Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, duminică, că Vaclav Havel a fost una dintre personalităţile proeminente, care a marcat istoria contemporană şi că acesta, la 75 de ani, „şi-a încheiat o viaţă glorioasă”.
„Ştiam că Vaclav Havel avea dificultăţi cu sănătatea, am citit anul acesta un volum de memorii a evoluţiei sale. Dispare un om care a marcat istoria acestor ani şi care rămâne în conştiinţa publică ca mare personalitate a vremurilor noastre”, a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.
Iliescu a precizat că a urmărit de-a lungul anilor problemele pe care Vaclav Havel le-a avut cu sănătatea, apreciind că acesta era „un om care avea suferinţe şi care a trecut prin episoade grele de sănătate”.
Ion Iliescu a mai spus că Vaclav Havel era şi un om de cultură, dramaturg, iar la sfârşitul lui 1989 a fost ales de Parlament preşedinte al Republicii Cehoslovace.
Iliescu a precizat că s-a întâlnit de mai multe ori cu Vaclav Havel, arătând că în 1990 au fost la un Comitet consultativ la Moscova, iar în iunie 1991 la Praga, „unde s-a semnat documentul de lichidare a Tratatului de la Varşovia”.
Ion Iliescu a precizat că, în 2001, la Praga, a participat la o reuniune a NATO, care a consemnat intrarea României în Alianţa Nord-Atlantică.
„Am receptat această ştire (moartea lui Vaclav Havel – n.r.) cu toată tristeţea. La 75 de ani, Vaclav Havel şi-a încheiat o viaţă glorioasă, o viaţă care l-a impus ca o mare personalitate a istoriei contemporane nu numai a Cehoslovaciei, ci respectiv a Cehiei şi Slovaciei, ci a lumii contemporane”, a adăugat Iliescu.
Fostul preşedinte ceh Vaclav Havel a decedat duminică dimineaţă la vârsta de 75 de ani, a anunţat Biroul său, citat de AFP.
Artizan al „Revoluţiei de catifea” anticomuniste din 1989 şi preşedinte al Cehoslovaciei apoi al Cehiei din 1989 până în 2003, el a murit în somn, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt, Sabina Tancevova.
Havel, a cărui viaţă publică a fost afectată de mai multe probleme de sănătate, a fost spitalizat pentru scurt timp la 8 martie din cauza unei inflamaţii a căilor respiratorii.
O pneumonie tratată în mod necorespunzător în închisoare, la începutul anilor ’80, şi un cancer pulmonar i-au creat numeroase probleme de sănătate lui Vaclav Havel.
Havel, care a fost fumător înrăit, a fost operat în decembrie 1996 de cancer la plămânul drept. În afară de o bronşită cronică, el are frecvent probleme cardiace.
În 1998, el a fost în pericol de moarte de două ori: în aprilie, când a fost supus în ultimă instanţă unei intervenţii chirurgicale în Austria în urma unei perforări a intestinului, apoi în august, din cauza unei crize cardiace.
În ianuarie 2009 el a petrecut două săptămâni la terapie intensivă la Praga pentru o inflamaţie pulmonară, în timp ce în mai 2010 a fost spitalizat în Statele Unite din cauza unor probleme cardiace.