3 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialFranţa va repatria ”aproape imediat” romii din România şi Bulgaria

Franţa va repatria ”aproape imediat” romii din România şi Bulgaria

 

Guvernul francez îşi va intensifica politica de desfiinţare a taberelor ilegale de romi şi de expulzare a lor în România şi Bulgaria, un anunţ criticat de asociaţiile care denunţă ‘stigmatizarea’ unei populaţii, scrie miercuri seară Agence France Presse, monitorizată de Agerpres.

 

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a convocat miercuri o reuniune interministerială la Palatul Elysée pentru examinarea ‘problemelor pe care le pun comportamentul anumitor membri ai comunităţilor’ de romi şi de nomazi, după violenţele produse în urmă cu peste zece zile într-o comună din centrul Franţei, când un post de jandarmerie a fost atacat după moartea unui tânăr rom în timpul unei urmăriri a oamenilor legii.

La finalul reuniunii, ministrul de interne, Brice Hortefeux, a anunţat desfiinţarea a jumătate din taberele ilegale în termen de trei luni. De asemenea, el a vorbit despre expulzări ‘cvasi imediate’ în România şi Bulgaria în cazul romilor care au comis delicte.

Hortefeux a estimat la circa 300 numărul taberelor recenzate, dintre care unele ar fi, potrivit guvernului francez, ‘surse de trafic ilegal, de exploatare a copiilor pentru cerşit, prostituţie sau delincvenţă’.

De asemenea, Franţa va solicita trimiterea a circa 20 de poliţişti din România şi Bulgaria în regiunea pariziană, unde sunt situate aceste tabere. De o manieră simetrică, se va propune ca poliţişti francezi să fie trimişi în cele două ţări pentru a contribui la combaterea traficului.

Peste 400.000 de nomazi sunt recenzaţi în Franţa, potrivit unui raport din 1990. Romii, ţigani proveniţi din România, Bulgaria şi Europa Centrală, formează o minoritate, fiind circa 15.000.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au criticat puternic organizarea reuniunii la vârful statului francez.

Pentru directorul general al asociaţiei France Terre d’Asile, Pierre Henry, ‘nu este nimic nou: sunt opt ani de când există aceste desfiinţări de tabere, însoţite uneori de distrugerea caravanelor, şi de când se fac expulzări’.

Mai multe tabere de romi, în special în departamentul Sena-Saint-Denis, din nord-estul Parisului, au fost desfiinţate în ultimele luni.

Circa 8.000 de romi au fost expulzaţi în România în 2009, dar aproape două treimi dintre ei s-au reîntors, potrivit estimărilor.

Asociaţiile romilor au denunţat înainte de reuniunea guvernului francez, o ‘declaraţie de război’ la adresa lor.

‘Ce se petrece astăzi este extrem de grav: pentru prima dată de la Eliberare, asistăm la o politică de natură rasială’, a apreciat avocatul blocului de asociaţii ale ţiganilor, Henri Braun, referindu-se la colaborarea statului francez cu politica nazistă de eliminare a evreilor şi a ţiganilor, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Pentru asociaţii, problema centrală a nomazilor este cea a habitatului. O lege a creat obligativitatea ca orice comună de peste 5.000 de locuitori să realizeze zone de primire pentru călători. La finalul lui 2008, numai 42% dintre acestea fuseseră însă realizate.

Confruntat cu aceste critici, guvernul a anunţat trimiterea ministrului imigraţiei, Eric Besson, şi a secretarului de stat pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, pentru ‘negocierea unei întăriri a cooperării destinate creării de locuri de muncă şi a realizării unor proiecte de dezvoltare în favoarea populaţiilor de romi în ţările lor de origine’, notează AFP.

Cele mai citite

România își poate afla principalul adversar din preliminariile CM 2026 abia în 2025

România și-a asigurat locul în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, însă sistemul complicat de calificare...

Toni Greblă: Aproape 19.000 de secții de votare deschise în țară pentru alegerile prezidențiale, 950 în străinătate

Toni Greblă a precizat că aproape 19 milioane de buletine de vot au fost tipărite și livrate prefecturilor, urmând să fie distribuite către secțiile...

România își poate afla principalul adversar din preliminariile CM 2026 abia în 2025

România și-a asigurat locul în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026, însă sistemul complicat de calificare...
Ultima oră
Pe aceeași temă