19.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialOlanda nu-şi va modifica poziţia împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen

Olanda nu-şi va modifica poziţia împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen

Olanda nu-şi va modifica poziţia împotriva aderării Bulgariei şi României la Schengen, a declarat Alexander Vanderee, purtător de cuvânt al ministerului de interne al acestei ţări într-un interviu acordat marţi postului naţional de radio de la Sofia, scrie Agerpres.

Întrebat dacă Olanda ar putea urmări exemplul Finlandei care a anunţat cu nu se mai opune aderării celor două ţări la spaţiul european fără frontiere, ofcialul a spus că rezultatele pozitive şi ireversibile în lupta împotriva crimei organizate şi corupţiei în Bulgaria şi România sunt esenţiale pentru guvernul olandez. În condiţiile în care rapoartele pe justiţie ale Comisiei Europene din această vară nu sunt foarte pozitive, în parlamentul olandez există un acord larg că în această etapă nu putem sprijini aderarea Bulgariei şi României, a afirmat Vanderee.

În opinia sa, Olanda nu neagă că Sofia şi Bucureştiul au îndeplinit criteriile tehnice pentru aderarea la Schengen, dar sunt necesare eforturi suplimentare în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate.

Ministrul finlandez al afacerilor europene, Alexander Stubb, a declarat luni, la Helsinki, că Finlanda a renunţat parţial la opoziţia sa faţă de aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. El a precizat că ţara sa şi-a relaxat poziţia şi doreşte un plan de compromis. „Este o abordare în două etape. Mai întâi ar fi deschise spaţiul aerian şi graniţele maritime, urmând ca ulterior să se ia o decizie şi cu privire la frontierele terestre”, a explicat el.

Propunerea de compromis prezentată de Van Rompuy la Consiliul European din 23 octombrie vizează aderarea României şi Bulgariei cu graniţele aeriene şi maritime în luna martie 2012, urmând ca o decizie privind graniţele terestre să se ia în luna iulie a anului viitor.

„Încercăm să ne asigurăm de etanşeitatea sistemului Schengen şi de rezolvarea problemelor legate de măsuri împotriva crimei internaţionale, pentru respectarea domniei legii şi pentru combaterea corupţiei”, a adăugat Stubb.

Cele mai citite

Monaco a învins-o pe Barcelona! Cine e puștiul minune care a adus victoria

George Ilenikhena, autorul golului de 2-1 în meciul dintre Monaco și Barcelona, a devenit deja un specialist în stabilirea de recorduri. La doar 18 ani,...

Amenajarea terasei: Cum să alegi mobilierul potrivit? 

Alegerea mobilierului potrivit poate transforma orice terasă într-un spațiu unic de relaxare sau divertisment. Află din acest articol care sunt factorii pe care...

Scădere drastică a înmatriculărilor de mașini electrice în UE și România, pe fondul reducerii subvențiilor

Înmatriculările de mașini electrice noi în Uniunea Europeană și România au înregistrat o scădere semnificativă în august 2024, pe fondul reducerii subvențiilor și a...
Ultima oră
Pe aceeași temă