De la 1 octombrie, străinilor din Franţa care beneficiază de ajutoare pentru repatriere benevolă, în special romi din România şi Bulgaria, li se vor înregistra amprentele digitale, în scopul unei stabilirii unei bănci de date biometrice care să ajute la depistarea fraudelor în asemenea cazuri, informează miercuri AFP, preluată de Agerpres.
Foarte criticat de diferite organizaţii pentru drepturile omului, fişierul Oscar (prescurtare a denumirii franceze a dispozitivului) va fi administrat de Oficiul francez pentru imigrare şi integrare.
Aprobat la 26 octombrie 2009, Oscar operează sub forma unei bănci de date privind identitatea persoanelor care au beneficiat de trei forme de ajutorare: umanitară, voluntară, pentru reinserţie.
Autorităţile îi bănuiesc în principal pe romi că efectuează ‘navete’ în Franţa, sub diferite identităţi, pentru a beneficia de mai multe ajutoare pentru repatriere: 300/persoană adultă, 100 euro/copil, plus câte un bilet de transport.
În 2009 au fost acordate 15.236 asemenea ajutoare, totalizând 9 milioane de euro, aceeaşi sumă fiind cheltuită de Franţa şi în 2008.
Înregistrarea biometrică reprezintă ”un pericol imediat” şi ”major” pentru romi, ”în contextul campaniei xenofobe iniţiate în această vară de către guvernul” francez, menţionează un comunicat al unor organizaţii pentru drepturile omului. Acestea denunţă acţiunile îndreptate împotriva imigranţilor străini, în special din România şi Bulgaria, al căror număr a sporit exponenţial, după integrarea celor două ţări în Uniunea Europeană, în 2007.
Prin natura sa, fişierul Oscar va fi utilizat în special împotriva romilor de origine română sau bulgară, conchide sursa citată.