2.5 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialPremierul Emil Boc: Sper ca decizia autorităţilor din Grecia va urmări şablonul...

Premierul Emil Boc: Sper ca decizia autorităţilor din Grecia va urmări şablonul hotărârilor de la Bruxelles

Premierul român, Emil Boc, şi-a exprimat, vineri, speranţa că autorităţile elene vor lua decizii în sensul hotărârilor de echilibrare economică luate la Summitul zonei euro şi Consiliul European de săptămâna trecută, în contextul în care Atena a anunţat posibilitatea unui referendum naţional privind planul de salvare a Greciei, relatează Agerpres.

De asemenea, el a făcut apel la responsabilitatea politcienilor din diferitele state europene, pentru a lua decizii în sensul reducerii datoriei ţărilor lor.

„Summitul zonei euro care a avut loc la Bruxelles săptămâna trecută a emis un răspuns global la criza datoriei suverane şi, implicit, la aceste preocupări din regiunea noastră. Faptul că liderii UE au fost în măsură să prezinte o soluţie pentru datoria Greciei este un semn de responsabilitate şi de speranţă că lucrurile pot intra într-o „zonă de încredere”. Şi sper, de asemenea, că decizia autorităţilor greceşti va urmări acelaşi şablon. Bineînţeles, decizia aparţine autorităţilor greceşti, dar voiam să menţionez un punct de vedere personal: cred că politcienii trebuie să-şi asume responsabilităţile pentru ţările lor, pentru că politicienii sunt la originea politicilor din diferitele ţări care au crescut datoria, aşa că politicienii trebuie să-şi asume aceeaşi responsabilitate pentru a reduce datoria ţărilor lor”, a spus Boc, la reuniunea Iniţiativei Central-Europene, de la Belgrad.

În context, premierul român s-a exprimat pentru măsuri coerente şi coordonate la nivel european, pe fondul influenţelor negative pe care problemele din zona euro le au asupra statelor non-euro.

„Criza a sporit necesitatea unor reforme structurale în interiorul ţărilor noastre, precum şi cu privire la guvernanţa economică europeană. Creşterea interdependenţelor economice necesită un răspuns mai hotărât şi mai coerent la nivel politic. Niciuna dintre ameninţările crizei nu poate fi evitată prin intermediul politicilor naţionale în individuale. Eforturile comune şi răspunsurile coordonate sunt esenţiale pentru restabilirea încrederii în piaţă. Dezbaterile intense în interiorul UE şi temerile exprimate cu privire la euro şi zona euro au creat dificultăţi majore pentru guvernele noastre. În ciuda componenţei sale diversificate, regiunea Europei Centrale şi de Sud a devenit şi mai dependentă de economia zonei euro. Prin urmare, evoluţiile recente din zona euro au avut un impact vizibil asupra nivelului fluxurilor de investiţii străine şi cu privire la finanţarea datoriei externe pe termen scurt în unele dintre ţările noastre”, a precizat Emil Boc.

Cele mai citite

Christopher Wray, directorul FBI, va demisiona înainte de învestirea lui Trump din 20 ianuarie

Christopher Wray, directorul poliţiei federale americane (FBI), pe care Donald Trump doreşte să-l înlocuiască cu un loial, a anunţat miercuri că va demisiona în...

Liga Campionilor: Borussia Dortmund-FC Barcelona 2-3/Juventus Torino-Manchester City 2-0

FC Barcelona a învins-o pe Borussia Dortmund cu scorul de 3-2, miercuri seara, în deplasare, într-un meci din etapa a şasea a Ligii Campionilor...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă