Alteţa Sa Regală Prinţul Albert al II-lea de Monaco (53 de ani) şi Charlene Wittstock (33 de ani), din Africa de Sud, se pregătesc de nuntă, eveniment ce va face din Monte Carlo centrul lumii în zilele de 1 şi 2 iulie.
Nunta Prinţului Albert cu fosta campioană la înot Charlene Wittstock concurează cu cea a Prinţului William cu Catherine Middleton, din primăvară, la titlul de nunta secolului. Însă nimeni nu se aşteaptă la o amploare precum cea a nunţii din Londra. Principatul independent are o populaţie de aproape 34.000 de locuitori, se întinde pe 200 de hectare şi este mărginit de Franţa şi de Marea Mediterană.
Oficialii de la Monte Carlo se aşteaptă la beneficii economice de pe urma nunţii Prinţului Albert, trecând la capitolul „cheltuieli” un buget de 4 milioane de euro, iar câştigurile, evident, să depăşească această sumă. Spre deosebire, nunta regală britanică a costat circa 20 milioane lire sterline, dar a generat în jur de 2 miliarde lire sterline.
Dacă în 1956 erau peste tot suveniruri de la nunta Prinţului Rainier al III-lea cu actriţa Grace Kelly (părinţii lui Albert), acum micii meşteşugari pregătesc seturi noi de căni poleite cu aur de 18 karate sau cu portretele viitorilor miri, brelocuri, cărţi poştale etc.
Doar 15.000 de rezidenţi pot intra la concertul Eagles
Organizatorii au început deja să asigure rezervările VIP la cele mai somptuoase hoteluri şi estimează că vor fi circa 500 de persoane oaspeţi ai familiei regale. Palatul Prinţului este curăţat, sunt aşternute covoare şi montate ecrane gigantice. Mirii vor semna actele de căsătorie pe aceeaşi masă din marmură pe care au semnat şi prinţii Grace şi Rainier.
S-au anunţat peste o mie de ziarişti, care îşi vor ridica acreditările încă de joi, 30 iunie, pentru a putea participa la anunţatul concert al trupei rock americane Eagles, programat de la ora 22.00. Concertul este un cadou pentru cetăţenii, rezidenţii şi muncitorii din principat, precum şi pentru cei din comunităţile vecine, potrivit site-ului oficial al nunţii. Intrarea în stadionul Louis al II-lea este gratuită, dar limitată la 15.000 de locuri.
Cununia civilă are loc pe 1 iulie, în Sala Tronului Palatului, şi va fi transmisă pe ecrane montate în Piaţa Palatului, unde sunt aşteptaţi locuitorii şi familiile lor. După ceremonie, cuplul va ieşi în balcon pentru a-şi saluta supuşii, apoi va coborî în Piaţa Palatului, unde se va servi un bufet cu specific mediteranean şi sud-african. Va urma un spectacol de sunet şi lumini, în aer liber, la Port Hercule, susţinut de muzicianul francez Jean-Michel Jarre.
A doua zi va avea loc ceremonia religioasă la Biserica Sainte Devote, care de asemenea va fi transmisă pe ecrane mari, iar procesiunea de întoarcere până la Palatul Prinţului a proaspăt căsătoriţilor va putea fi urmărită din stradă de public.
Se estimează că evenimentul Casei Grimaldi va fi urmărit de 200.000 de turişti, fiind organizate în paralel alte circa 200 de evenimente.
Secrete din bucătăria regală
Meniul pregătit pentru seara de 2 iulie este ţinut secret în bucătăriile restaurantului lui Alain Ducasse din Monaco şi de cei 60 de maeştri bucătari care îl vor prepara, alături de cele 350 de ajutoare. Informaţiile sumare, menţionează France Presse, sunt doar cele din declaraţiile lui Ducasse. El a spus că nu va fi un meniu clasic şi că va conţine: „Peşte pescuit la nivel local, creveţi din Italia şi, mai ales, legume de pe proprietatea familiei Grimaldi”. Pe proprietatea Rocagel, favorita regretatei prinţese Grace (mama prinţului), au fost cultivate masiv ridichi, mazăre şi busuioc.
Maestrul care supervizează cele patru restaurante ale Hotelului de Paris şi Louis al XV-lea, Franck Cerutti, a spus că el şi Ducasse s-au gândit câteva luni la meniul ce va fi servit celor 500 de invitaţi. Propunerile lor au fost gustate de prinţ şi de logodnica sa. Unul dintre deserturi va fi o îngheţată cu zahăr brun şi lapte ce provine de la cele nouă vaci din Rocagel. Despre tortul de nuntă se ştie doar că va fi ornat cu o floare emblematică a Africii de Sud, iar ca aperitiv va fi servită specialitatea locală, „Barbaguian”, un delicat preparat de patiserie umplut cu sfeclă, spanac, praz, măghiran, hasmaţui şi brânză de vaci.
Renumele regatului
Monte Carlo şi-a construit un renume în lume, nu numai graţie familiei regale, care este probabil cea mai cunoscută după cea britanică. Aici, anual, se organizează celebra cursă de Formula 1, Circuitul de la Monaco, ce aduce cel mai mare beneficiu pe cap de locuitor din lume: 215.163 dolari. Echipa de fotbal, care a jucat de 35 de ani în Liga I, este sprijinită financiar de familia regală. Numeroase filme şi seriale s-au filmat ori s-au inspirat din Monte Carlo, mai ales după căsătoria frumoasei Grace de Monaco, fără să mai punem la socoteală celebrele cazinouri de la malul Mediteranei.