1.9 C
București
marți, 14 ianuarie 2025
AcasăSpecialParlamentul European a transferat "cazul Severin" la Bucureşti

Parlamentul European a transferat „cazul Severin” la Bucureşti

Europarlamentarul român Adrian Severin poate fi anchetat de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, după ce Parlamentul European a decis ieri să-i ridice imunitatea.

Politicianul este cercetat de procurorii anticorupţie după ce ziarul britanic Sunday Times a difuzat în martie o înregistrare video cu camera ascunsă în care acesta accepta bani de la doi falşi lobby-işti care-i cereau să modifice un proiect de lege referitor la sectorul bancar. Ba, mai mult, Adrian Severin a emis o factură de 12.000 de euro în contul serviciilor sale, pe care a expediat-o jurnaliştilor englezi.

Fostul politician PSD rămâne membru în Parlamentul European (PE), chiar dacă nu mai are imunitatea asigurată de acest for.

Adrian Severin poate pierde poziţia sa doar dacă îşi dă demisia. Decizia politicienilor de la Bruxelles permite însă Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) de la Bucureşti, care s-a autosesizat în acest caz, să înceapă culegerea de probe pentru infracţiunea de luare de mită. Potrivit reglementărilor UE, orice europarlamentar se supune justiţiei din ţara pe care o reprezintă.

„Dacă nu ar fi existat suficiente indicii privind o posibilă vinovăţie a lui Adrian Severin, Parlamentul European nu ar fi ridicat imunitatea acestuia. De aceea cred că acest dosar are şanse să fie dus la final”, ne‑a explicat Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul Societăţii Academice Române. „Adrian Severin se poate apăra spunând că filmarea cu camera ascunsă nu e suficientă. Dar dacă există şi o factură, deja înregistrarea video trece pe planul doi. Pe de altă parte, e nevoie de cât mai multe probe, dar tocmai de aceea DNA a cerut ridicarea imunităţii”, a precizat Laura Ştefan.

Severin nu crede în justiţia română

Adrian Severin a remis un comunicat de presă în care îşi susţine nevinovăţia, dar se arată deschis faţă de o anchetă. „Decizia PE privind ridicarea imunităţii mele parlamentare este o decizie pe care o salut, întrucât deschide, după luni de ezitări şi acuzaţii nefondate, de demagogie şi minciună, calea anchetei asupra unei înscenări a cărei victimă, în loc să fie apărată, a fost executată public, fără respect pentru prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la apărare”, a afirmat Adrian Severin. Totuşi europarlamentarul nu crede că anchetatorii români vor fi în stare să lămurească situaţia şi tocmai de aceea îi acuză de laşitate pe colegii săi de la Bruxelles care l-au expus, prin decizia de ieri, unei investigaţii penale româneşti. „Au fugit de răspunderea care le revenea şi au transferat cercetarea la nivelul autorităţilor naţionale, autorităţi care cu greu vor lămuri un eveniment în totalitate consumat la nivel european şi care nu au nici un interes legitim în cauză atât timp cât faptele nu au produs nici un prejudiciu şi nu au avut nici un impact în România”.

Foştii colegi de partid ai lui Adrian Severin au declarat că au votat în unanimitate pentru ridicarea imunităţii parlamentare. „Eu am votat pentru, ca toţi colegii mei de altfel. Nu am văzut să fi votat cineva împotrivă”, a precizat europarlamentarul PSD Daciana Sârbu.

Austriacul, anchetat încă din martie

Ceilalţi doi europarlamentari implicaţi în scandalul Sunday Times sunt, de asemenea, cercetaţi de autorităţile din ţările lor. Procurorii anticorupţie din Austria au percheziţionat încă din martie proprietăţile lui Ernst Strasser, de unde au confiscat documente şi suporturi de stocare a datelor. Acesta a fost inclusiv interogat pentru corupţie pasivă, dar a negat acuzaţiile. Ancheta în cazul său a fost demarată mai repede pentru că Ernst Strasser şi-a dat demisia din Parlamentul European imediat după scandal. Şi cel de-al treilea europarlamentar vizat de investigaţia Sunday Times, Zoran Tahler, a demisionat chiar în martie.

Cele mai citite

Zelenski a discutat cu Macron despre „desfășurarea de contingente” militare străine în Ucraina

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunțat luni că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre sprijinul pentru Ucraina și o' eventuală 'desfășurare...

Portul Constanța: Sistem inovator de acostare cu geamanduri

Sistemul permite operarea în siguranță a navelor de până la 70.000 TDW, inclusiv a celor de tip Panamax Un sistem modern de acostare cu geamanduri...

Sorcova și semănatul, practicate de comunități etnice în prima zi a Noului An

Sorcova este specifică grecilor și bulgarilor, în timp ce semănatul este întâlnit în rândul ucrainenilor și rușilor-lipoveni Marți, în prima zi a Anului Nou pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă