12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSpecialPreşedintele interimar Lupu: Participarea la summitul de la Varşovia nu înseamnă că...

Preşedintele interimar Lupu: Participarea la summitul de la Varşovia nu înseamnă că Moldova recunoaşte Kosovo

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, a declarat că prezenţa lui la summitul ţărilor din Europa Centrală nu înseamnă că Moldva recunoaşte independenţa Kosovo, relatează NewsIn.

Menţinem aceeaşi poziţie de nerecunoaştere a statalităţii kosovare. Republica Moldova ea însăşi este afectată de un conflict separatist nerezolvat”, a declarat Marian Lupu pentru Europa Liberă.

Preşedintele interimar al Modovei a mai afirmat că a decis să meargă la Varşovia, unde va participa şi la un dineu cu preşedintele american Barack Obama, pentru a promova agenda pro-europeană a Chişinăului.

Preşedintele Traian Băsescu a explicat la Radio România Actualităţi, că România nu participă la reuniunea de la Varşovia pentru că ar însemna să stea la masă cu reprezentantul unui stat pe care nu-l recunoaşte, şi s-ar creea precedentul ca pe viitor să se trezească la reuniuni unde stă la masă cu Igor Smirnov.

„Polonia a recunoscut Kosovo, România n-a recunoscut Kosovo. Polonia, ca ţară organizatoare şi care a recunoscut Kosovo, poate să invite alt stat pe care l-a recunoscut, chiar dacă acest stat nu este recunoscut la ONU, pentru că ONU are circa 190 de state şi doar 65 de state din lumea asta au recunoscut Kosovo. Deci încă nu este un stat ONU, un stat recunoscut la ONU, dar cei care l-au recunoscut îşi pot lua libertatea să-i invite. România nu poate sta la aceeaşi masă cu un stat care nu este recunoscut de ea însăşi. Când Kosovo va fi recunoscut de ONU, vom vedea ce poziţie va adopta România, dar nu vom fi printre cei care vor vota pentru recunoaştere, asta în mod cert”, a explicat preşedintele.

Şeful statului a fost întrebat dacă nu creează un disconfort în relaţia cu SUA neparticiparea României la Varşovia. „Nu poate să creeze nici un fel de disconfort, atâta timp cât în politica externă eşti predictibil. Noi nu ne-am trezit acum că nu venim la masă cu Kosovo. Toţi aliaţii noştri ştiu din ’95, noi am dus o adevărată campanie de explicare a faptului că nu recunoaştem Kosovo. Ştiu din 2005 acest lucru. Ne vom menţine poziţia şi nu văd de ce ar trebui să ne-o schimbăm pentru că un stat sau altul doreşte acest lucru. Sigur, există şi altă propunere, Kosovo să nu aibă steagul pus, dar preşedintele Kosovo să fie la masă. Păi, la masa aia rotundă, ţara nu e reprezentată de steag, ci de preşedinte. Deci, din acest motiv, România nu poate să meargă şi acest artificiu nu ni se pare un artificiu pe care România să-l poată accepta. Creând acest precedent mâine, s-ar putea să ne trezim că o ţară organizatoare ne invită să venim şi în stânga mea e Smirnov, preşedintele auto-intitulat al Transnistriei. Cum? România nu ar fi consecventă, nu ar fi serioasă, n-ar fi credibilă”, a conchis Băsescu.

Varşovia este cea care, în calitate de gazdă a summitului Europei Centrale, a decis includerea preşedintelui din Kosovo pe lista invitaţilor, a declarat astăzi, la solicitarea NewsIn, Ambasada SUA la Bucureşti, răspunzând informaţiilor apărute în presă potrivit cărora ar fi fost o iniţiativă a SUA.

Ambasada reaminteşte că frecvenţa cu care au avut loc întâlniri ale preşedinţilor din Europa Centrală a variat de la an la an, la fel şi lista participanţilor. „Anul acesta, Polonia a sporit numărul ţărilor participante, o decizie care ne dă nouă, tuturor, o excelentă ocazie de a întâlni o serie întreagă de omologi pentru a discuta chestiuni de interes reciproc”, subliniază Ambasada SUA la Bucureşti.

De altfel, preşedintele Barack Obama este „oaspete special” la dineul oferit de polonezi în ajunul acestei reuniuni la care au fost invitaţi 22 de preşedinţi, a precizat Ambasada.

Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, a anunţat miercuri că preşedintele Traian Băsescu nu va participa, în perioada 27-28 mai, la Varşovia, la cea de-a 17-a reuniune a şefilor de stat din Europa Centrală şi de Est, confirmând informaţia apărută iniţial în presa poloneză.

„Având în vedere că gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu va participa la acest eveniment”, a spus Valeriu Turcan.

Decizia preşedintelui Băsescu a stârnit critici în rândul opoziţiei de la Bucureşti, dar şi în rândul partenerilor de guvernare din UDMR. Şeful Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat ieri că i-ar fi recomandat preşedintelui Băsescu să participe la reuniunea de la Varşovia, întrucât, chiar dacă poziţia României în privinţa Kosovo e cunoscută, dialogul contează.

La rândul său, Belgradul a făcut marţi anunţul că nu va participa la summit. Iniţial, şi Slovacia se alăturase demersului României şi Serbiei. Cele trei ţări nu au recunoscut Kosovo ca stat, după ce fosta provincie sârbă şi-a declarat unilateral independenţa la 17 februarie 2008.

Un consilier al preşedintelui polonez declarase marţi că România şi Slovacia au informat organizatorii din Varşovia că nu vor participa la summit. „Respectăm decizia lor”, a spus Roman Kuzniar pentru Radio Polonia. „Nu avem însă niciun motiv să nu îl invităm pe reprezentantul sau preşedintele Kosovo”, a subliniat el, exprimându-şi speranţa că România şi Slovacia se vor răzgândi, ceea ce Bratislava a şi făcut.

Slovacia a anunţat marţi seara că, în pofida faptului că prezenţa unui reprezentant oficial al entităţii Kosovo este „un obstacol diplomatic”, s-a găsit o formulă de protocol şi o cale diplomatică de participare a preşedintelui Ivan Gasparovici, fără ca acest lucru să pună sub semnul întrebării respingerea independenţei Kosovo de către Slovacia.

Cele mai citite

China extinde subvențiile pentru înlocuirea electrocasnicelor vechi în încercarea de a stimula economia

Lansată în 2023, inițiativa urmărește să crească cheltuielile gospodăriilor din China, în contextul încetinirii economice și al problemelor din sectorul imobiliar, informează Financial Times. Pe...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Ministrul Apărării demontează mitul pensiilor uriașe din armată

Angel Tîlvar afirmă că cele mai mari pensii aparțin magistraţilor militari Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvar, a declarat că pensia medie pentru un soldat gradat...
Ultima oră
Pe aceeași temă