Propunerea CE vine în întâmpinarea unor state precum România şi Bulgaria, în vederea aderării lor la Schengen, declară Michele Cercone – purtător de cuvânt al Comisarului pentru Afaceri Interne în cadrul Comisiei Europene. Astfel, dacă gestionarea graniţelor este „în mâinile UE”, şi nu la nivel de stat, nu ar mai fi motive pentru împiedicarea celor două ţări să facă parte din Schengen, explică reprezentantul CE, citat de EUobserver.
Un alt beneficiu pentru România ar fi combaterea corupţiei, crede Dan Petre, analist de politică externă şi profesor de Relaţii Internaţionale. „Am scăpa de problema sursei de corupţie. Politicile de personal ar fi decise la nivel UE, aşa că nu ne vom mai putea pune nepoatele şefe la vamă. Ceea ce e valabil pentru mai multe state, nu doar România”, explică acesta.
Asta nu înseamnă că funcţio¬narii europeni sunt incoruptibili, însă responsabilitatea nu ar mai cădea asupra statelor şi, implicit, a cetăţenilor, atrage atenţia Dan Petre. „Acum, noi, cetăţenii, suntem ţinuţi pe bară în problema Schengen din cauza inabilităţii de reformare a unei părţi din statul român”, explică el.
Adoptarea şi aplicarea propunerii ar putea conduce şi la scăderea costurilor de securizare a graniţelor, din moment ce vor fi suportate din bugetul Uniunii, crede Dan Petre.
Preşedintele Comisiei pentru Apărare din Senat, Teodor Meleşcanu (PNL), este de asemenea de părere că propunerea Comisiei Europene ar fi în folosul României.
„Ar rezolva problemele cu Schengen şi ar ajuta la combaterea corupţiei, pentru că preluarea de către UE ar însemna reguli mai stricte, ca şi în cazul fondurilor europene”, spune senatorul. De acord cu propunerea europeană este şi şeful Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu (PDL). „Aceasta continuă procesul de consolidare şi integrare europeană.”
„Un pas înainte pentru UE”
„Libertatea de mişcare este un bun comun european, aşa că deciziile legate de aceasta trebuie luate la nivelul UE”, declară Michele Cercone, reprezentant al Comisiei Europene.
De aceeaşi părere este şi Dan Petre, care crede că adoptarea propunerii este cel mai eficient răspuns la problema graniţelor în interiorul Uniunii Europene. „Pe scurt, aceasta va aduce coerenţă la nivel UE. Ar fi un pas înainte al Uniunii, venit pe fondul crizelor din prezent: economică, a migraţiei”, explică analistul politic.
Practic, propunerea Comisiei este un ecou al fluxului de imigranţi din nordul Africii, care a afectat Italia, Spania şi Franţa. Gestionarea situaţiei a ridicat atunci mari probleme la nivel european, unde nu s-a putut formula o soluţie unitară, satisfăcătoare pentru toţi actorii şi în conformitate cu drepturile refugiaţilor.
Statele care se împotrivesc propunerii CE
Principalele state care se împotrivesc propunerii CE sunt Franţa, Germania şi Spania. Acestea au invocat principiul suveranităţii şi al securităţii naţionale. Motivele sunt însă electorale, nu de eficienţă, crede Dan Petre. Totodată, analistul este destul de optimist în privinţa şanselor ca propunerea să devină realitate.
„Sunt la fel de multe şanse să fie aplicată, precum sunt să fie respinsă. Avem de-a face în prezent cu o degradare a principiilor care au alimentat spiritul european. Iar iniţiativa Comisiei are ca obiectiv contrabalansarea acestei atitudini”, explică analistul politic.
Teodor Meleşcanu consideră că un obiectiv important pentru România ar trebui să fie alianţa cu alte ţări pentru a contracara opoziţia Franţei şi Germaniei.
Propunerea CE va fi transmisă în forma finală vineri, în urma discuţiilor cu guvernele statelor membre.
Contactat de RL, Ministerul de Interne a răspuns, prin Biroul de Presă, că este un stadiu incipient pentru a face declaraţii pe acest subiect, din moment ce „discuţiile încă nu s-au încheiat”.