Scandalul numit „P4″ zguduie mediile politice şi financiare din Italia, afectând apropiaţi ai premierului Berlusconi. Magistraţii din Napoli vorbesc despre existenţa unei vaste reţele care trage sforile puterii, un adevărat guvern din umbră.
Doi magistraţi din Napoli anchetează mai multe personaje influente sub acuzarea că au adunat informaţii secrete şi date personale pentru a face presiuni asupra responsabililor guvernamentali şi pentru a şantaja oameni de afaceri şi din lumea finanţei. Ancheta a dezvăluit că asociaţia P4 reprezintă „un sistem criminal”, care acţionează după modelul asociaţiilor mafiote şi teroriste cele mai sofisticate, o reţea ocultă care, din culise, influenţează numirile, deciziile, recursurile.
O reţea care pleacă din Ministerul Economiei şi se ramifică în zonele profunde ale Statului şi care, prin manipularea informaţiilor secrete, viza obţinerea de posturi înalte şi de oferte publice. Afacerea duce spre palatele puterii din Italia şi aminteşte, la trei decenii distanţă, de scandalul Lojii P2 a lui Licio Gelli, o reţea ocultă şi de guvernare din umbră din anii 70-80. Potrivit media italiene, ar fi vorba de o reţea care gravitează în jurul lui Silvio Berlusconi.
Arestări şi dezminţiri
Henry John Woodcock şi Francesco Curcio, magistraţii din Napoli care conduc ancheta, dispun de mii de ascultări telefonice, de sute de mărturii care au dus la depistarea puterii oculte numite P4, în centrul căreia se află Luigi Bisignani, fost ziarist devenit un foarte bogat om de afaceri şi lobbyist, şi un apropiat al secretarului de stat al preşedinţiei Consiliului de Miniştri, Gianni Letta. Sunt vehiculate şi numele unui subofiţer de carabinieri – fugit între timp în Senegal – şi al deputatului formaţiunii premierului, Alfonso Papa, ex-magistrat.
Fost membru al lojii P2, Bisignani, consemnat la domiciliu, a fost condamnat pentru mită la începutul anilor 90 în cadrul operaţiunii anticorupţie „Mâini curate”. Acum este acuzat de trafic de influenţă, corupţie şi organizarea de societăţi secrete. În ce îl priveşte pe Alfonso Papa, deputaţii italieni au votat pentru autorizarea arestării acestuia în cadrul anchetei pentru corupţie care implică politicieni, oameni de afaceri şi alte persoane influente.
La această serie neagră trebuie să adăugăm şi arestarea, la Milano, a lui Lele Mora. Impresar controversat, el recruta call-girls care animau seratele lui Berlusconi. El i-a prezentat-o şi pe Ruby, tânăra marocană aflată la originea scandalului cu acelaşi nume. De această dată, Lele Mora este acuzat că a emis facturi false în valoare de 8,4 milioane euro.
Premierul Silvio Berlusconi dezminte existenţa unui centru paralel de putere, vorbeşte despre o anchetă „bazată pe nimic” şi pune mâna în foc pentru Letta. Braţul drept al premierului, pe care acesta îl prezintă drept un candidat ideal la preşedinţia Republicii, Gianni Letta confirmă că îl cunoaşte pe Bisignani de patru decenii şi se află în relaţii strânse. Papa denunţă şi el „un complot judiciar în sos napolitan” care intervine în momentul în care Berlusconi a suferit înfrângeri la municipale în Milano şi Napoli.