Berlusconi a semnat un pact timp de 20 de ani cu mafia siciliană, Cosa Nostra, pentru a-şi asigura protecţia, arată justiţia italiană într-un document. Senatul urmează să se pronunţe asupra unei eventuale excluderi a magnatului media după condamnarea sa definitivă pentru fraudă fiscală, la 1 august.
Un raport al Curţii de Apel din Palermo detaliază afacerea magnatului Berlusconi (foto)cu Cosa Nostra, un apropiat al fostului premier, ex-senatorul Marcello Dell’Utri, condamnat în martie la şapte ani de închisoare pentru complicitate cu mafia, a fost mediator în pactul dintre Silvio Berlusconi şi mafia, în virtutea căruia Cosa Nostra a asigurat protecţia lui Il Cavaliere între 1974 şi 1992, anul în care mafia a asasinat doi procurori în atacuri cu bombe.
Curtea de Apel citează o întâlnire organizată în mai la Milano de către Dell’Utri cu Silvio Berlusconi şi mai mulţi şefi mafioţi, care a însemnat „debutul acestui pact ce îi va lega pe Berlusconi, Dell’Utro şi Cosa Nostra până în 1992”.
În virtutea acordului, „întreprinzătorul milanez”, Silvio Berlusconi, a abandonat orice idee de a fi protejat de instituţii şi s-a plasat sub umbrela mafiotă, fără a se sustrage vreodată de la obligaţia de a plăti importante sume de bani mafiei, arată documentul juridic. În afara plăţilor financiare de către Berlusconi către mafie prin intermediul lui Dell’Utri, pactul a permis magnatului ca „asocierea mafiotă să întărească şi să consolideze propria putere”.
Raportul urmează unei veri oribile pentru Berlusconi, care a deţinut funcţia de premier de trei ori. În iunie, a fost recunoscut vinovat că a plătit pentru favoruri sexuale cu o minoră şi abuz de putere în afacerea „Rubygate”. În august, a fost recunoscut definitiv vinovat de fraudă fiscală, pentru care a primit un an de domiciliu supravegheat sau în serviciul comunităţii şi este susceptibil de a fi expulzat din Parlament.
În cursul recursului procesului lui Marcello Dell’Utri, în septembrie trecut, Berlusconi a fost audiat ca martor timp de trei ore asupra posibilităţii ca mafia să îl fi extorcat prin intermediul celui acuzat de circa 40 milioane euro pentru a-i acorda protecţia. Fostul premier italian a respins teza afirmând că „a dorit doar să ajute un prieten”. În primul proces contra lui Dell’Utri, un pocăit al mafiei siciliene, Gasparre Spatuzza, l-a acuzat că a fost „intermediar şi omul providenţial” pentru pregătirea venirii pe scena politică a forţelor binevoitoare faţă de Cosa Nostra. În 1993, Marcello Dell’Utri a fost, împreună cu Berlusconi, cofondator al primului partid al acestuia, Forza Italia. Fostul senator a condus timp de peste 30 de ani regia publicitară Publitalia a grupului Fininvest, ce îi aparţinea lui Silvio Berlusconi.