5.4 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialGermania înăspreşte pedepsele privind corupţia, vizându-i pe politicieni

Germania înăspreşte pedepsele privind corupţia, vizându-i pe politicieni

Germania înăspreşte prevederile din Codul Penal privind corupţia. Noile modificări vizează în special politicienii. Motivul acestor schimbări: infracţiunile economice de dimensiuni medii şi mari au crescut anual cu 7,5%, cauzând pierderi de aproximativ 4,1 miliarde de euro. Acestea au fost provocate exclusiv de utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi de manipularea pieţelor, informează cotidianul spaniol, El Mundo.

Până acum pentru a acuza de corupţie un parlamentar german era necesar să demonstrezi ca a primit mită. Conform noilor prevederi legale, care va intra în această săptămână în dezbatere în Bundestag, corupţia nu va viza doar banii sau cadourile oferite parlamentarilor, ci şi rudelor sau prietenilor apropiaţi. Astfel, se include în conceptul de mită orice ”donaţie care nu este obligatoriu materială”, aşa cum se stipulează în noul articol nr.108 din Codul Penal al Germaniei.

Citeşte şi: Tiberiu Niţu: Noul Cod penal este mult mai dur decât vechiul cod, chiar dacă pedepsele sunt mai mici

Scopul de a înăspri conceptul privind corupţia la nivel politic, articolul din Codul Penal arată că nu este nevoie să se probeze faptul că s-a făcut o plată, fiind suficientă dovada „intenţiei”.

În clasamentul Transparency Internationalprivind Indicele de percepţie a corupţiei, Germania ocupă poziţia a 12 din 177 de ţări, cu 78 de puncte, în vreme ce România, de exemplu, ocupă locul 69, cu 43 de puncte.

Bundeskriminalamt, organismul federal care se ocupă cu lupta împotriva crimelor, a constatat că delictele economice de dimensiuni medii şi mari au crescut anual cu 7,5%. În 2007 acest organism a înregistrat 88.000 de infracţiuni economice, care au provocat economiei germane pagube de circa 4,1 miliarde de euro. Jörg Ziercke, preşedintele Bundeskriminalamt, a recunoscut că acesta au fost provocate exclusiv de utilizarea abuzivă a informaţiilor privilegiate şi de manipularea pieţelor.

Citeşte şi: Judecător în instanţă despre noile coduri: ”Nu am după ce judeca, pentru că ministerul trebuia să-mi dea cartea”

”Este clar că în Germania nu se pune problema că dai mită funcţionarilor pentru a fi ”servit” mai repede sau poliţistului ca să scapi de amendă pentru exces de viteză. Aici se pune problema corupţiei realizate profesional, de către lobbişti care vizează birourile care au sediul în centrul Berlinului, cum ar fi cei din industria farmaceutică sau din industria producătoare de ţigări, care se întâlnesc fără jenă cu deputaţii germani, la cafeneaua de jos. Ei bine, noua lege luptă tocmai împotriva unor astfel de situaţii”, a declarat Christian Homburg, reprezentantul Transparency Germania, care consideră că noua legislaţie nu va reuşi să reducă numărul faptelor de corupţie.

”În Germania nu există încă o legislaţie în domeniul penal pentru companii. Cu alte cuvinte, poţi trimite în judecată şi poţi condamna indivizi, un director, un politician, dar nu un consorţiu sau o multinaţională, chiar dacă se ştie că practicile acestora sunt incorecte”, a subliniat Homburg.

Cele mai citite

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Parlamentul din Peru anchetează înființarea unei rețele de prostituție chiar de unul din foștii săi responsabili

Parlamentul peruan îl va convoca joi pe unul dintre foştii săi responsabili, suspectat că ar fi înfiinţat o reţea de prostituţie în interiorul adunării...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă