La o lună după ce premierul demisionar Vlad Filat promisese că Moldova va coopera cu instituţiile de control financiar europene pentru anchetarea spălării, prin intermediul Băncii de Economii a Moldovei, a aproximativ 231 milioane de dolari, furaţi de mafia rusă într-o operaţiune căreia i-a căzut victimă avocatul Serghei Magniţki, directorul CNA, Viorel Chetraru, anunţă că investigaţia nu mai poate continua. Chetraru a fost numit în funcţie de Partidul Democrat al lui Marian Lupu şi este considerat la Chişinău unul dintre locotenenţii oligarhului Vlad Plahotniuc.
Chetraru a confirmat faptul că banii ruseşti furaţi au fost transferaţi prin intermediul BEM în Cipru: “Cel puţin 30 de structuri bancare din mai multe ţări au transferat prin Republica Moldova aproximativ 4% din toţi banii care vin din Rusia. Toţi aceşti bani au fost transferaţi în conturi offshore, cu precădere în Cipru”, a declarat Chetraru, citat de EUObserver.
Deşi ştie exact de câţi bani este vorba şi unde s-au dus aceşti bani, şeful CNA susţine că ancheta nu poate continua, pentru că „Rusia nu cooperează”. Totodată, Chetraru pretinde că Moldova nu este o excepţie şi că toate celelalte ţări implicate au închis, la rândul lor, investigaţiile legate de caz. Or, susţine EUObserver, acest lucru este fals. Numai Finlanda şi Austria au închis anchetele, dar au furnizat informaţii relevante instituţiilor europene de control financiar. În schimb, Elveţia şi Lituania au decis să îngheţe conturile suspecte pe parcursul anchetei aflate în desfăşurare, iar Cipru, Letonia şi Estonia au confirmat că cercetează în continuare cazul.
Cazul Magniţki
Un puternic grup de criminalitate organizată rusesc – grupul Kliuev –, cu legături la cel mai înalt nivel în Ministerul de Interne de la Moscova, Ministerul Justiţiei şi în organismele de control financiar, a pus la cale o schemă prin care a preluat prin forţă controlul mai multor firme aparţinând holdingului Hermitage Capital al omului de afaceri Bill Browder, pe care le-au falimentat după care a solicitat – şi a primit – returnări de TVA în valoare de 231 milioane de dolari. Aceşti bani au fost transferaţi prin intermediul BEM în mai multe conturi din ţările amintite şi redirecţionaţi ulterior spre Cipru.
Avocatul Hermitage, Serghei Magniţki, a dezvăluit public întreaga schemă a corupţiei la cel mai înalt nivel şi, drept răsplată, el a fost arestat, torturat şi, în cele din urmă, ucis în bătaie într-o închisoare moscovită.
Senatul american a adoptat o lege numită chiar Legea Magniţki prin care oficialilor ruşi implicaţi li se interzice accesul sau orice activitate economică şi financiară pe teritoriul american, iar guvernul rus, care nu a recunoscut niciodată vreun caz de corupţie, a renunţat abia de o săptămână să îl judece pe Magniţki post-mortem pentru evaziune fiscală. Acum ruşii au venit cu altă explicaţie. Astfel, în ultimele două săptămâni, posturile de televiziune ruseşti – complet aservite Kremlinului – au difuzat mai multe „dezvăluiri“ prin care încearcă să acrediteze ideea că Bill Browder era spion american şi că a încercat să cumpere acţiuni ale Gazprom pentru a influenţa şi destabiliza activitatea gigantului rus al gazelor.
Punctul de vedere al lui Chetraru este punctul Moscovei
Cum remarcă EUObserver, Chetraru a înghiţit pe deplin această nouă poveste rusească, pe care a încercat să o ofere drept analiză în sprijinul deciziei sale de a îngropa ancheta: „Din punctul nostru de vedere – a declarat el – este vorba de o reglare de conturi între SUA şi Rusia. Este vorba despre o grămadă de bani care au fost direcţionaţi către influenţarea sectorului energetic al Rusiei, inclusiv a Gazprom. Operaţiunea nu a reuşit iar aceşti bani au fost furaţi prin fabricarea de identităţi false şi alte trucuri şi transferaţi în conturi offshore“, a declarat Chetraru. De unde reiese că şeful Anticorupţiei de la Chişinău împărtăşeşte pe deplin teoria Moscovei că americanii au vrut să pună mâna pe Gazprom şi că fie şi-au furat singuri banii, fie au fost înşelaţi şi acum încearcă să şi-i recupereze. Chetraru are motive bune să popularizeze varianta rusească şi să închidă ancheta de la BEM, dar nici unul nu are legătură cu anticorupţia în Moldova. Dimpotrivă.
Omul lui Plahotniuc
Viorel Chetraru nu este independent. El a fost numit în fruntea CNA de Partidul Democrat în urma acordului de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană şi s-a dovedit un executant fidel al ordinelor oligarhului Vlad Plahotniuc. În cursul crizei politice care a dus la demiterea lui Vlad Filat, Chetraru a arestat şi ameninţat oamenii lui Filat, dar a refuzat să-l ancheteze pe Plahotniuc, chiar şi atunci când au existat suspiciuni întemeiate – în 2011 – că Plahotniuc era în spatele unor atacuri de tip „raider“ (operaţiune tipic rusească prin care oligarhi cu conexiuni în politică şi justiţie îşi însuşesc companii de stat) care au avut drept ţintă tocmai Banca de Economii. EuObserver aminteşte faptul că Viorel Chetraru este proprietarul unei vile în valoare de 300.000 de euro, construită pe un teren confiscat de CNA. Totodată, alături de Chetraru, din cercul apropiaţilor lui Plahotniuc face parte şi fostul preşedinte al BEM, Grigore Gacichevici, omul suspectat că a aprobat transferurile banilor mafiei ruseşti prin intermediul BEM.