Presa italiană îl ironizează pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, numindu-l „clovnul de la Elysee”, prezentând gafele făcute de acesta de-a lungul timpului şi sugerând că este condus de soacră, reamintind că liderul francez a venit în România însoţit de iubitul soacrei sale, scrie Mediafax.
Duminică, în cursul unei conferinţe de presă, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel au început să râdă când au fost întrebaţi dacă Silvio Berlusconi le-a oferit asigurări că Italia va reduce deficitul. Gesturile celor doi lideri au fost aspru criticate de presa italiană precum şi de oficialii de la Roma.
„Sarkozy râde de Italia, dar în Franţa el are numai probleme”, scrie revista L’Occidentale.
„Râd? Dar de ce să râdă presupuşii lideri ai Europei? Poate că Merkel are motive să râdă (…), dar Sarkozy, căruia i se spune Sarko, de ce ar râde? De Berlusconi? Îi este antipatic? Nu prea ar avea de ce, poate doar pentru că acesta nu este pe placul stăpânei lui, Carla Bruni (…)”, ironizează revista italiană.
Cotidianul Libero publică o caricatură cu Nicolas Sarkozy prezentat drept bufon, sub titlul „Sarkozy este clovnul de la Elysee, nu poate da lecţii nimănui”.
„În străinătate râde de alţii. Dar în Franţa el este cel de care lumea râde”, continuă ziarul Libero, trecând în revistă numeroasele gafe ale preşedintelui francez, printre care recomandările oferite fiului său, faptul că a luat-o pe soacra sa în vizite oficiale, organizarea unei conferinţe de presă în stare de ebrietate, insultele adresate jurnaliştilor.
„Franţa nu este reprezentată doar de soţia lui, Carla. După cum a dezvăluit publicaţia satirică Le Canard Enchaîné, chiar şi Marisa Borini Bruni Tedeschi, soacra preşedintelui, este ca acasă la Palatul Elysee. Mai mult, Sarkozy l-a luat într-o vizită de stat în România pe Maurizio Remmert, iubitul din tinereţe al soacrei sale, care a afirmat că el este tatăl natural al Carlei Bruni”, scrie ziarul Libero.
Publicaţia italiană prezintă şi o declaraţie făcută de soacra lui Sarkozy, care a explicat cum influenţează deciziile politice ale acestuia: „Am obiceiul de a-i trimite mesaje telefonice în care îi prezint punctul de vedere”.
În februarie 2008, Maurizio Remmert l-a însoţit pe Sarkozy într-o vizită efectuată la Bucureşti.