-1 C
București
luni, 6 ianuarie 2025
AcasăSpecialLavrov: Un sistem comun antirachetă ar fi îngropat definitiv 'Războiul Rece'

Lavrov: Un sistem comun antirachetă ar fi îngropat definitiv ‘Războiul Rece’

Echilibrul ce stătea la baza stabilităţii globale a fost violat odată cu planul SUA de a desfăşura un sistemul global antirachetă, care, spre sfârşitul acestui deceniu, va constitui o reală ameninţare la adresa Rusiei, a reiterat astăzi ministrul rus de Externe, potrivit Agerpres.

„Ar fi fost mult mai bine dacă problematica apărării antirachetă ar fi fost transferată în sfera parteneriatului strategic. Dacă statele partenere din Consiliul Rusia-NATO şi-ar fi unificat potenţialele şi ar fi creat un sistem pentru combaterea ameninţărilor din afara spaţiului euroatlantic, s-ar fi înfăptuit o colosală revoluţie la nivelul mentalităţilor şi în viaţa reală. Am fi îngropat definitiv ‘Războiul Rece'”, a opinat Serghei Lavrov într-un interviu acordat pentru trei posturi de radio din Rusia.

Şeful diplomaţiei de la Moscova a încercat să explice modul în care echilibrul strategic este afectat corelând metaforic scutul antirachetă cu existenţa unei „săbii”.

„Dacă unul dintre parteneri va avea impresia că şi-a creat cel mai sigur scut antibalistic, atunci ‘sabia’ (racheta – n.r.) sa balistică intercontinentală poate încerca ispita de a fi activată. De aceea echilibrul ce menţinea stabilitatatea – şi continuă să o menţină – a fost încălcat”, a concluzionat Lavrov.

El a avertizat că Statul Major rus va fi obligat să ia „măsuri tehnico-militare” dacă în jurul frontierelor Rusiei se vor monta radare, interceptori de rachete şi şi-a exprimat regretul că „se va pierde şansa depăşirii moştenirii lăsate de Războiul Rece”.

„Ni se spune că nu avem nevoie de garanţii juridice (că sistemul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei – n.r.), să începem să cooperăm potrivit abordării americane şi că, pe măsura cooperării vom înţelege că nu este împotriva noastră. Apoi adaugă ‘iar dacă brusc veţi crede că este împotriva voastră, vă puteţi retrage din această cooperare'”, a relatat Lavrov, calificând acest limbaj drept „neserios”.

„Între timp, se semnează acorduri cu România şi cu Polonia. Polonia este mai departe de Iran şi mai aproape de noi. Mai există acordurile cu Turcia privind amplasarea unui radar în această ţară, cu Spania privind utilizarea unei baze maritime, iar navele pot activa nu doar în Marea Mediterană, ci şi în Marea Neagră, Barenţ, în Marea Nordului. Navigarea pe aceste mări este prevăzută nu doar în situaţii de criză, dar ca o rutină. Marea Nordului, Marea Barenţ nu au legătură cu Iranul. Iar Iranul nu deţine rachete care impun o astfel de protecţie şi încă mult timp nu va deţine, dar le Rusia are”, a arătat Serghei Lavrov.

Cele mai citite

„The Brutalist” și „Emilia Perez” triumfă la Globurile de Aur

Actorul american de origine română, Sebastian Stan, a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un film comedie/ musical cu rolul din "A Different...
Ultima oră
Pe aceeași temă