomatului ucrainean.
Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia s-au tensionat după manevrele Sea Breeze-2011 din luna iunie şi a participării la ele a crucişătorului SUA Monterey, echipat cu sisteme antirachetă Aegis. Iritare suscită Moscovei şi faptul că preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, aprofundează în secret cooperarea ţării sale cu NATO. După cum relata recent media ucrainene, Kievul abordează cu reprezentanţi ai Alianţei Nord-Atlantice astfel de probleme sensibile pentru Moscova precum securitatea în regiunea Mării Negre, viitorul bazei maritime ruse din Sevastopol (Crimeea) , reglementarea transnistreană, securitatea energetică, reforma serviciilor secrete ucrainene.
Şi din partea Kievului s-au acumulat obiecţii faţă de Moscova, scrie Kommersant. Astfel, după cum declară Serghei Grineveţki, vicepreşedintele Comisiei pentru apărare şi securitatea naţională din Rada Supremă (parlamentul ucrainean), Rusia, pe de o parte, declară că Ucraina este partenerul ei strategic, iar, pe de alta, exercită presiuni economice împotriva ei.