Ultimul summit din noiembrie 2012 a eşuat în găsirea unui numitor comun între statele membre, deşi preşedintele CE, Van Rompuy, scos din mânecă o suplimentare cu 80 de miliarde a sumei propuse iniţial. Între timp, proiectul de buget s-a mai subţiat cu 40 de miliarde (20 s-au tăiat numai de la infrastructură) şi erau aşteptate ieri reduceri „de ultim moment“ de încă 15 miliarde, potrivit EU Observer. Nici salariile funcţionarilor europeni nu scapă de ajustări, în ciuda protestelor recente. Tăierile de ultimă oră urmează să fie îndulcite de alocări suplimentare de câteva miliarde pentru programe de cercetare şi crearea de locuri de muncă pentru tineri în zonele defavorizate. Summitul programat să înceapă la ora 14 a fost amânat cu două ore şi jumătate pentru a permite finalizarea negocierilor. Bugetul ce va fi adoptat în final este totuşi unul de austeritate (precedentul trecea de 1.000 miliarde euro), tăierile afectând majoritatea domeniilor.
În afară de infrastructură şi cheltuielile cu personalul din instituţiile europene, tăierile vizează şi bugetele pentru Cercetare şi Inovaţie, ajutorul pentru dezvoltare şi ajutorul destinat celor mai săraci cetăţeni europeni. Au scăpat mai ieftin fondurile pe agricultură (puternic sprijinite de lobby-ul francez şi italian) şi cele de coeziune, fapt ce avantajează ţara noastră. România reprezintă o excepţie fericită, aproximativ 7 miliarde euro urmând să fie alocate în plus faţă de bugetul anterior, în principal pe seama suplimentărilor privind plăţile directe din agricultură (ajungem deci la 40 miliarde pentru următorii 7 ani; să sperăm că rata de absorbţie va urca la măcar 20-30% în acest exerciţiu bugetar). Şansele de a se ajunge totuşi la un numitor comun privind bugetul UE sunt destul de mari, mai ales că în caz contrar o nouă discuţie ar putea fi angajată abia la începutul anului viitor.
Dincolo de înţelegerile dintre liderii naţionali, rămâne de văzut cum va trece bugetul de votul din Parlamentul European, aprobarea făcându-se cu majoritate absolută. Unele dintre cele mai probabile ajustări ar fi mutarea sumelor necheltuite între diferitele capitole ale bugetului şi posibilitatea de revizuire a acestuia la jumătatea ciclului său de viaţă.
S-a deblocat POSDRU
Reprezentanţii Uniunii Europene au decis deblocarea Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) şi reluarea plăţilor către România, în urma misiunii de audit organizată în perioada 29 ianuarie-1 februarie 2013, informează Guvernul. Plăţile aferente POSDRU au fost suspendate în vara anului trecut, pentru nereguli identificate în atribuirea anterioară şi derularea unor proiecte. „Comisia Europeană va relua plăţile către România în următoarele zile, pentru cererile de rambursare transmise în luna decembrie 2012, în valoare de 148 milioane de euro, cu aplicarea corecţiilor financiare temporare de 25%, aşa cum a fost agreat cu partea română“ , se arată în comunicatul Executivului. În cursul acestui an, auditorii Comisiei Europene vor efectua alte două misiuni de verificare pentru POSDRU, în scopul ridicării corecţiilor aplicate cheltuielilor pe care România le va solicita Comisiei Europene pentru rambursare.