Bulgaria nu se grăbeşte cu aderarea la Schengen, a declarat vineri seara ministrul bulgar al afacerilor externe Nikolai Mladenov, citat sâmbătă de cotidianul Dnevnik. Ministrul a precizat totuşi că ţara sa va adera la spaţiul european fără frontiere în anul 2011, informează agenţia Agerpres.
Aflat în studioul postului naţional de televiziune de la Sofia, Mladenov a negat afirmaţiile că guvernul premierului Boiko Borisov ar fi susţinut vreodată că ţara va adera la Schengen în martie. ‘Spuneam că, până în martie, vom îndeplini toate criteriile de aderare’, a subliniat Mladenov. El a adăugat că procesul de aderare la Schengen nu trebuie privit drept o competiţie.
Bulgaria amână aderarea României la spaţiul Schengen, titrează ziarul Trud, citând o sursă diplomatică. În ceea ce priveşte pregătirea României nu sunt obiecţii, dar acest lucru nu este valabil în cazul Bulgariei. Până la data de 9 februarie, Bulgaria va trebui să răspundă la o serie de întrebări suplimentare.
După această dată, Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL) va trebui să adopte rapoartele privind punerea în practică a sistemelor SIS/SIRENE şi privind securizarea frontierelor terestre. Europa preferă ca România şi Bulgaria să adere la Schengen împreună. Dacă concluzia finală a grupului Sch-EVAL este că doar una dintre cele două ţări este gata de a adera, această ţară va trebui s-o aştepte pe cealaltă.
Decizia definitivă pentru aderare la Schengen este una politică şi aparţine Consiliului miniştrilor de externe ai ţărilor membre care se va reuni în martie. Este necesară şi o aprobare din partea Parlamentului European, procedura trebuie să înceapă pe 14 februarie, mai scrie Trud.
Bulgaria a rămas mult în urma României în procesul de aderare la Schengen, titrează jurnalul Sega. Purtătorul de cuvânt al ministerului bulgar al afacerilor externe, Vesela Cerneva, a declarat că ţara sa va trimite la timp toate informaţiile care îi vor fi cerute de grupul Sch-EVAL. Cerneva a subliniat că, până în martie, ţara va respecta toate criteriile tehnice de aderare, informează ziarul.
Rapoartele privind punerea în practică a sistemelor SIS/SIRENE în Bulgaria şi privind securizarea frontierilor terestre nu au fost adoptate de experţii din Grupul de lucru pentru evaluare Schengen (Sch-EVAL), reuniţi vineri la Bruxelles, ca urmare a faptului că partea bulgară a furnizat răspunsuri incomplete.
În acelaşi timp, grupul a adoptat raportul privind punerea în practică a sistemelor SIS/SIRENE în România, ceea ce înseamnă că pregătirea este finalizată şi că ţara îndeplineşte cerinţele pentru a putea deveni stat membru Schengen. Bulgaria va fi nevoită însă să aştepte cel puţin până pe 14 februarie, când este următoarea şedinţă a grupului.