3.1 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSpecialOfensiva UE in Asia Centrala

Ofensiva UE in Asia Centrala

Uniunea Europeana curteaza tot mai insistent tarile Asiei Centrale in incercarea de a obtine acces la noi surse de energie.
Odelegatie europeana din care au facut parte ministrul german de externe, Frank Walter-Steinmeier, comisarul pentru politica externa, Benita Ferrero-Waldner, si reprezentantul special al UE pentru Asia Centrala, Pierre Morel, s-a intalnit, la sfarsitul saptamanii trecute, in capitala kazaha, Astana, cu ministrii de externe ai celor cinci state central-asiatice – Kazahstan, Uzbekistan, Kargazstan, Tadjikistan si Turkmenistan.
Componenta delegatiei europene este semnificativa pentru  importanta pe care o acorda in prezent UE acestei regiuni care se impune ca urmatorul camp de lupta geopolitica in Marele Joc al petrolului. Faptul ca delegatia a fost condusa de seful diplomatiei germane este firesc in contextul in care Germania este considerata varful de lance al politicii europene in regiune si este consecvent cu angajamentul luat de presedintia germana a UE pentru intarirea sigurantei energetice a Europei.
UE desfasoara in regiune doua proiecte lansate inca de acum zece ani:
1. TRASECA, un proiect de dezvoltare a retelelor de transport care urmeaza sa lege Extremul Orient de Asia Centrala si de Sud si de Europa, in primul rand prin Romania si Bulgaria.
2. INOGATE, un proiect complex de exploatare si transport al petrolului si gazelor naturale din Asia Centrala si regiunea caspica spre Europa, dar – lucrul cel mai important – ocolind Rusia. Deja ministerul de externe de la Moscova a semnalat intr-un document ca INOGATE nu tine seama de interesele Rusiei. In acest context, acordul Kazahstanului devine crucial pentru succesul proiectului si guvernul de la Astana a fost suficient de inteligent sa nu isi puna toate ouale in acelasi cos si sa incurajeze programe de cooperare atat cu Rusia, cat si cu UE si cu Statele Unite. De exemplu, Kazahstanul coopereaza militar si nuclear cu Moscova, dar este unul din sustinatorii conductei Nabucco. Pe de alta parte, celelalte state din zona au mari probleme legate de democratie si drepturile omului si spera sa obtina bunavointa Europei in schimbul accesului la resurse si la bazele militare din regiune, necesare efortului NATO in Afganistan.

Cele mai citite

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Un tânăr de 22 de ani a murit marți seara după ce a pierdut controlul mașinii și a lovit o pasarelă pietonală

Un tânăr de 22 de ani a murit, marți seara, după ce a pierdut controlul mașinii în timp ce mergea pe Șoseaua București-Ploiești, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă