6.5 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialMAE salută reluarea negocierilor în format "5 + 2" privind conflictul din...

MAE salută reluarea negocierilor în format „5 + 2” privind conflictul din Transnistria

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută reluarea negocierilor oficiale în formatul „5 + 2″, apreciind că aceasta marchează trecerea, în mod oficial, ” într-o fază superioară calitativ în procesul de reglementare” a conflictului din această regiune, relatează Mediafax

Negocierile în format „5 + 2” au fost reluate la Vilnius, unde s-au purtat discuţii în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie.

„Reuniunea «5 + 2» de la Vilnius marchează trecerea, cel puţin din punct de vedere formal, într-o fază superioară calitativ în procesul de reglementare. Substanţierea acestei noi etape este esenţială pentru asigurarea unui proces durabil”, apreciază MAE.

Potrivit sursei citate, reluarea reuniunilor formale „5+2” trebuie să conducă la generarea unui proces veritabil de angajare a tuturor actorilor pentru obţinerea unor progrese în procesul de reglementare.

România susţine identificarea unei soluţii doar în cadrul formatului de negociere „5+2”, respectând principul suveranităţii si integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale internaţional recunoscute, reaminteşte MAE.

Reluarea negocierilor dintre Republica Moldova şi Transnistria, suspendate în urmă cu cinci ani, le-a permis părţilor să progreseze către un acord, a apreciat, joi, la Vilnius preşedinţia lituaniană a OSCE, adăugând că o nouă reuniune va avea loc în februarie 2012 în Irlanda, relatează AFP.

„Discuţiile privind principiile şi procedurile de desfăşurare a negocierilor, care au avut loc într-o atmosferă constructivă, constituie o trambulină pentru îndeplinirea unor progrese tangibile către o rezolvare a conflictului transnistrean”, a apreciat ministrul lituanian de Externe Audronius Azubalis într-un comunicat.

„Este esenţial în prezent să menţinem această dinamică şi să continuăm cu întâlniri oficiale pentru a avansa către rezolvarea completă a conflictului – scopul pe care îl urmărim cu toţii”, a adăugat el.

Negociatorii au convenit să se întâlnească din nou în februarie 2012 în Irlanda.

Discuţiile care s-au desfăşurat timp de două zile la Vilnius sub egida Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), a cărei preşedinţie rotativă este asigurată în 2011 de Lituania, sunt în format „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina şi OSCE, precum şi UE şi Statele Unite ca observatori).

Negocierile în acest format au fost suspendate în 2006 şi, de atunci, au avut loc doar discuţii informale.

„Negocierile au fost foarte tensionate şi discuţiile directe în aceste două zile. Aş califica reuniunea drept constructivă”, a declarat pentru AFP Giedrius Cekuolis, emisar al OSCE.

„Am discutat despre principiile negocierii. Este foarte important pentru că aceste principii vor determina calea negocierilor oficiale până la rezolvarea conflictului”, a declarat el.

„Nu am avut ca obiectiv să convenim asupra tuturor aspectelor din prima zi pentru că nu este realist. Dar cred că am convenit asupra a 60 la sută, dacă nu mai mult„, a adăugat el, fără alte precizări.

Transnistria, o fâşie de teren unde locuiesc 555.000 de persoane, în special rusofone, în estul Republicii Moldova, a câştigat un scurt război de independenţă împotriva Moldovei, după destrămarea URSS în 1991, dar nu este recunoscută de comunitatea internaţională.

Republica Moldova, ţară cu patru milioane de locuitori situată între România, membră UE, şi Ucraina, fostă republică sovietică, nu a renunţat la suveranitatea sa asupra Transnistriei, făcând din rezolvarea acestui conflict o miză crucială în demersul său de aderare la UE.

Cele mai citite

Efectele poluării: Fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână de microplastic

Ana Maria Răducanu, fondatoarea unui magazin zero waste, a subliniat într-o intervenție la Pro Verde impactul grav al poluării cu microplastice asupra sănătății noastre. Ea...

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads

Meta a anunțat recent modificări importante în algoritmul aplicației Threads, platforma sa concurentă a Twitter (X), pentru a răspunde nemulțumirilor utilizatorilor. Ce se modifică...

ONG-urile cer politicienilor să protejeze facilitățile fiscale: „Ne temem pentru viitor”

Organizațiile non-profit din România au lansat un apel către clasa politică, solicitând o poziție publică și transparentă cu privire la legislația care sprijină sectorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă