2 C
București
joi, 12 decembrie 2024
AcasăSpecialE.coli: Prima criză a lui Cioloş

E.coli: Prima criză a lui Cioloş

Comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a oferit ca CE să îi despăgubească cu 150 milioane de euro pe producătorii de legume afectaţi, sumă considerată însă insuficientă. Compensaţiile au fost ridicate ieri la 210 milioane de euro.

Dacian Cioloş a spus că suma de 150 milioane euro este „o compensaţie substanţială, echilibrată şi justificată pentru a-i ajuta pe producătorii de castraveţi, roşii şi salată, care au fost cei mai afectaţi de criză”. Suma reprezenta echivalentul a 30% din preţul mediu de piaţă al produselor nevândute – a căror valoare însumează până acum, conform organizaţiilor de producători, peste 400 milioane de euro. Reacţiile membrilor UE la oferta comisarului au fost mai curând negative; astfel, ministrul spaniol al Agriculturii, Rosa Aguilar, a declarat că ţara sa „nu crede că 150 de milioane sunt suficiente”. Omologul său francez, Bruno Le Maire, este de aceeaşi părere: „ vom avea nevoie de un ajutor suplimentar. Cele 150 de milioane sunt o măsură de urgenţă – o măsură binevenită. Din păcate, criza va continua, iar producătorii francezi pierd bani în fiecare zi – fiind complet nevinovaţi”, a declarat el, adăugând că propunerea lui Cioloş este „un prim gest”.

Cioloş, atacat de olandezi, Germania, atacată de Spania

Şi ministrul olandez al Agriculturii, Henk Bleker, împărtăşeşte poziţia colegilor săi – aruncând chiar o ameninţare puţin voalată în direcţia lui Cioloş: „ar fi bine să revină cu o sumă de bani considerabilă”, a afirmat Bleker: „dacă nu, va avea probleme politice majore”. Conform cotidianului olandez De Telegraaf, Bleker îşi doreşte ca ajutorul să însume 80-90% din valoarea produselor rămase nevândute, iar Belgia, Danemarca, Germania, Franţa, Polonia şi Grecia sunt de aceeaşi părere. Spania cere chiar ca agricultorii săi să fie despăgubiţi cu 100%.

Guvernul de la Madrid a declarat că îşi rezervă dreptul de a îi acţiona în judecată pe miniştrii germani responsabili – după părerea Spaniei – pentru pierderile suferite de producătorii spanioli, lăsând să se înţeleagă că se aşteaptă ca Germania să participe, şi ea, la despăgubiri. Ministrul Agriculturii din Germania, Ilse Aigner, a afirmat la Luxemburg că actuala criză este „o problemă europeană”, şi că o compensaţie acordată de ţara sa nu intră în discuţie. Dacian Cioloş a fost de aceeaşi părere, declarând că plăţile vor fi efectuate din fonduri europene.

Totuşi, conform legislaţiei UE, producătorii europeni ar putea primi, de asemenea, până la 7.500 de euro pe fermă din partea guvernelor naţionale.

Sub presiune, Cioloş îşi reconsideră poziţia

În urma întâlnirii cu miniştrii de resort, Cioloş a anunţat marţi seară că CE va reveni asupra propunerii iniţiale – şi o va îmbunătăţi – avertizând totodată că cererea spaniolă este nerealistă: „Să nu uităm că aceştia sunt bani publici, şi trebuie să dăm socoteală pentru modul în care îi cheltuim”. Ieri, comisarul a anunţat că despăgubirile oferite producătorilor se vor ridica la 210 milioane de euro.
Noua ofertă urmează să fie adoptată la Bruxelles la începutul săptămânii viitoare. Cioloş a precizat pentru RFI că este important „ca producătorii să poată beneficia de ele cât mai repede, pentru că una este să ai o susţinere de x euro la câteva săptămâni după ce a avut loc criza şi alta e să ai aceeaşi susţinere la câteva luni sau un an de zile după”. Cioloş a atras atenţia că „acest nivel de susţinere va fi mai ridicat pentru organizaţiile de producători”, aceştia având deja un program operaţional prin care îşi pot ajuta membrii în situaţii de criză. Comisarul a adăugat că „propunerea Comisiei vine cu un supliment de finanţare la ceea ce organizaţiile de producători pot să facă”, şi că membrii organizaţiilor de producători vor profita în total de compensări mai mari, ei primind atât despăgubirile Comisiei, cât şi pe cele ale asociaţiilor din care fac parte.

Totodată, Cioloş a ţinut să îi asigure pe agricultorii care nu sunt membri vreunei organizaţii că ajutoarele Comisiei vor ajunge şi la ei. Conform lui Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Agricultură, în medie 35% dintre producătorii de legume din Uniunea Europeană sunt organizaţi în asociaţii de producători – dar, în timp ce în Olanda toţi agricultorii fac parte din asociaţii, în România sunt organizaţi numai 0,4%.

România liberă nu a reuşit să îl contacteze pe Dacian Cioloş pentru precizări.

Cele mai citite

Maratonul guvernării: au fost primele discuții tehnice, dezbaterile continuă joi

Discuțiile de până acum au fost „exploratorii”, fără nimic concret Comisia comună pentru realizarea programului de guvernare a avut miercuri, la Parlament, primele dezbateri tehnice,...

Austria: „Liber” pentru anchetarea liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl

Parlamentul austriac a aprobat miercuri ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie...

UE dă noi sancțiuni ce vizează în special „flota fantomă” a Rusiei

Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au convenit miercuri asupra celui de-al 15-lea set de sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu războiul său de...
Ultima oră
Pe aceeași temă